Horní Lideč (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Horní Lideč
Staniční budova v Horní Lidči
Staniční budova v Horní Lidči
StátČeskoČesko Česko
KrajZlínský
ObecHorní Lideč
Souřadnice
Horní Lideč
Horní Lideč
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice336529
Tratě280, 283
Nadmořská výška470 m n. m.
V provozu od21. října 1928
Zabezpečovací zařízeníRZZ AŽD 71
Dopravní koleje10
Nástupiště (nástupní hrany)6 (6)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaStanoviště autobusů nedaleko stanice
Služby ve staniciVnitrostátní a mezinárodní pokladní přepážkaPlatba v EurechSměnárnaBariérové WCVnitrostátní pokladní přepážkaObchody a další služby
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Horní Lideč je železniční stanice na východním okraji obce Horní Lideč v okrese Vsetín ve Zlínském kraji nedaleko říčky Senice. Leží na elektrizované dvoukolejné trati 280 (3 kV ss) a jednokolejné neelektrizované trati 283. Jedná se o pohraniční železniční stanici se Slovenskou republikou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 21. října 1928 v rámci zprovoznění tzv. Masarykovy dráhy z Bylnice, kudy od roku 1888 vedla trať Rakouské společnosti státní dráhy (StEG) z Uherského Brodu do Trenčianské Teplé, tzv. Vlárské dráhy směrem na Slovensko, do Vsetína prodloužením dráhy z roku 1885 a vybudováním dvou nových traťových větví: ve směru na Bylnici a na Púchov s uzlovou stanicí v Horní Lidči. Za projekt zodpovídala společnost Československé státní dráhy.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde pět jednostranných úrovňových nástupišť (s příchodem k vlakům přechody přes koleje) a jedním vnějším nástupištěm u budovy. Stanice je vybavena elektronickým informačním systémem pro cestující.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]