Josef Vejtruba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Vejtruba
Narození6. března 1852
Poděbrady
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí???
? ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Povolánítechnik, optik a podnikatel
ChoťRosalie Vejtrubová, roz. Růžičková
DětiJosef Vejtruba mladší, Rudolf Vejtruba
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Vejtruba (6. března 1852 Poděbrady[1] – ???) byl český elektrotechnik, podnikatel a optik, zakladatel firmy J. Vejtruba, první ústav na stavbu hromosvodů, telefonů a telegrafů v Praze, která se zaměřovala na prodej, opravu a výrobu telefonů a telegrafů, stejně jako na stavbu telefonních a telegrafních sítí.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Poděbradech do kalvinistické rodiny Antonína a Kristýny Vejtrubových. Vyučil se optikem ve Vídni. Roku 1878 založil v Praze firmu s názvem J. Vejtruba, ústav na stavbu hromosvodů a telegrafů, uváděný jako první elektrotechnický koncesiovaný elektrozávod v Praze[2]. Ten se mimo jiné zabývala rovněž výrobou a prodejem optických zařízení: dalekohledů, divadelních kukátek atd.

Firma se patrně roku 1882 podílela na vzniku první telefonní centrály v Praze, v tzv. Richtrově domě na Malém staroměstském náměstí č. 459. Tu zřídila společnost Pražské podnikatelství pro telefony vedená Janem Palackým. V prvních dnech sloužila centrála pouhým 10–13 majitelům telefonů, po několika měsících však již jich bylo 98.[3] Zrušena byla v rámci centralizace pražského vedení do budovy hlavní pošty v Jindřišské ulici roku 1902. Firma zde udávala jedno ze svých sídel a prodejnu. Vedle instalace hromosvodů se spolu s pražskou firmou firmy Allmer & Zöllinger podílela na budování prvních telegrafních a telefonních sítí v Praze.

Jeho bratr Karel Vejtruba starší vlastnil tovární závod na hromosvody v Královské ulici v pražském Karlíně. Bratři spolu vedli konkurenční spory[2].

Josef Votruba se věnoval vedení firmy, rovněž byl autorem publikací o teorii optiky, zrakových vadách či technologie hromosvodů[4]. Posléze předal řízení firmy nejstaršímu synovi Josefovi mladšímu[5]. Okolo roku 1913 se odstěhoval z Prahy[1].

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Josef Votruba se 30. března 1869 oženil s Rosalií Růžičkovou, se kterou počali sny Josefa a Rudolfa, a dceru Růženu Kristinu. Starší Josef posléze vedl rodinnou firmu. Mladší Rudolf se okolo roku 1900 věnoval závodní cyklistice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Archivní katalog. katalog.ahmp.cz [online]. [cit. 2021-02-04]. Dostupné online. 
  2. a b Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-02-04]. Dostupné online. 
  3. Pražané si poprvé telefonovali před 135 lety, zdravili se „ha, hej“. iDNES.cz [online]. 2017-08-19 [cit. 2017-08-19]. Dostupné online. 
  4. Příjmení: Vejtruba | Významné osobnosti | Příjmení.cz. www.prijmeni.cz [online]. [cit. 2021-02-04]. Dostupné online. 
  5. Digitální knihovna Kramerius. ndk.cz [online]. [cit. 2021-02-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]