František Tichý (filmař)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Tichý
František Tichý (karikatura Ivana Sorse, 1932)
František Tichý (karikatura Ivana Sorse, 1932)
Narození22. června 1872
Praha-Nové Město Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí30. listopadu 1947 (ve věku 75 let)
Černošice ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Povoláníkinematograf, podnikatel
ChoťMarie Tichá (roz. Kaclová)
PříbuzníAlois Jalovec (švagr)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Tichý (22. června 1872 Praha-Nové Město[1]30. listopadu 1947 Černošice[2]) byl český podnikatel, průkopník české kinematografie, spolu se svým švagrem Aloisem Jalovcem spoluzakladatel filmové společnosti Illusion, posléze pak majitel a provozovatel několika biografů v Praze.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Praze, ve farnosti kostela sv. Petra, na Novém Městě. Vyučil se a pracoval jako typograf. Oženil se a založil rodinu.

První český a křesťanský závod Illusion[editovat | editovat zdroj]

Na přelomu 19. a 20. století se začal podnikatelsky zajímat o vynález kinematografu a podobně jako bratři Kříženečtí či Viktor Ponrepo začal pořádat filmová promítání němých filmů.

Roku 1906 založil se svým švagrem Aloisem Jalovcem založili První český a křesťanský závod Illusion, Jalovec začal s promítáním v září roku 1905 na letní scéně v zahradě smíchovské Klamovky, kde vystřídal Viktora Ponrepa. Firma provozovala kino, půjčovnu filmů a malou laboratoř. Zprvu působila Na Slovanech, později (od března 1909) v šermírně domu U božího oka na pražském Václavském náměstí

Roku 1912 založili Jalovec a Tichý jeden z prvních odborných filmových časopisů Český kinematograf. S Jalovcovou režií a kamerou vydávala společnost dokumentární filmový žurnál Pražské aktuality. Záběry přinášely aktuální záběry z dění v Praze často téhož dne, kdy byly natočeny. Tak byly zachyceny významné události – různé slavnostní akty, odhalování pomníků a otevírání mostů, automobilové závody ZbraslavJíloviště, poutě, lety balónem či cenné záběry z mobilizace roku 1914. Díky záběrům Illusionu se dochovaly snímky Jakuba Arbese, Jindřicha Mošny a dalších osobností.

Ve firmě Illusion vznikaly i hrané filmy, např. Cholera v Praze, komedie Pan profesor, nepřítel žen nebo Zamilovaná tchyně. Jalovec byl často jejich kameramanem. Většina filmů této společnosti se nedochovala a první světová válka znamenala konec společnosti.

Majitelem kin[editovat | editovat zdroj]

Tichý se za války stal majitelem několika pražských kin, Jalovec se věnoval práci ve filmové laboratoři. Po válce a vzniku Československa Tichý úspěšně provozoval biografy Hollywood, a Illusion. v paláci Maceška na Vinohradské třídě. Se svou rodinou žil ve vile v Černošicích, kam se z Prahy přestěhovali.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

František Tichý zemřel 30. listopadu 1947 v Černošicích ve věku 65 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivní katalog. katalog.ahmp.cz [online]. [cit. 2021-03-03]. Dostupné online. 
  2. František Tichý, 1872-1947. www.knihovny.cz [online]. [cit. 2021-03-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]