Kaple Nejsvětější Trojice (Nová Víska)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple Nejsvětější Trojice
v Nové Vísce
Kaple na historickém snímku (počátek 20. století)
Kaple na historickém snímku (počátek 20. století)
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresDěčín
ObecDolní Poustevna
LokalitaNová Víska
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátděčínský
FarnostLobendava
Statusobecní kaple
Užívánínelze využívat
ZasvěceníNejsvětější Trojice
Datum posvěcení1891
SvětitelDavid Hentschel
Zánikpočátek 70. let 20. století
Architektonický popis
Stavební slohneoklasicismus
Typ stavbykaple
Výstavba1801, 1890
Specifikace
Umístění oltářezápad
Stavební materiálkámen, cihly
Další informace
AdresaNová Víska,
Dolní Poustevna 407 47
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple Nejsvětější Trojice (německy) byla novoklasicistní sakrální stavba v Nové Vísce (místní část města Dolní Poustevna). První dřevěnou kapli z roku 1801 nahradila v roce 1890 větší zděná. Ta byla zbořena na počátku 70. let 20. století kvůli stavbě rybníka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První kaple[editovat | editovat zdroj]

První kapli v Nové Vísce nechala zřídit obec roku 1801. Umístěna byla nedaleko návsi na prostranství mezi domy čp. 1 (rychta), 2, 8 a 40 (všechny již zbořené). Stavba zasvěcená Nejsvětější Trojici byla celá dřevěná, opatřená věží se zvonem a hodinami. Důvodem výstavby byla velká vzdálenost do farního kostela Navštívení Panny Marie v Lobendavě; za nepříznivého počasí a při dalších příležitostech se zde proto konaly bohoslužby. Kaple byla dlouhá i vysoká přibližně 6 metrů a široká necelé 4 metry. Popis kaple z roku 1835 uvádí uvnitř hlavní oltář s obrazem Nejsvětější Trojice, prosklenou schránu se soškou Jezulátka, svítidlo a svícny, prapor a několik svatých obrázků. Roku 1854 ji žehnal (patrně po rekonstrukci) Johann Hentschel, rodák z Nové Vísky čp. 30.[1]

Druhá kaple[editovat | editovat zdroj]

Protože malá dřevěná kaple postupně nestačila pro potřeby rozrůstající se obce, rozhodlo její vedení o výstavbě kaple nové, podstatně větší a již zděné. K výstavbě došlo roku 1890, tedy v době největšího rozmachu vsi.[2] Stejně jako její předchůdkyně byla zasvěcená Nejsvětější Trojici. Dokončenou kapli požehnal roku 1891 David Hentschel (1828–1903), osobní arciděkan ve Velkém Šenově a rodák z Nové Vísky čp. 30.[1] V průběhu roku byla využívána k pravidelnému vyzvánění a k různým pobožnostem. Na Velikonoční neděli se u kaple zastavoval průvod lobendavských velikonočních jezdců.[2]

Kaple byla využívána až do konce druhé světové války. Po vysídlení původních obyvatel vsi nebyla kaple udržována a chátrala. Nová Víska nebyla dosídlena, takže opuštěná stavení byla postupně demolována. Kaple Nejsvětější Trojice vydržela až do počátku 70. let 20. století, kdy byla zlikvidována kvůli stavbě horního rybníka. Parcela, kde kaple stávala, se nachází přibližně uprostřed hráze.

Parcela se zbořeništěm je v majetku města Dolní Poustevna. Za své existence nebyla kaple památkově chráněná.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Novoklasicistní kaple byla postavena na obdélném půdorysu s trojbokým závěrem. Průčelí bylo členěné šesti lizénami, ve štítě bylo umístěno malé kruhové okno. Dvoukřídlé vstupní dveře zakončoval půlkruhový oblouk. Boční stěny kaple shodně protínal pár vysokých, půlkruhově zakončených oken. Polovalbovou střechu pokrývala břidlice. V přední části z ní vybíhal vysoký šestiboký sanktusník (také krytý břidlicí), ve kterém byl umístěn zvon.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Kaple Nejsvětější Trojice (Dreifaltigkeitskapelle) [online]. [cit. 2020-03-19]. Dostupné online. 
  2. a b FIEDLER, Josef. Heimatskunde des politischen Bezirkes Schluckenau. 1. vyd. Rumburg: Bezirkslehrerverein, 1898. 488 s. S. 380. (německy) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BERAN, Václav; HOUFEK, Václav; OKURKA, Tomáš. Dolní Poustevna. Ústí nad Labem: Muzeum města Ústí nad Labem, 2008.
  • FIEDLER, Josef. Heimatskunde des politischen Bezirkes Schluckenau. 1. vyd. Rumburg: Bezirkslehrerverein, 1898. 488 s. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]