Marek Vrabec

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marek Vrabec
Narození17. února 1971 (53 let)
PovoláníImpresário, organizátor, producent, hudební producent a divadelní producent
Znám jakozakladatel festivalu Prague Sounds / Struny podzimu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Marek Vrabec (* 17. února 1971) je příznivcem kvalitní hudby bez ohledu na žánr. Celou svou profesní kariéru zasvětil její podpoře a zpřístupňování širokému publiku. V současnosti má již více než 25 let zkušeností s pořádáním hudebních akcí a festivalů, managementem umělců i fundraisingem. V roce 1996 spoluzaložil hudební festival Struny podzimu, který po čtvrtstoletí existence svůj původní název přerostl a v roce 2022 se změnil na Prague Sounds. V současné době už na něm totiž nezní jen struny, ale důsledně kurátorovaný výběr hudby bez ohledu na žánry. Hudební impresário dodnes festival jako ředitel a majitel vede a rozvíjí.

V letech 2013 - 2018 byl současně uměleckým ředitelem festivalu Dvořákova Praha.

Žije v Praze a má čtyři děti.

Vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Marek Vrabec je absolventem hudební konzervatoře Teplice v oboru bicí nástroje a pražské akademie múzických umění (AMU) v oboru hudební management. Studium Akademie múzických umění na nějaký čas přerušil a věnoval se praxi v hudebním průmyslu. Po výhře konkursu na post "impresária" v agentuře Pragokoncert zde dva roky pracoval jako umělecký administrátor. Následně se ke studiu AMU vrátil.

Strávil rok na stáži v Kennedyho centru ve Washingtonu, kde získal vzdělání managementu na světové úrovni.[1]

Festival Prague Sounds[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Prague Sounds.

Festival Prague Sounds je mezinárodní hudební festival, jehož první ročník se uskutečnil roku 1996 pod názvem Struny podzimu. Probíhá v podzimních měsících v Praze. Festival vznikl za vlády prezidenta Václava Havla, a právě prezidentská kancelář byla zakladatelem a pořadatelem. Václav Klaus jej po svém nástupu z Pražského hradu vypověděl.[2]

Do programu spadají umělci z okruhu jazzové, klasické i světové hudby. Mezi spolupořadatele, po tom, co festival opustil Pražský hrad, patří například Národní divadlo, Národní muzeum, Nadace Dagmar a Václava Havlových vize 97 a další.

Festival v minulosti zaujal i donátorskými Jarními Gala podle amerického vzoru, který měl Marek Vrabec možnost vidět na stáži v Kennedyho centru v USA[3].

Na festivalu Struny Podzimu vystupovali světoví umělci jako violoncellista Yo-Yo Ma, saxofonista Sonny Rollins, pianistka Aziza Mustafa Zadeh a další.

Festival také umožnil domácímu publiku spatřit umělce jako Bobby McFerrin, Brad Mehldau, Christian Thielemann v České republice vůbec poprvé.[4]

Festival byl označen New York Times jako jeden z nejinovativnějších hudebních podniků v Česku, díky svému originálnímu programovému plánu.[5]

Festival Dvořákova Praha[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Dvořákova Praha.

Festival Dvořákova Praha je mezinárodní hudební festival klasické hudby, odehrávající se v Praze. Jeho první ročník se uskutečnil roku 2008. Festival propaguje život a dílo Antonína Dvořáka. Začíná vždy 8. září, k výročí Dvořákova dne narození. Festival je členem asociace hudebních festivalů ČR.

Vedení festivalu po pěti letech působení Vladimíra Darjanina převzal Marek Vrabec v roce 2013. Na festivale Dvořákova Praha vystupovali umělci jako Izraelská filharmonie s dirigentem Zubinem Mehtou, Česká filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem, houslista Daniel Hope, pianista Krystian Zimerman, Ivo Kahánek a další.[6]

Od roku 2008 nabízí festival Dvořákova Praha členství v Klubu Mladých, jako podporu a vzdělání studentů v oblasti vážné hudby[7].

Festival Dvořákova Praha vzbudil sympatie u ředitele Kennedyho centra ve Washingtonu D.C., který se o festivalu a o Marku Vrabci zmínil ve svém článku na americkém agregátoru novinek a blogu The Huffington Post.[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. STEHLÍK, Luboš. Marek Vrabec - realistický vizionář. Časopis Harmonie online. Dostupné online [cit. 2017-03-19]. 
  2. KÜTNER, Dušan. Mutližánrový festival je jak pytel blech. E15. 2015-11-06, roč. 2015, čís. 12. 
  3. KONRÁD, Daniel. Nebojte se Rudolfina!. Reflex. 2011, čís. 41, s. 60. 
  4. KONRÁD, Daniel. 15 let na Strunách podzimu. Harmonie. Září, roč. 2010, čís. 9, s. 10,11. 
  5. SPRITZER, Dinah. Prague Music Festival Transcends Genre. In Transit Blog. Dostupné online [cit. 2017-03-25]. (anglicky) 
  6. DRÁPELOVÁ, Věra. Dvořákova Praha je muzikantsky na výši. Až na ty proslovy. iDnes [online]. 2017-03-25 [cit. 2017-03-25]. Dostupné online. 
  7. ISIC.cz -. www.isic.cz [online]. [cit. 2017-03-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-03-30. 
  8. KAISER, Michael. Huffington Post [online]. 2015-01-19 [cit. 2017-03-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]