Hanga Roa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hanga Roa
Poštovní úřad v Hanga Roa
Poštovní úřad v Hanga Roa
Poloha
Souřadnice
StátChileChile Chile
Hanga Roa na mapě
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha12,7 km²
Počet obyvatel5 035 (2012)
Hustota zalidnění396,1 obyv./km²
Správa
Statusměsto
Vznik1888
PSČ277 0000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přístav v Hanga Roa.

Hanga Roa je největší obec, přístav a hlavní město chilské provincie Velikonoční ostrov. Nalézá se v jižní části západního pobřeží ostrova, v nížině mezi vyhaslými sopkami Maunga Terevaka a Rano Kau.

Počet obyvatel, podle sčítání lidu roku 2012, byl 5 035. V roce 1914 měla obec Hanga Roa jen 250 obyvatel. Hlavní ulicí a centrem obce je Avenida Atamu Tekena. Podél ulice je množství obchodů, hotelů, penzionů, restaurací a také jediný supermarket a lékárna na ostrově. V roce 1998 byla hlavní ulice pojmenována po Atamu Te Kenovi, hrdinovi z 19. století. Původní název ulice byl Avenida Policarpo Toro. Policarpo Toro byl kapitán chilského námořnictva, který v roce 1888 Velikonoční ostrov anektoval pro Chile.[1]

V obci je také muzeum a katolický kostel. Po zavedení internetu vzniklo v obci množství internetových kaváren. Obec má multifunkční stadion Estadio de Hanga Roa, který je základnou fotbalového klubu Easter Island national football team. V bezprostředním okolí obce se nachází několik menších soch Moai. V sousedství Hanga Roa je Mezinárodní letiště Mataveri, které je ve správě chilského národního leteckého dopravce LAN Airlines, který zajišťuje přímé lety do Santiago de Chile, Papeete a na Tahiti. Je to jediný komerční dopravce, který poskytuje pravidelné lety na ostrov.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hanga Roa na anglické Wikipedii.

  1. Steven R. Fischer: The island at the end of the world. Reaktion Books 2005 ISBN 1-86189-282-9, strana 248

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]