Jiří Fogl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jiří Fogl
Jiří Fogl umělecký knihař
Jiří Fogl umělecký knihař
Narození16. srpna 1940
Žamberk
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí1. listopadu 2022 (ve věku 82 let)
Česko Žamberk, Česko
PovoláníUmělecký knihař
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jiří Fogl (16. srpna 1940 Rychnov nad Kněžnou1. listopadu 2022 Žamberk) byl umělecký knihař.

Život[editovat | editovat zdroj]

Jiří Fogl se narodil 16. srpna 1940, do rodiny dělníků textilní továrny Vonwiller a spol.. Po základní škole nastoupil do Vyšší průmyslové školy v Novém Městě nad Metují, kde maturoval v roce 1958. Hned po maturitě nastoupil do podniku OEZ Letohrad a základní vojenskou službu nastoupil v roce 1958 v Bechyni. Po vykonání základní vojenské služby se vrátil do podniku OEZ a od 1. května 1968 pak přešel do nově otevřeného závodu podniku Kovostav (později Elitex) v Žamberku, kde pracoval jako vedoucí konstrukční kanceláře. Jako člen Sokola působil v kanoistickém a lyžařském oddíle, kdy se věnoval, pořádání závodů a práci s dětmi. Pracoval ve Spolku přátel Městského muzea Žamberk a po dvě volební období také v zastupitelstvu města Žamberk.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

V knihařské profesi byl autodidakt. Zpočátku se knihařskému řemeslu věnoval ze záliby a pro vlastní potěšení. Ve volných chvílích se učil u svého strýce, zkušeného mistra Jiřího Faltuse a u dalších knihařských mistrů jako byli profesor Jindřich Svoboda v Brně a u Jana a Jarmily Sobotových v Lokti nad Ohří, studiem odborné literatury a účastí na odborných seminářích Společenstva českých knihařů. Získané znalosti v oblastech zpracování kůží a pergamenů úspěšně využíval při tvorbě umělecké knižní vazby. Zvláště zpočátku umělecké tvorby spolupracuje s výtvarníkem Jaroslavem Kerschbaumem, který byl autorem řady návrhů výzdoby knižních vazeb a někdy i jejich realizátorem. Vzájemná spolupráce se prohloubila natolik, že soutěžní výstavy obesílali jako autorská dvojice Fogl – Kerschbaum.

Časem se zdokonalil tak, že po roce 1990 se knihařina stala jeho hlavním zaměstnáním. V roce 1990 založil v Žamberku se svým bratrem Ivanem vlastní dílnu Knihařství Fogl a zaměstnával zde knihařky ze zrušených Komunálních služeb Žamberk. V prvním období provozovna zajišťovala klasickou vazbu knih pro Památník národního písemnictví, vazby Sbírek zákonů, paspartování obrázků a drobné kartonážní práce. Vedle klasických knihařských služeb začali zhotovovat výrobky pro náročnou klientelu, převážně v celokoženém provedení. Specialitou byla výroba pamětních knih a kronik, dárkových kazet, různých desek pro slavnostní účely, celokožené kazety pro insignie vysokých škol a magistrátů. Patřil mezi nejvýznamnější umělecké knihaře v České republice, v roce 1999 mu byl udělen titul "Mistr knihařského řemesla".

V roce 2000 Jiří Fogl společně se svojí dcerou Pavlínou Rambovou zakoupil a zrekonstruoval starou budovu v podměstí Žamberka, kam přešel i se svými zaměstnanci, kde přes 21 let provozovali Knihařství Knihařství Fogl - Rambová.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]