Honšú

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Honšú
Ostrov Honšú, Japonsko
Ostrov Honšú, Japonsko
Honšú
Honšú
StátJaponskoJaponsko Japonsko
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Honšú (japonsky: 本州) je největší japonský ostrov. Leží na jih od Hokkaidó, na sever od Šikoku (přes Vnitřní moře) a na severovýchod od Kjúšú. Jeho východní břehy omývá Tichý oceán a západní Japonské moře. Je to sedmý největší a druhý nejlidnatější (po Jávě) ostrov na světě.

Geografická charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Ostrov je přibližně 1300 km dlouhý a 50 až 230 km široký s celkovou rozlohou 230 500 km², což je kolem 60 % celkové rozlohy Japonska. Honšú je větší než ostrov Velká Británie a třikrát větší než Česká republika. Honšú má 5 450 km pobřeží.

Hornatý ostrov s mnoha vulkány je dějištěm častých zemětřesení. Nejvyšším vrcholem je činná sopka Fudžisan (Hora Fudži) s 3776 m. Je tu i mnoho (krátkých) řek, včetně japonské nejdelší řeky Šinano (367 km). Podnebí je na severu chladné a na jihu subtropické.

Na ostrově žije 98 352 000 obyvatel (údaje z roku 1990, v roce 1975 to bylo 89 101 702) soustředěných hlavně v nížinách. Mezi nejdůležitější města patří Tokio, Jokohama, Kjóto, Ósaka, Kóbe, Hirošima, Sendai a Nagoja. Ostrov je rozdělen na pět oblastí a ty se dále dělí na 34 prefektur, včetně metropole Tokia.

Pět oblastí: Čúgoku (na jihu), Kansai (na sever od Čúgoku), Čúbu (centrální oblast), Kantó (na východě) a Tóhoku (na severu).

Po celé délce Honšú se táhne horské pásmo, které je příčinou značného rozdílu v podnebí mezi východní (nebo jižní, pacifickou) stranou a západní (nebo severní, při pobřeží Japonského moře) stranou.

Administrativní členění[editovat | editovat zdroj]

Prefektury na Honšú:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Honshū na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]