Juvenalij Aljašský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Juvenalij Aljašský
Prvomučedník americký
Ikona svatého Juvenalije Aljašského
Ikona svatého Juvenalije Aljašského
Církevpravoslavná
SídloValaamský monastýr/Aljaška
Osobní údaje
Rodné jméno
(Иеромонах Ювена́лий)
Datum narození1761
Datum úmrtí1796 (ve věku 34–35 let)
Národnostruská
Vyznánípravoslaví
Svatořečení
Kanonizace1977
Svátek2. července, 24. září, 12. prosince
Uctíván církvemipravoslavná církev
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Juvenalij Aljašský (1761, Jekatěrinburg, Rusko – 1796, Kuinerrak, Aljaška), protomučedník Ameriky, byl ruský hieromučedník a člen první skupiny pravoslavných misionářů, kteří přišli z klášterů Valaam a Konevets, aby evangelizovali původní obyvatele Aljašky. Byl umučen při evangelizaci mezi yupickými Eskymáky na Aljašce v roce 1796. Jeho svátek se slaví 2. července a připomíná se také se všemi svatými Aljašky (24. září) a s prvními mučedníky americké země (12. prosince).

Život[editovat | editovat zdroj]

sv. Herman Aljašský, sv. Juvenalij Aljašský, sv. Petr Aleut, sv. Innocenc Aljašský

Narodil se v roce 1761 v Jekatěrinburgu v Rusku a jmenoval se Yakov Feodorov Govorukhin. Byl synem tavícího mistra Feodora Govorukhina z nerčinských dolů. Sám Jakov také pracoval v dolech Voskresenskij v Kolyvanu. V roce 1791 opustil tuto pozici z vlastní vůle a odešel žít do vallamského kláštera jako novic. V roce 1793 byl vybrán pro americkou misi a byl mučen mnichem a vysvěcen na kněze. Přijal mnišské jméno Juvenalij na památku sv. Juvenála, jeruzalémského patriarchy z pátého století.

V roce 1793 byla vybrána skupina 10 mnichů a noviců z klášterů Valaam a Konevets, aby sloužili jako misionáři v Ruské Americe. Tuto skupinu misionářů vedl archimandrita Joasaph Bolotov a skládala se ze čtyř hieromnichů včetně Juvenalije a Makarije, jednoho hierodiakona a mnicha jménem Herman a čtyř noviců. Jejich cílem byla ruská osada na ostrově Kodiak v Aljašském zálivu, asi 8 000 km daleko přes celou Asii, Sibiř a poté Beringovo moře v severní části Tichého oceánu. Skupina dorazila na ostrov Kodiak 24. září 1794 k osadě. Osada byla mnohem primitivnější, než jim bylo řečeno, a násilí bylo samozřejmostí. Slíbený kostel tam nebyl a rovněž slíbené zásoby na tři roky chyběly.

Po svém příjezdu otcové Juvenalij a Makarij obešli ostrov Kodiak a během dvou měsíců pokřtili místní Eskymáky, dohromady 6000 lidí. V roce 1795 otec Juvenalij odešel na pevninu a pokřtil domorodce v Nucheku a Indiány z kmene Tanainů. Následující rok pokračoval na západ a postupoval na západ od jezera Iliamna „do severních částí kontinentu a daleko za aljašský poloostrov a tamní místní lidé, které dosud neevangelizovali, zabili jeho a tři mnichy a několik pokřtěných domorodců, kteří je doprovázeli.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Juvenaly of Alaska na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]