Humenský vrch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Humenský vrch
Vrchol246 m n. m.
Izolace5,2 km → Ovčín
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříČeská tabule / Středočeská tabule / Dolnooharská tabule / Hazmburská tabule / Klapská tabule / Chotěšovská tabule
Souřadnice
Humenský vrch
Humenský vrch
Horninaneovulkanit, brekcie
PovodíLabe
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Humenský vrch (dříve Humberk[1] nebo německy Hahnberg) je 246 m n. m. vysoký vrch v okrese Litoměřice Ústeckého kraje. Leží asi jeden kilometr severozápadně od Keblic v jejich katastrálním území.

Vrch leží pod svahy Českého středohoří v blízkosti dálnice D8 z Prahy do Drážďan. Jedná se o místo s kruhovým výhledem na panorama centrální části Českého středohoří, dále též na zříceninu hradu Hazmburk na jihozápadě, Říp na jihovýchodě a Terezín na jihu. Nedaleko odsud se ve vzdálenosti asi 350 metrů jižním směrem za dálnicí D8 nachází zajímavý objekt zříceniny letohrádku Windsor.

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Geomorfologicky vrch náleží do celku Dolnooharská tabule, podcelku Hazmburská tabule, okrsku Klapská tabule a podokrsku Chotěšovská tabule.[2]

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Roku 1854 se zde zastavil arcivévoda Maxmilián (pozdější císař Maxmilián I. Mexický).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hz. Keblice patřívaly k Litoměřicím. S. 5. Lovosický dnešek [online]. 01-2005 [cit. 2012-06-25]. Roč. 2005, s. 5. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-02-08. 
  2. BALATKA, Břetislav; KALVODA, Jan. Geomorfologické členění reliéfu Čech. Praha: Kartografie Praha, 2006. ISBN 80-7011-913-6. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]