Lomský potok (přítok Radčického potoka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lomský potok
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku7,7 km
Plocha povodí5,67 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-14-01-061/3
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Ústecký krajLom u Mostu, Libkovice)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Bílina, Bouřlivec, Loučenský potok (Klášterský potok)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lomský potok je drobný vodní tok v okrese Most, stékající s Krušných hor do Mostecké pánve.

Pramen a průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Potok prameníKrušných horách na východních svazích vrchu Loučná (956 m n. m.). Protéká Lomským údolím, kde se nachází stejnojmenná přírodní památka s výskytem vřetence horského. V severní části chráněného území napájí dva zanikající obtokové rybníky.[1] V dolní části města Lom je potok sveden do podzemí a pokračuje pod návsí.[2][3]

Změna toku[editovat | editovat zdroj]

U ČOV se Lomský potok vlévá zleva do přeložky Radčického potoka, která se nazývá Klášterský potok.

Klášterský potok[editovat | editovat zdroj]

Klášterský potok je uměle vzniklý vodní tok pro převedení Radčického, Lomského a Loučenského potoka z předpolí hnědouhelného velkolomu Bílina. Od soutoku s Loučenským potokem je Klášterský potok často označován jako Loučenský. Přeložka vede od Louky u Litvínova přes Lom u Mostu, kolem výsypky Pokrok až do Duchcova.[4] Východně od Duchcova se vlévá zprava do potoka Bouřlivce.

Původní koryto[editovat | editovat zdroj]

Původní tok pokračoval přes již dnes neexistující Libkovice, jihovýchodně od obce ústil do Radčického potoka. Ten pokračoval údolím přes vesnice Jenišův Újezd, Břešťany, Březánky až do Chudeřic a vléval se do Bíliny. Dnes se v těchto místech nachází lom Bílina. Protože ani přeložka potoka není 100% řešení a z okolního předpolí se do původního koryta stále stahuje voda, jsou v předpolí lomu hloubeny odvodňovací příkopy. Ty vodu odvádí jižně do bývalého povodí Radčického potoka a ze zadržovacích nádrží je čerpána zpět do Loučenského potoka.

Délka původního koryta byla 10,8 km, plocha povodí měřila 9,9 km² a průměrný průtok v ústí byl 0,06 m³/s.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Plán péče o přírodní památku Lomské údolí na období 2018–2030 [PDF online]. Krajský úřad Ústeckého kraje [cit. 2019-11-17]. S. 4–9. Dále jen Plán péče. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-06-09. 
  2. Lomský potok – atlas záplavového území [online]. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2006 [cit. 2016-09-22]. Dostupné online. ISBN 80-86918-22-X. 
  3. Základní charakteristiky Lomského potoka a jeho povodí [online]. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka [cit. 2016-09-22]. Dostupné online. 
  4. Povodňový plán – Místa omezující odtokové poměry – Lomský potok [online]. Ministerstvo životního prostředí. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  5. VLČEK, Vladimír. Zeměpisný lexikon ČSR. Vodní toky a nádrže. Praha: Academia, 1984. 316 s. Heslo Lomský potok, s. 159. 

Související články[editovat | editovat zdroj]