Klášter Bois

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter Bois
Rajský dvůr kláštera (1905)
Rajský dvůr kláštera (1905)
Lokalita
StátFrancieFrancie Francie
MístoPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádCisterciácký řád
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter Bois (francouzsky Abbaye-aux-Bois) bylo cisterciácké opatství v Paříži. Nacházelo se mezi ulicemi Rue de Sèvres a Rue de la Chaise v 7. obvodu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ženský klášter byl založen roku 1202 pod názvem Notre-Dame-aux-Bois v Ognolles. Opatství se rychle rozvíjelo díky podpoře papeže a francouzských králů a darům místní šlechty a měšťanů. Stoletá válka a Hugenotské války opatství těžce zasáhly a po několika stěhováních se v roce 1654 díky ochraně Anny Rakouské usídlilo v Paříži. V roce 1667 byla povolena změna názvu kláštera. V roce 1680 složil Marc-Antoine Charpentier pro klášter skladbu Leçons de ténèbres. V roce 1718 nechaly jeptišky vybudovat nový klášterní kostel. Klášter se věnoval výchově dcer nejvyšších společenských vrstev.

V roce 1792 za Velké francouzské revoluce byl klášter zrušen a budovy byly znárodněny. Během Hrůzovlády sloužil jako věznice. V roce 1798 bylo vybavení kláštera prodáno a budovy byly přestavěny na byty, zůstal pouze kostel. Ten byl obnoven roku 1802 pro bohoslužby farnosti Saint-Thomas d'Aquin. Královským nařízením z 18. listopadu 1827 se do budov v ulici Rue de Sèvres mohly nastěhovat augustiniánky, které obnovily klášter jako vzdělávací zařízení a část prostor pronajaly osamoceně žijícím ženám z vyšší společnosti.

V roce 1904 byl klášter opět zrušen a v roce 1907 byly budovy strženy kvůli rozšíření ulice Rue de Sèvres a vytvoření ulic Rue Récamier a Square Roger-Stéphane. Na místě, kde stála původně kaple, bylo v roce 1919 postaveno divadlo Théâtre Récamier, které dnes slouží jako zkušební scéna Comédie-Française.

V křídle, které sloužilo jako soukromé byty (dnes Square Roger-Stéphane), žila od roku 1819 až do své smrti Madame Récamier, která zde provozovala svůj slavný literární salón, kam docházeli François René de Chateaubriand a mladí spisovatelé jako Alphonse de Lamartine, Charles-Augustin Sainte-Beuve nebo Honoré de Balzac.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Abbaye-aux-Bois na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]