Josef Ostrčil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
MUDr. Josef Ostrčil
Narození4. května 1843
Věžky u Přerova Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí12. listopadu 1897 (ve věku 54 let)
Praha Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníHřbitov Malvazinky
NárodnostČeská
Povolánílékař
ChoťElleanora Ostrčilová (roz. Kallabová)
DětiOtakar Ostrčil, Antonín Ostrčil a Josef Ostrčil
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Hrob na hřbitově Malvazinky v Praze

MUDr. Josef Ostrčil (4. května 1843 Věžky u Přerova12. listopadu 1897 Smíchov[1]) byl český lékař, známý smíchovský porodník, první předseda Komory lékařů pro Království české, která předcházela Českou lékařskou komoru. Byl otcem hudebního skladatele Otakara Ostrčila a gynekologa MUDr. Antonína Ostrčila.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Věžkách u Přerova. Po absolutoriu základní a střední školy vystudoval medicínu a následně se usídlil na Smíchově, tehdy samostatném sídle při Praze. Zde se stal známým a vyhledávaným porodníkem, oženil se s Elleanorou Kallabovou a založil rodinu.

Komora lékařů pro Království české[editovat | editovat zdroj]

Následně získal Josef Ostrčil funkci smíchovského městského lékaře, předsedy Ústřední jednoty českých lékařů a pokladníka Spolku českých lékařů.

Na základě zákona Říšské rady z roku 1891 bylo rozhodnuto o nutném zřízení lékařských komor, bez jejichž členství nesměl lékař vykonávat praxi. V případě území Království českého (lékařská komora pro Markrabství moravské byla zřízena již roku 1893 se sídlem v Opavě) byla v rámci svého zřízení na základě požadavků německých lékařů komora rozdělena na českou a německou sekci. Z obou sekcí byl pak střídavě vybírán prezident komory s jednoletým funkčním obdobím. Komora lékařů pro Království české byla založena roku 1894, jejím prvním předsedou (prezidentem) byl v prosinci téhož roku zvolen Josef Ostrčil.

Na jeho práci ve funkci následně navázal pozdější předseda komory, psychiatr Antonín Heveroch, který do funkce nedlouho po něm.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Josef Ostrčil zemřel na Smíchově 12. listopadu 1897 ve věku 53 let na zánět slepého střeva. Pohřben byl na hřbitově Malvazinky.

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

S Elleonorou, rozenou Kallabovou, měli celkem čtyři děti, tři syny a jednu dceru. Syn Antonín vystudoval medicínu a stal se uznávaným pražským gynekologem a státním radou, nejmladší Otakar se proslavil jako hudební skladatel a dirigent.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivní katalog. katalog.ahmp.cz [online]. [cit. 2020-09-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]