Kunovice (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kunovice
Staniční budova
Staniční budova
StátČeskoČesko Česko
KrajZlínský
MěstoKunovice
Souřadnice
Kunovice
Kunovice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice345959
Tratě340, 341
Nadmořská výška180 m n. m.
V provozu od1. dubna 1883
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo ESA 11 (DOZ z CDP Přerov)
Dopravní koleje5 + 1 kusá
Nástupiště (nástupní hrany)3 (4)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaMěstská hromadná doprava (autobusy)
Služby ve staniciBariérové WC
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kunovice je železniční stanice v centrální části okresního města Uherské Hradiště ve Zlínském kraji nedaleko řeky Olšavy. Nachází se v jižní části uheršťskohradišťské aglomerace, na neelektrizovaných jednokolejných tratích 340 a 341. Blíže centru města se nachází železniční zastávka Kunovice zastávka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 1. dubna 1883 společností Rakouská společnost místních drah (ÖLEG) v úseku ze Starého Města u Uherského Hradiště (ta do té doby nesla německý název Ungarisch Hradisch) do koncové stanice v Uherském Brodě, dle typizovaného stavebního vzoru.

1. června 1887 byla do stanice zaústěna trať společnosti Rakouská společnost státní dráhy (StEG) na úseku z Bzence do Kunovic, StEG převzala také původní místní dráhu. 28. října 1888 byla trať z již položené železnice v Uherském Brodě prodloužena budováním tzv. Vlárské dráhy směrem na Slovensko, která tak završila původní projekt společnosti Českomoravská transverzální dráha (BMTB), jež usilovala o dostavbu traťového koridoru propojujícího již existující železnice v ose od západních Čech po Trenčianskou Teplou.

Po zestátnění StEG v roce 1908 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde dvě nekrytá ostrovní modernizovaná nástupiště, k příchodu k vlakům slouží přechody přes kolejiště. Stanice je vybavena elektronickým informačním systémem pro cestující. Dlouhodobě se uvažuje o rekonstrukci a elektrizaci Vlárské dráhy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SEKERA, Pavel. Historie železničních tratí, elektronická databáze [online]. Rev. 2011 [cit. 2022-05-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]