Křinec (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křinec
Nádraží v Křinci
Nádraží v Křinci
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
MěstysKřinec
Souřadnice
Křinec
Křinec
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice562611[1]
Tratě061, 062
Nadmořská výška195 m n. m.
V provozu od15. listopadu 1881
Zabezpečovací zařízení1. kategorie[1]
Dopravní koleje4[1]
Nástupiště (nástupní hrany)3 (3)[1]
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaStanoviště autobusů před staniční budovou
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křinec je železniční stanice ve východní části stejnojmenného městysu v okrese Nymburk v Středočeském kraji oddělená od zbytku sídla říčkou Mrlinou. Leží na neelektrizovaných jednokolejných tratích Nymburk – Jičín a Chlumec nad Cidlinou – Křinec.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 15. listopadu 1881 na trati vlastněné soukromou společností České obchodní dráhy (BCB) propojením Velelib na trase z Nymburka do Mladé Boleslavi a již postavené odbočné trati z Chlumce nad Cidlinou do Jičína v majetku společnosti Rakouská severozápadní dráha (ÖNWB). Následujícího roku byla trať prodloužena dále do Městce Králové, čímž se křinecké nádraží stalo odbočnou stanicí. Vystavěno zde bylo také nákladové nádraží a lokomotivní vodárna. Z hospodářské podstaty regionu sloužila trať především k nákladní obsluze cukrovarského průmyslu.

Na přelomu let 1882-1883 de facto převzala řízení BCB společnost Rakouská společnost státní dráhy (StEG) a 26. srpna 1883 propojila přemostěním trati Vídeň-Berlín, provozovanou ÖNWB, v Nymburce celý úsek s tratí do Poříčan na polabské železnici z roku 1845 z Prahy do Olomouce. Na trati byla zřízena nová provozní budova, stanice Nymburk město.

Po zestátnění některých společností v Rakousku-Uhersku v roce 1908 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde tři úrovňová nástupiště, k příchodu k vlakům slouží přechod přes koleje. Na stanici jsou napojeny dvě vlečky, na každém zhlaví jedna.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Plánek stanice Křinec. Portál Provozování dráhy. SŽDC, listopad 2017. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]