Muž ve stínu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muž ve stínu
Původní názevThe Ghost Writer[1]
The Ghost (ve Spojeném království)
Země původuFrancie
Německo
Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka128 minut
Žánryfilm založený na románu
filmové drama
kriminální film
politický filmový thriller
PředlohaThe Ghost
ScénářRoman Polanski
Robert Harris
RežieRoman Polanski
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleEwan McGregor
Pierce Brosnan
Olivia Williamsová
Kim Cattrall
ProdukceRoman Polanski
Robert Benmussa
Alain Sarde
HudbaAlexandre Desplat
KameraPaweł Edelman
StřihHervé de Luze
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 19. února 2010
Spojené království 16. dubna 2010
Produkční společnostSummit Entertainment
DistribuceSummit Entertainment (USA)[1]
Optimum Releasing (VB)
Rozpočet45 000 000 USD[2]
Tržby73 741 549 USD[3]
OceněníEvropská filmová cena pro nejlepšího režiséra (2010)
Stříbrný medvět za nejlepší režii (2010)
European Film Award for Best Actor (2010)
National Society of Film Critics Award for Best Supporting Actress (2010)
Evropská filmová cena za nejlepší film (2010)
… více na Wikidatech
Muž ve stínu na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muž ve stínu (anglicky The Ghost Writer) je politický thriller z roku 2010 v britsko-francouzsko-německé koprodukci režírovaný Romanem Polańskim. Scénář napsal Polański společně se spisovatelem Robertem Harrisem jako adaptaci literátova románu Duch (v angl. originále The Ghost).[4] Hlavní postavy ztvárnili[5] Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall a Olivia Williamsová.[6]

Na 23. ročníku Evropských filmových cen snímek vyhrál v kategoriích nejlepší film roku, nejlepší režisér, nejlepší herec, nejlepší skladatel a nejlepší scenárista. Získal také dva Césary.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Mladý úspěšný ghostwriter (Ewan McGregor) souhlasí s dokončením pamětí bývalého britského premiéra Adama Langa (Pierce Brosnan). Přes počáteční váhání jej přesvědčí jeho literární agent Rick Ricardelli (Jon Bernthal) s argumentem, že se jedná o životní zakázku. Na celou práci mu nakladatelství určí limit jednoho měsíce s tučným honorářem čtvrt miliónu dolarů. Spisovatel má navázat na dílo dlouholetého premiérova poradce Mika McAryho, jenž zemřel za nejasných okolností. Jeho opuštěné BMW bylo nalezeno na trajektu a poradce s vysokou hladinou alkoholu v krvi mrtvý na přilehlé pláži ostrova, na němž vlastní Lang sídlo.

Uprostřed zimy se musí ghostwriter pro nutnost přímé konfrontace a prostudování přísně střeženého rukoupisu přestěhovat z Anglie do premiérova přímořského domu poblíž vesnice Old Haven (narážka na skutečnou vesnici Vineyard Haven) na ostrově Martha's Vineyard. V den jeho příjezdu však bývalý britský ministr zahraničí Richard Rycart (Robert Pugh) veřejně obviní Langa ze schvalování nezákonného zatčení osob podezřelých z terorismu a jejich předání CIA k mučení, čímž se mohl dopustit válečného zločinu. Expremiér tak čelí hrozbě trestního stíhání ze strany Mezinárodního trestního soudu, pokud nesetrvá ve Spojených státech či jiném státu nepodléhajícím jeho jurisdikci.

Veřejné nařčení expremiéra přiláká na ostrov novináře a řadu protestujících, kteří jsou drženi za hranicemi pozemku domu. Jeho nejbližší, manželka Ruth (Olivia Williamsová) a osobní asistentka a současně také milenka Amelia Blyová (Kim Cattrall), zůstávají v jeho blízkosti a snaží se jej podpořit. Spisovatel se z místního hotelu, který se stal útočištěm zpravodajských týmů, stěhuje do relativního klidu Langova domu, kde je mu přidělen pokoj po zemřelém McArym. V něm náhodou nalezne obálku s fotkami bývalého předsedy vlády, telefonní číslo a další stopy, které by mohly svědčit o neznámém tajemství. V době Langovy absence stráví milostnou noc s jeho manželkou Ruth, která se tak mužovi možná mstí za nevěru. Při vyjížďce na kole narazí na dům starého muže (Eli Wallach), v jehož blízkosti bylo na pláži nalezeno mrtvé – snad vyplavené tělo jeho předchůdce. Muž mu sděluje, že je nemožné, aby západní proudy tělo z trajektu zanesly až do těchto míst. V osudnou noc navíc sousedka viděla na pláži záblesky, ovšem vypovídat již nemůže. Krátce nato zakopla na schodech a po pádu upadla do bezvědomí.

Následující ráno spisovatel nasedá do BMW, kterým jezdil McAra s prvotním cílem dostat se do hotelu. Při jízdě však zjišťuje, že je nastavená GPS s neznámým cílovým místem určení. Rozhoduje se ji následovat, nasedá na trajekt a na pevnině přijíždí k cíli na lesní cestě. Vystupuje z vozu a před ním se objeví neznámé sídlo. Jedná se o dům profesora mezinárodních vztahů na Harvardu Paula Emmetta (Tom Wilkinson), který je zachycen na předtím objevených fotografiích s Langem, ještě v dobách studií v Cambridgi. Profesor tvrdí, že si na Langa jen matně pamatuje z divadelního kroužku a vlastně jej ani nezná. Ghostwriter pojímá podezření, že s ním Emmett nehraje čistou hru, něco tají a to by mohl být klíč ke smrti předchozího pisatele premiérova životopisu. Po odjezdu z domu jej sleduje auto, které se náhle vytratí. Ghostwriter se naloďuje na poslední trajekt, když v tom dělník otevírá již zavřenou bránu a do útrob lodi vjíždí auto, které jej sledovalo. Rychle se rozhoduje uprchnout z lodi na pevninu a ubytovat se v přístavním motelu.

Na pokoji při googlování objevuje informace poukazující nato, že profesor Emmett je agentem CIA. Podruhé volá na neznámé číslo napsané na jedné z nalezených fotografií. Ozývá se hlas bývalého ministra zahraničí Rycarta, který pro něj přijíždí vozem. Nyní je mu jasné, že McAry byl ministrovým informátorem. Navštěvují místní bistro a Rycart tvrdí, že mu expremiérův poradce svěřil tajemství. Klíč k pravdě o Langovi prý je zapsán na začátku rukopisu. Ten má ghostwriter s sebou v kufru. Předává jej ministrovi, který se snaží danou pravdu vyčíst ze začátku autobiografie. Nic podezřelého však nenalézá. Spisovatel mezitím přijímá telefon od Langa, jenž právě míří soukromým tryskáčem na ostrov a nabízí mu, že se pro něj zastaví. Rycart spisovateli doporučuje, ať nabídku přijme a následně se jej snaží přesvědčit ke spolupráci proti Langovi. Celé setkání si ministr nahrává na záznamové zařízení. Na palubě pak spisovatel přímočaře Langa obviňuje z toho, že se Emmettem nechal naverbovat do CIA a pro agenturu pracoval i ve funkci premiéra.

Po příletu na ostrov je na letišti expremiér zastřelen před televizními štáby a protestujícími. Atentátníkem je protiválečný aktivista, který ztratil ve válce syna, a to v době, kdy Lang úřadoval v Downing Street č. 10. Následně je střelec usmrcen policií. Ghostwriter podstoupí výslech a na čas je mu jako svědkovi odejmut cestovní pas. Navzdory expremiérově smrti má do čtrnácti dnů připravit jeho životopis k vydání.

Na londýnském křtu knihy, kam jej pozvala Langova sekretářka Amelia, jí na památku přinesl původní rukopis biografie. Během rozhovoru mu jakoby mimoděk prozradí, že rukopis měl být přísně chráněn, protože jeho „začátky“ – nikoli „začátek“, mohly ohrozit národní bezpečnost Spojených států ne až tak Velké Británie. Ghostwriterovi také odpoví na otázku, proč je Emmett přítomný na křtu. Nejedná se o nic zvláštního, dělal totiž Ruth Langové na Harvardu konzultanta. Spisovateli se spojí souvislosti, ještě na chvíli si půjčuje rukopis a odchází do postranní místnosti. Poskládá první strany rukopisu na sebe a podškrtává pouze úvodní slovo každé z nich. Zjeví se věta, ve které je ukryto tajemství: „Langova žena Ruth byla naverbována jako CIA agentka profesorem Paulem Emmettem z Harvardovy univerzity.“ Došlo mu, jak mu Langova žena říkala, že na ni manžel v rozhodnutích vždycky dal. To ona formovala jeho proamerická rozhodnutí, když souhlasil s britskou účastí na válkách vedených USA, na odvolání členů vlády s protiamerickým postojem. Spisovatel do lístečku se jménem „Ruth Langová“ napíše dané odhalení a pošle jej publikem z ruky do ruky k právě mluvící vdově. Ta po přečtení vypadá zničená. Když jej vyhledá pohledem, spisovatel s úsměvem pozvedá sklenku šampaňského k přípitku a odchází ze sálu i s rukopisem. Vychází na ulici, kolem něj projíždí taxík, který nezastavuje.

Spisovatel pokračuje v chůzi po silnici a vychází ze záběru. Blížící se auto v jeho směru zrychluje. Mimo záběr dochází k nárazu. Lidé se sbíhají k místu nehody. Někdo stav zraněného komentuje slovy, že to vypadá zle. Do ulice se snáší bělavé papíry rukopisu.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Podobnost s příběhem Tonyho Blaira[editovat | editovat zdroj]

Tak jako v románu je charakter postavy Adama Langa zastřeným obrazem bývalého britského premiéra Tonyho Blaira. BBC uvedla, že postava „byla inspirována Tonym Blairem," a že „duch Tonyho Blaira … straší vymyšleného pana Langa s odkazem na invazi do Iráku, válku proti terorismu a příliš opatrnické přátelství ke Spojeným státům." [7]

Herci, kteří ztvárnili role britského ministra zahraničí Richarda Rycarta a americké ministryně zahraničí, fyzicky odpovídali předloze – skutečným osobám v těchto úřadech, Robinu Cookovi a Condoleezze Riceové. Stejně jako v thrilleru Rycart, také ministr Cook se v rámci zahraniční politiky odkloňoval od linie vedené premiérem Blairem. Postava vetchého starce žijícího na ostrově je narážkou na Kennedyho ministra obrany Roberta McNamaru[8]. McNamara byl zadavatelem studie Pentagon Papers, jejíž únik do tisku vedl k ukončení války ve Vietnamu a rezignaci prezidenta Richarda Nixona. McNamara se později stal šéfem Světové banky. Společnost Hatherton ve filmu připomíná skutečnou korporaci Halliburton, spojenou s kontroverzemi, které se týkaly její práce pro vládu Spojených států, politické konexe a korporátní etiku. Postava ženy Adama Langa Ruth Langová má připomínat manželku btitského premiéra Cherie Blair. O této postavě se v průběhu filmu dozvídáme, že byla během vysokoškolských studií navebrována jako agentka CIA.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Polanski se s literátem Robertem Harrisem původně spojil, aby zfilmoval jeho knihu Pompeii (Pompeje). Záměr vzniku filmu, který měla financovat společnost Summit Entertainment, byl oznámen na Filmovém festivalu v Cannes 2007 jako potenciálně nejdražší evropský film všech dob. Kvůli hrozící stávce herců na podzim téhož roku byl však projekt zrušen.[9]

Polanski a Harris se nerozešli a začali připravovat scénář ke spisovatelově bestselleru Duch (The Ghost). Na počátku roku 2008 oznámil režisér zahájení natáčení. Do hlavních postav byli obsazeni Nicolas Cage, Pierce Brosnan, Tilda Swintonová a Kim Cattrall. Následně došlo k ročnímu odkladu natáčení a dvě z hlavních postav byly přeobsazeny. Roli Cage získal Ewan McGregor a charakter Swintonové pak Olivia Williamsová.

Filmová produkce byla zahájena v únoru 2009 v postupimských Babelsberg Studios. Německo posloužilo filmařům k natočení většiny snímku. Pokud se chtěl Polański vyhnout zatčení, nemohl legálně odcestovat do Spojených států ani do Londýna. Většina exteriérů odehrávajících se na Martha's Vineyard tak byla nasnímána na ostrově Sylt v Severním moři. Trajekt patřil společnosti MS SyltExpress. Exteriéry domu byly vytvořeny na ostrově Uznojem v Baltském moři. Budova nakladatelství se ve skutečnosti nacházela v centru Berlína a za lokální ostrovní letiště Vineyard posloužilo Strausberg Airport nedaleko německého hlavního města.[10] Několik záběrů exteriérů pro automobilovou jízdu ghostwritera bylo nafilmováno druhou jednotkou v lokacích Massachusetts, bez účasti Polańského a herců.

V září 2009, kdy se Polański chystal zúčastnit Curyšského filmového festivalu, byl švýcarskou policií zajat a uvězněn pro sexuální zneužití. Postprodukce tak byla nakrátko zastavena, aby ji poté režisér dokončil nadálku z domácího vězení ve Švýcarsku. V důsledku zatčení se také nezúčastnil světové premiéry filmu na Berlinale, která proběhla 12. února 2010.[11] Summit Entertainment pak vydala 3. srpna 2010 domácí verzi na jediném disku DVD/Blu-ray combo.[12]

Nominace a ceny[editovat | editovat zdroj]

Filmové festivaly[editovat | editovat zdroj]

60. ročník Berlínského mezinárodního filmového festivalu
Výsledek Cena Umělec
Nominace Zlatý medvěd Roman Polanski
Vítězství Stříbrný medvěd – nejlepší režie Roman Polanski
23. ročník Evropských filmových cen
Výsledek Cena Umělec/dílo
Vítězství nejlepší režisér Roman Polanski
Vítězství nejlepší film Muž ve stínu
Vítězství nejlepší herec Ewan McGregor
Vítězství nejlepší scenárista Robert Harris a Roman Polanski
Vítězství nejlepší skladatel Alexandre Desplat
Nominace nejlepší střih Hervé de Luze
Nominace cena diváků za nejlepší film Muž ve stínu

Výroční ceny[editovat | editovat zdroj]

Český lev 2010
Výsledek Cena Film
Nominace nejlepší zahraniční film Muž ve stínu
World Soundtrack Awards 2010
Výsledek Cena Umělec Společné ocenění s
Vítězství Soundtrack roku Alexandre Desplat Fantastický pan Lišák
Julie a Julia
Twilight sága: Nový měsíc
Satellite Awards 2010
Výsledek Cena Umělec
Nominace nejlepší film, drama Muž ve stínu
Nominace nejlepší herec ve vedlejší roli Pierce Brosnan
Nominace nejlepší režisér Roman Polanski
Nominace nejlepší adaptovaný scénář Roman Polanski
Robert Harris
USC Scripter Awards 2010
Výsledek Cena Umělec
Nominace scénář Roman Polanski
Robert Harris
66. ročník Césarů
Výsledek Cena Umělec/dílo
Nominace nejlepší film Muž ve stínu
Vítězství nejlepší režie Roman Polanski
Vítězství nejlepší adaptované dílo Robert Harris
Roman Polanski
Nominace nejlepší kamera Paweł Edelman
Vítězství nejlepší střih Hervé de Luze
Nominace nejlepší zvuk Jean-Marie Blondel
Thomas Desjonquieres
Dean Humphreys
Vítězství nejlepší filmová hudba Alexandre Desplat
Nominace nejlepší návrh produkce Albrecht Konrad
8. ročník International Cinephile Society Awards
Výsledek Cena Umělec
Vítězství nejlepší herečka ve vedlejší roli Olivia Williamsová
Nominace nejlepší adaptovaný scénář Robert Harris
Roman Polanski
Nominace nejlepší návrh produkce Albrecht Konrad
Finalista nejlepší původní hudba Alexandre Desplat
Evening Standard British Film Awards
Výsledek Cena Umělec
Nominace nejlepší herec Ewan McGregor
Nominace nejlepší herečka Olivia Williamsová
Nominace nejlepší scénář Robert Harris

Ceny kritiků[editovat | editovat zdroj]

82. ročník National Board of Review Awards
Výsledek Cena Dílo
Vítězství Top Ten nezávislých filmů Muž ve stínu
45. ročník Cen Národní společnosti filmových kritiků
Výsledek Cena Umělec
Finalista nejlepší režisér Roman Polanski
Vítězství nejlepší herečka ve vedlejší roli Olivia Williamsová
Finalisté nejlepší scénář Roman Polanski
Robert Harris
11. ročník Cen Spolku filmových kritiků ve Phoenix
Výsledek Cena Umělec
Nominace nejlepší původní hudba Alexandre Desplat
31. ročník Cen Kroužku filmových kritiků v Londýně
Výsledek Cena Umělec
Nominace nejlepší britský herec ve vedlejší roli Pierce Brosnan
Vítězství nejlepší britská herečka ve vedlejší roli Olivia Williamsová
36. ročník Cen Společnosti filmových kritiků v Los Angeles
Výsledek Cena Umělec Poznámka
Finalistka nejlepší herečka ve vedlejší roli Olivia Williamsová
Vítězství nejlepší původní hudba Alexandre Desplat společně se
Sociální sítí
Mezinárodní společnost kritiků FIPRESCI
Výsledek Cena Dílo
Vítězství nejlepší film roku Muž ve stínu
Společnost filmových kritiků ve středním Ohiu
Výsledek Cena Dílo
Nominace nejlepší film Muž ve stínu
Black Film Critics Circle 2010 Inaugural Awards
Výsledek Cena Dílo Poznámka
Vítězství BFCC Top Ten Muž ve stínu 10. místo
2010 Vits Awards
Výsledek Cena Umělec
Vítězství nejhorší výkon Kim Cattrall
Nominace nejlepší kamera Pawel Edelman
7. ročník Kroužku filmových kritiček
Výsledek Cena Dílo
WFCC Top Ten v Síni hanby Muž ve stínu

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Ghost Writer (film) na anglické Wikipedii.

  1. a b Summit Entertainment To Distribute Oscar-Winning Filmmaker Roman Polanski's Next Thriller – The Ghost Writer in North America. www.summit-ent.com. Summit Entertainment, December 11, 2009. Dostupné online [cit. December 12, 2009]. (anglicky) 
  2. The Ghost Writer (2010) [online]. Box Office Mojo [cit. 2010-08-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. [1]
  4. a b c d e f g h Kilday, Gregg. Roman Polanski's 'Ghost' Adds Two. The Hollywood Reporter. January 21, 2009. Dostupné online [cit. February 28, 2009]. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  5. imdb.com
  6. Staff writer (February 24, 2010). "The Ghost Writer – English Movie Review" Archivováno 4. 10. 2011 na Wayback Machine.. cinefundas.com. Retrieved March 5, 2011.
  7. Plett, Barbara (March 19, 2010). "How Realistic Is New Polanski Film The Ghost?". BBC News. Retrieved March 5, 2011.
  8. Philip French. The Ghost—Roman Polanski's Immaculately Crafted Adaptation of Robert Harris's Bestseller Is a Chilling and Sinister Study of Power. The Observer. April 18, 2010. Dostupné online [cit. March 5, 2011]. (anglicky) 
  9. Mr. Beaks. Mr. Beaks Interrogates The Ghost Writer Novelist-Screenwriter Robert Harris! [online]. March 5, 2010 [cit. 2011-03-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Database (undated). "Filming Locations for The Ghost Writer (2010)". Internet Movie Database. Retrieved March 5, 2011.
  11. Verschuur, Paul; Pettersson, Edvard. Polanski Arrested in Switzerland on 1978 U.S. Warrant (Correct) [online]. September 28, 2009 [cit. 2011-03-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. Calonge, Juan. Polanski's Ghost Writer on Blu-ray/DVD Flipper [online]. blu-ray.com, June 9, 2010. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]