Motto Evropské unie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Jednota v rozmanitosti)

Věta Jednotná v rozmanitosti (oficiálně je užívána latinská verze In varietate concordia, v češtině též nesprávně Jednota v rozmanitosti nebo Jednotnost v různorodosti) je motto Evropské unie.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Poprvé bylo neoficiálně ustanoveno v roce 2000, bylo vybráno z mnoha verzí vytvořených školáky a předložených na stránkách devise-europe.org. Motto bylo schváleno tehdejší předsedkyní Evropského parlamentu Nicole Fontainovou. Takto bylo citováno i v (nyní zamítnutém) návrhu Evropské ústavy.

Obdobná motta[editovat | editovat zdroj]

Podobná motta, podtrhující odlišnosti a rozmanitost, existují i v jiných jazycích a zemích světa. Ve verzi bylo oficiálně přijato 24. dubna 2000 za oficiální motto Jihoafrické republiky: „!ke e: ǀxarra ǁke“, což v jazyce xam znamená doslova Rozdílní lidé žijí v jednotě, nicméně je překládáno jako Jednota v rozmanitosti. Indonéské státní motto (psané ve staré javánštině) „Bhinneka Tunggal Ika“ (doslova (Ač) rozdílní, přece jednotní) se také překládá jako Jednota v rozmanitosti. Podobný význam má také jedno z hesel USA: „E pluribus unum“ (Jednota sestává z mnoha rozdílných, Z mnohých jediné). Heslo Jednota v rozmanitosti také používá Papua Nová Guinea.

Znění motta v oficiálních jazycích Evropské unie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku European symbols#Motto na anglické Wikipedii.

  1. Motto EU [online]. Evropská unie. Dostupné online.