Lilli Promet

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lilli Promet
Narození16. února 1922
Petseri
Úmrtí16. února 2007 (ve věku 85 let)
Tallinn
Místo pohřbeníMetsakalmistu
Povolánínovinářka a spisovatelka
Žánrromán
OceněníŘád čestného odznaku
Řád přátelství mezi národy
zasloužilý spisovatel Estonské SSR
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Lilli Promet (16. února 1922 Petseri16. února 2007 Tallinn) byla estonská básnířka, prozaička, ale také redaktorka a reportérka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v Petseru, byla dcerou malíře Alexandra Prometa. Na počátku války byla evakuována do Tatarské autonomní republiky, později žila v Petrohradu. Spolupracovala také s listem Hlas lidu (estonsky Rahva Hääl) v Petrohradu a Tallinnu. Roku 1958 se stala členkou Svazu estonských spisovatelů. Byla ženou básníka, dramatika a dětského spisovatele Ralfa Parveho.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Na počátku své tvorby se věnovala poezii, ale později se zaměřila spíše na krátkou prózu. První kniha, která obsahovala krátké novely a miniatury, vyšla pod názvem Ainult puhast armastusest (Jenom z čisté lásky) a po ní hned následovala kniha stejného žánru Roosa kübar (Růžový klobouček). V češtině vyšly překlady jejích děl v knize Akvarely jednoho léta. Tato sbírka obsahuje krátké novely a povídku z období okupace. Příběhy jsou stručné a vtipně shrnují život v tehdejším Estonsku.

Novela Kes levitab anekdoote? (Jak se šíří anekdoty?) obsahuje vtipný příběh, kde každá kapitola má svého vypravěče a ukazuje předválečný svět estonských obyvatel. Jednotlivým vypravěčům se dostane do rukou vtip o Hitlerovi a každý zvolí jiný způsob, jak s ním naložit. Lidé žijí v nejistotě, sami nevědí, co si mohou a nemohou dovolit, ale zároveň se snaží žít svůj běžný život. Estoncům již chybí naděje a budoucnost je nejistá. Postupem času se situace zhoršuje, atmosféra houstne a lidé jsou zavíráni za nesmyslné věci. Kolující vtip ukazuje, jak je doba až směšná, lidé již nikomu nevěří a policie přestává fungovat. To nasvědčuje i poslední scéna, kde lidé musejí utíkat před tzv. špicly.

Kniha obsahuje také povídku Náhrobek od Elvíry, novely Dívka v černém a Akvarely jednoho léta.

Román Primavera vypráví o bezútěšném životě a tragické lásce válečného pokolení na pozadí jarní Itálie. Psala také cestopisné knihy či pohádkovou tvorbu pro děti.

Překlady do češtiny[editovat | editovat zdroj]

Recenze[editovat | editovat zdroj]

  • MACURA, Vladimír. Smutnoústá Primavera. Tvorba 1975, 18, 30.4., s. 13.
  • POSPÍŠIL, Ivo. Próza věčného dialogu (Akvarely jednoho léta). Rovnost 92, 1977, 177, s. 5.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Lilli Promet
  • PROMETOVÁ, Lilli. Akvarely jednoho léta. 1. vyd. Praha: Lidové nakladatelství, 1977.
  • SLABIHOUDOVÁ, Naděžda. Slovník pobaltských spisovatelů: estonská, litevská a lotyšská literatura. 2., opr. a dopl. vyd. Editor Alena Vlčková, Pavel Štoll. Praha: Libri, 2008, 307 s. ISBN 978-80-7277-374-9.
  • SLABIHOUDOVÁ, Naděžda. Stručný přehled estonské literatury. 2., rozš. a přeprac. vyd. Praha: Balt-East, 2003, 102 s., [9] l. obr. příl. Nová Baltika, č. 20. ISBN 8086383237.