Kluk (Šumavské podhůří)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kluk
Kluk
Kluk a městys Křemže při pohledu z jihu

Vrchol740,6 m n. m.
Prominence153 m ↓ SV od Nové vsi[1]
Izolace5,4 km → Kleť
SeznamyNejprominentnější hory CZ
Hory Šumavského podhůří
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříŠumavské podhůří / Prachatická hornatina / Buglatská vrchovina / Klucká vrchovina[2]
Souřadnice
Kluk
Kluk
Horninabělokámen
PovodíVltava
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kluk s nadmořskou výškou 741 m n. m. je hora v Prachatické hornatině, která je součástí Šumavského podhůří. Leží 12 km jihozápadně od Českých Budějovic, v katastrálním území Slavče. Je sedmým nejvyšším vrcholem okresu České Budějovice.

Na vrcholu se tyčí mohutná granulitová skála, z níž se otevírají výhledy směrem na západ a jihozápad. Na skále je malý železný kříž a od roku 2020 i nefunkční pumpa. Severně od vrcholu stojí vysílač.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na Kluku byly nalezeny úlomky laténské keramiky, což vedlo k domněnce, že vrcholová skála Kluku mohla sloužit jako strážní bod keltského oppida Třísov ležícího 4,4 km jihovýchodně od Kluku. I samotný název hory by mohl pocházet z keltského slova kluka, které znamená velká skála.[4] Jméno však může být staročeského původu – ve významu holého místa zbaveného lesního porostu, vyklučeného.[5] První písemná zmínka o vrchu Kluk pochází z roku 1375. V němčině byl vrch nazýván Bubenstein, tedy klukův kámen či kamenný kluk.[4] Kluk je nazýván též jako K2 Blanského lesa, i když nejde o druhou nejvyšší, spíše o druhou nejvýznamnější horu.

Pověsti[editovat | editovat zdroj]

Jméno hory je vysvětlováno různými pověstmi, v nichž vystupuje malý chlapec − kluk. Podle jedné z verzí je vrcholová skála zkamenělým chlapcem, jehož proklel sedlák z Habří za to, že chlapec při orání pole najel na kámen. Jiná verze hovoří o strážném duchu kraje sídlícím v hoře, který se zjevuje jako bytost podobná malému chlapci a až bude nejhůře, přijde tento duch na pomoc.[6] Kdysi se prý v chlapecké podobě osobně zjevil rytíři Smilovi z Křemže. Tento duch se vyznačuje neobyčejnou silou, a když se rozzlobí, dokáže rozpoutat smrtonosnou bouři a vichřici. Kluk tedy mohl být ten, kdo „klučí lesy“, čili rozpoutává vichřice a způsobuje vývraty. Většinou ale duch pospává v nitru hory. Až zazní signál k poslední bitvě, probudí se i Kluk, vytrhne ze země staletý dub i s kořeny, hodí si ho jako kyj přes rameno a vydá se na pomoc.[5]

Cesty na vrchol[editovat | editovat zdroj]

Vrchol

Na vrchol vede červená hřebenová stezka z Českých Chalup (10 km). Na rozcestí těsně pod vrcholem pak vede zelená turistická značka ze Slavče (1,5 km) a ze Mříče (2,5 km).

Závody[editovat | editovat zdroj]

Přes Kluk vedou trasy dvou běžeckých závodů. Od roku 2000 se každoročně 30. prosince koná závod KleKluLi (z Českého Krumlova přes Kleť a Kluk do Litvínovic)[7]. Trasa, celkově dlouhá dvacet sedm a půl kilometru, vede přes horu po zelené turistické značceː z Mříče stoupá pod vrchol a následně pokračuje do Slavče. Druhým závodem je od roku 2013 Silvestrovský běh na Kluka a zpět, trasa začíná ve Slavči a je dlouhá 3,6 kilometru, organizátorem je Fitness 14 z Českých Budějovic.[8]

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Rozhled z vrcholu Kluku oceňoval ve svém díle Země zamyšlená básník a spisovatel Ladislav Stehlík: „...kdo zteče skalnatý vrchol, je odměněn širokým rozhledem na netolickou stranu i do budějovických luk, a věřte, že je to krása, která věru stojí za podívanou.“[9] Směrem k jihu a západu se mezi stromy otevírá výhled na protilehlý hřeben Blanského lesa s Kletí a Bulovým, za nímž vyčnívají vzdálenější šumavské vrcholy Knížecí stolec, Chlum, Boubín, Bobík či Libín.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ultrakopce na Ultratisicovky.cz
  2. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 
  3. CUKR, Jiří. Okolí Českých Budějovic. České Budějovice: Bohumír Němec - Veduta, 2011. ISBN 978-80-86829-66-1. Kapitola 3. Křemže a okolí, s. 119. 
  4. a b REJNKOVÁ, Tereza; HAJER, Václav. Kluk - K2 Blanského lesa. [s.l.]: AOPK ČR, Správa CHKO Blanský les, 2016. Informační tabule. 
  5. a b DVOŘÁK, Otomar. Brány sidhe - tajemství zakletých hor [online]. 15.12.2014 [cit. 2015-11-27]. [otomar-knihy.webnode.cz Dostupné online]. 
  6. Vrch Kluk [online]. Místní akční skupina Blanský les – Netolicko o.p.s. [cit. 2014-05-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-05-11. 
  7. MAJER, Josef. Klekluli je pro zkušené. Běžci vyrazí z Krumlova a zdolají Kleť i Kluka. IDNES.cz [online]. 29.12.2014. Dostupné online. 
  8. Silvestrovský běh s Fitness 14 se koná podruhé. budejckadrbna.cz [online]. 30.12.2014. Dostupné online. 
  9. STEHLÍK, Ladislav. Země zamyšlená. [s.l.]: [s.n.] Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-08. Kapitola K metropoli kraje.  Archivováno 8. 12. 2015 na Wayback Machine.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]