Malcolm Bradbury

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Malcolm Bradbury
Narození7. září 1932
Sheffield
Úmrtí27. listopadu 2000 (ve věku 68 let)
Norwich
Místo pohřbeníNorfolk
Povoláníliterární kritik, romanopisec, satirik, spisovatel, scenárista, vysokoškolský učitel a učitel
Alma materLondýnská univerzita královny Marie
Univerzita v Leicesteru
Viktoriina univerzita v Manchesteru
Oceněníkomandér Řádu britského impéria
Knight Bachelor
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Sir Malcolm Stanley Bradbury [ˈbrædbəri] (7. září 1932 Sheffield27. listopadu 2000, Norwich) byl anglický spisovatel, představitel univerzitního románu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Malcolm Bradbury se narodil roku 1932 v Sheffieldu v severní Anglii. Po gymnáziu studoval angličtinu na Univerzitě v Leicesteru a později na Queen Mary College v Londýně, kde v roce 1955 získal magisterský titul. Doktorát z amerických studií dokončil v roce 1962 na univerzitě v Manchesteru. Své působení učitele začal na Univerzitě východní Anglie jako profesor se specializací na americká studia. V roce 1979 poprvé uvedl svůj světově proslulý kurz kreativního psaní, mezi jehož absolventy se řadí například slavní britští spisovatelé Ian McEwan a Kazuo Ishiguro. Svou akademickou kariéru ukončil Bradbury v roce 1995. Za své zásluhy v oblasti literatury byl v roce 1991 vyznamenán řádem britského impéria[1].

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Kromě samotné práce učitele byl Bradbury také produktivní v psaní odborných publikací: jako specialista na moderní román vydal knihy o Evelynu Waughovi, Saulu Bellowovi nebo E. M. Forsterovi. Kromě toho se podílel i na re-edicích klasických děl, jako například Velký Gatsby od F. S. Fitzgeralda, a nespočtu příruček a přehledů moderní britské a americké prózy. Do povědomí širšího publika se ale dostal především jako autor románů. Přestože je často srovnáván s Davidem Lodgem jako autor tzv. univerzitních románů, Bradburyho knihy jsou celkově temnější a méně hravé jak po stránce obsahové, tak jazykové. V roce 1986 napsal krátkou parodii na turistické průvodce Why Come to Slaka?, která láká do fiktivní východoevropské země známé čtenářům z Bradburyho románu Rates of Exchange.

Bradbury psal také scénáře pro různé televizní produkce, například k adaptacím knih Toma Sharpa nebo Kingsleyho Amise. Jeho poslední scénář byl k 5. sérii britského seriálu Dalziel a Pascoe.[2]

Vybraná próza[editovat | editovat zdroj]

Jíst lidi je neslušné (1959)[editovat | editovat zdroj]

Kniha Jíst lidi je neslušné (v originále Eating People Is Wrong), vydaná roku 1959, patří do žánru tzv. univerzitního románu. Sleduje osudy profesora Treece, který přednáší literaturu na jedné z typických provinčních univerzit – přestože je to velmi vzdělaný a moudrý člověk, v praktickém životě není příliš úspěšný [3]. Česky vyšla kniha v roce 1992 (překlad: Jarmila Emmerová).

Bořitel dějin (1975)[editovat | editovat zdroj]

Kniha Bořitel dějin (v originále The History Man, tedy doslova Člověk dějin), vydaná roku 1975, je nejznámější román Malcolma Bradburyho. Jde o satiru akademického života z prostředí nových, moderních univerzit, které se stavěly ve 20. století po celé Anglii jako následovníci tradičních, kamenných univerzit. Hlavní hrdina románu je pokrytecký Howard Kirk – profesor sociologie na fiktivní univerzitě ve Watermouthu. V roce 1981 natočila stanice BBC podle knihy úspěšný seriál. Česky kniha vyšla roku 2016 (překlad: Petra Martínková).

Rates of Exchange (1983)[editovat | editovat zdroj]

Román Rates of Exchange (tj. Směnný kurz) byl vydán v roce 1983. Popisuje cestu Dr. Petwortha, pracovníka britské rady, do fiktivní východoevropské země za účelem šíření angličtiny jako druhého jazyka. Kniha popisuje střet průměrného britského učitele s realitou východní Evropy pod komunistickou nadvládou. Výsledkem je řada komických i vážných nedorozumění pramenících z hlubokých jazykových, kulturních i politických rozdílů.[4]

Výběr z bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Malcolm Bradbury na anglické Wikipedii.

  1. Official announcement knighthood. The London Gazette. 30. prosince 1999.
  2. http://www.imdb.com/title/tt0270907/
  3. http://www.cbdb.cz/kniha-6075-jist-lidi-je-neslusne-eating-people-is-wrong
  4. Robert A. Morace: The Dialogic Novels of Malcolm Bradbury and David Lodge. Southern Illinois University, 1989.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]