Kezenoj-Am

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kezenoj-Am Къоьзана Іам, Эйзен lам
Celkový pohled na jezero Kezenoj-Am
Celkový pohled na jezero Kezenoj-Am
Poloha
SvětadílEvropa nebo Asie[p 1]
StátyRuskoRusko Rusko (ČečenskoČečensko Čečensko a DagestánDagestán Dagestán)
OkresČeberlojevský okres v Čečensku a Botlichský okres v Dagestánu
Kezenoj-Am (Čečensko)
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha2,4 km²
Délka2,7 km
Šířka0,735 km
Max. hloubka72 m
Ostatní
Typjezero
Nadm. výška1854 m n. m.
Přítok vodyříčky Charsum a Kaucha
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kezenoj-Am, Kezenam, Kezenojam (čečensky Къоьзана Іам, Эйзен lам, ГолубоеБольшое Форельное, rusky Кезенойам, Эйзенам) je největší a nejhlubší vysokohorské jezero v oblasti severního Kavkazu. Nachází se na hranicích Čečenské republiky a Republiky Dagestán Ruské federace. Jezero v zimě zamrzá a v létě má teplotu kolem 5 °C v hloubce pod 20 m. Nad touto hloubkou se teplota pohybuje od 5 do 18 °C. Celoročně je silně prosyceno kyslíkem ale poměrně chudé na plankton. Rozkládá se v nadmořské výšce 1854 m n. m.

V jezeře endemický druh pstruha, Salmo ezenami. Tento druh byl jediným žijícím druhem ryb v jezeře, než došlo k vysazení kaprovitých druhů Gobio holurus a Squalius cephalus. Dnes je endemický pstruh ohrožen vyhynutím.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Jezero Kezenoj-Am se nachází na svazích Andijského hřebene, který je 60 km dlouhým severovýchodním výběžkem masívu Velkého Kavkazu a tvoří rozvodí mezi povodím řek Sunžy a Andijské Kojsu. Jezero o rozloze 2,4 km² vzniklo v důsledku sesuvu, který přehradil údolí pod soutokem dvou malých říček Charsumu a Kauchy. Příčinou sesuvu svahu hory Kašker-Lam bylo pravděpodobně zemětřesení.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Přírodní hráz, která se nachází na západním břehu jezera, dosahuje výšky 100 metrů. Délka jezera ve směru z východu na západ je 2,7 km, maximální šíře 735 m, největší hloubka je 72 m. Kromě říček Kauchy a Charsumu do jezera přitéká voda z dalších místních potůčků a pramenů. Jezero nemá povrchový odtok. Účastníci expedice "Загадка Кавказа – высокогорное озеро Казеной-Ам", kterou v roce 2011 organizovali členové sekcí Ruské geografické společnosti z Čečenska, Tatarstánu a Dagestánu, vyslovili předpoklad, že v prostoru odtoku se ve vápencovém masívu nacházejí velké podzemní prostory, skrze něž voda z jezera vytéká a později v jiném místě vyvěrá na povrch.[1]

Svítání u jezera Kezenoj-Am

Teplota vody[editovat | editovat zdroj]

Voda v jezeře je velmi chladná, v letních měsících dosahuje u hladiny maximálně 17–18 °C, zatímco ve spodních vrstvách se teplota udržuje pouze ve výši 7–8 °C. V zimním období jezero zamrzá, přičemž síla ledu v některých letech dosáhla až 70–80 cm.

Ezenamský pstruh[editovat | editovat zdroj]

Voda v jezeře je naprosto čirá a průhledná. Žijí v ní dva druhy pstruhů, přičemž jeden z nich – pstruh ezenamský[2] (Salmo trutta ezenami) je kriticky ohroženým endemickým druhem, zapsaným v Červené knize, který se do roku 1963 vyskytoval pouze v tomto jezeře.[3] Největší exemplář tohoto druhu, který zde byl uloven, byl dlouhý 113 cm, vážil 17 kg a jeho stáří bylo odhadováno na 12 let. Na počátku 70. let 20. století byl však do jezera vysazen jelec tloušť, který začal postupně (i předtím nepříliš početnou) populaci pstruha likvidovat. V roce 1963 byl ezenamský pstruh uměle vysazen v dagestánském jezeře Močoch, které v uvedeném roce vzniklo v důsledku sesuvu.

Sportovní a rekreační aktivity[editovat | editovat zdroj]

Jezero Kezenoj-Am je rovněž místem sportovních a rekreačních aktivit. V 70. a 80. letech zde byla tréninková základna veslařského družstva sovětských olympioniků. Během bojů v období první a druhé čečenské války byla však tato základna zcela zničena. V dubnu roku 2015 byl na břehu jezera Kezenoj-Am otevřen nový sportovně-rekreační komplex. Z federálních zdrojů byla na vybudování infrastruktury tohoto komplexu vyčleněna částka 72 miliónů rublů, dalších 938 miliónů bylo investováno podnikatelskými subjekty.[4] Představitelé veslařské federace Ruska poté vyjádřili svůj záměr obnovit činnost zdejší tréninkové základny pro přípravu veslařů na letní olympijské hry v Tokiu v roce 2020.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Názory na vedení hranice mezi Evropou a Asií se různí. Jezero tak může být považováno za součást Evropy nebo Asie. Více informací v článku Evropa.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kesenoiam na německé Wikipedii.

  1. Региональное отделение Русского географического общества в Чеченской Республике. ОБ ОТДЕЛЕНИИ [online]. [cit. 2016-05-29]. Dostupné online. 
  2. BioLib.cz – Salmo ezenami (pstruh ezenamský) [online]. BioLib.cz. Dostupné online. 
  3. Озеро Кезенойам [online]. [cit. 2016-05-29]. Dostupné online. (rusky) 
  4. В Чечне открылся туристский кластер "Кезеной-Ам" [online]. Groznyj: Interfax - Tourism, 2015-04-19 [cit. 2016-05-29]. Dostupné online. (rusky) 
  5. Федерация гребного спорта России планирует готовить олимпийскую сборную на базе «Кезеной-Ам» [online]. Informační agentura Groznyj Inform, 2015-06-18 [cit. 2016-05-29]. Dostupné online. (rusky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MAURICE KOTTELAT, JÖRG FREYHOF. Handbook of European Freshwater Fishes. Berlin: [s.n.], 2007. 428 s. ISBN 978-2-8399-0298-4. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]