Prefektura Kjóto

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prefektura Kjóto
京都府
Starý císařský palác v hlavním městě prefektury
Starý císařský palác v hlavním městě prefektury
Prefektura Kjóto – znak
znak
Prefektura Kjóto – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoKjóto
Souřadnice
Rozloha4 612,2 km²
Časové pásmoUTC+09:00
japonský standardní čas
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel2 563 192 (2021)
Hustota zalidnění555,7 obyv./km²
Správa regionu
StátJaponskoJaponsko Japonsko
Nadřazený celekKansai
Druh celkujaponská prefektura
Podřízené celky6 okresů a 26 obcí
Vznik1868
GuvernérTakatoši Nišiwaki
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2JP-26
Oficiální webwww.pref.kyoto.jp
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Mapa prefektury Kjóto

Prefektura Kjóto (japonsky: 京都府; Kjóto-fu) je jednou ze 47 prefektur Japonska. Je součástí regionu Kansai na ostrově Honšú. Hlavním a zdaleka nejvýznamnějším městem prefektury je Kjóto.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po většinu své historie bylo město Kjóto sídlem císaře, a tedy hlavním městem Japonska. Historie města sahá až do 6. století našeho letopočtu. Hlavním městem se stalo roku 794, kdy se sem císař přesunul z dřívějšího sídla ve městě Nagaoka-kjó; a zůstalo jím až do roku 1868, kdy se po pádu šógunátu Tokugawa a reformách Meidži císař přesunul do Tokia.

Přestože značná část Japonska utrpěla při americkém bombardování během druhé světové války značné škody, Kjóto a jeho jedinečné kulturní historické památky zůstaly ušetřeny. Díky tomu je dnes Kjóto jedním z nejzachovalejších japonských měst.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Kjóto se nachází téměř uprostřed Japonska. Prefektura má rozlohu 4 612,71 km², což je 1,2 % z území Japonska; v pořadí podle velikosti zaujímá 31. pozici. Ze severu je omývána vodami Japonského moře, tamtéž sousedí s prefekturou Fukui. Na východě sousedí s prefekturami Mie a Šiga, na jihu s prefekturami Ósaka a Nara a konečně na západě s prefekturou Hjógo. Prefektura je uprostřed rozdělena pohořím Tanba (丹波高地 Tanba kóči), proto je na jihu a na severu prefektury rozdílné klima.

Města[editovat | editovat zdroj]

V prefektuře Kjóto leží 15 velkých měst (市, ši):

Demografie[editovat | editovat zdroj]

Na území prefektury žije (podle sčítání lidu z roku 2005) 2 647 523 obyvatel.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Samotné město Kjóto je silně závislé na turistickém ruchu. Na severu prefektury (na poloostrově Tango - 丹後半島 Tango hantó) je dominantní rybolov a vodní doprava, na jihu je nosným odvětvím zemědělství a lesnictví.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Město Kjóto je jedním z nejpopulárnějších turistických cílů v Japonsku, protože právě v tomto regionu se nachází nejvíce kulturních a historických památek.

Pořádá se zde mnoho festivalů, z nejznámějších např. Aoi Macuri (葵祭), který má tradici již od roku 544. Téměř každý chrám pořádá nějakou slavnost, a mnoho z nich je přístupno i pro veřejnost.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]