František Martinek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Martinek
Narození20. října 1930
Úmrtí2016
Strážnice
Národnostmoravská
Povolánístatkář, tesař
Příbuzníčs. legionář Jan Martinek (strýc)
kněz Filip Gorazd Martinek (vnuk)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

František Martinek (20. října 19302016, Strážnice) byl politický vězeň komunistického režimu, spoluvězeň a blízký přítel brigádního generála Josefa Brykse, se kterým sdílel vězeňskou celu v pracovně-nápravném táboře při jáchymovském uranovém dole Rovnost v Ostrově nad Ohří.[1] Po smrti svého přítele odmítal přijmout oficiální zprávu o příčině smrti. Oficiální oznámenou verzí je zpráva sepsaná kapitánem Kolářem (zástupce náčelníka Správy táborů), ve které uvádí, že Josef Bryks zemřel na infarkt v noci z 11. na 12. srpna 1957. Avšak podle Františka Martinka byl Bryks nejdříve ráno (to jest 11. srpna 1957) záměrně oddělen od své pracovní skupiny a následně zabit. Když se Martinek s ostatními vrátil do své cely, nalezli již jen bezvládně ležící přikryté Bryksovo tělo, jež podle jeho názoru neslo známky udušení. V tom viděl Martinek cílenou likvidaci.[2][3]

StB evidovala a pozorovala Františka Martinka, jako nepohodlnou osobu, od data 1. 4. 1965 pod archivujícím útvarem S StB Brno.[4] Je však pravděpodobné, že jej sledovala již mnohem dříve.

František Martinek kvůli svému třídnímu původu (rodina masarykovských idejí, statkáři a zemědělci) nemohl studovat, chtěl se stát letcem a v pozdějším věku aspiroval k zájmu o architekturu a stavitelství. Byl vyučen tesařem. Po návratu z Jáchymovska pracoval zejména na stavbách velkých budov. Ve své vile ve Strážnici, na jejímž návrhu se podílel, si vytvořil ručně vyřezávané dřevěné artefakty a taktéž unikátní dřevěný kazetový strop. Po roce 1989 získal malý statek za Strážnicí, kde také bydlel a věnoval se chovu dobytka, koní a studiu historie. Zabýval se také dílem Karla Klostermanna.

Jeho strýcem byl československý legionář desátník Jan Martinek, který padl u Ruského Jekatěrinburgu, kde je rovněž pochován. Jeho vnukem je filosof a kněz Filip Gorazd Martinek (*1993).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JÁCHYMOV – brána Krušných hor - Osobnosti Jáchymova - místní i hosté. www.palfi.cz [online]. [cit. 2020-10-29]. Dostupné online. 
  2. KALENDOVÁ, Helena. Letec Josef Bryks: Mistr útěků a válečný hrdina, který skončil v uranových dolech. Magazín [online]. Tiscali, 15. 3. 2019 [cit. 2020-29-10]. Dostupné online. 
  3. Uplynulo šedesát let od smrti Josefa Brykse. Ostatky nebyly rodině vydány. Hanácký Večerník | Zpravodajství z Olomouce a okolí [online]. [cit. 2021-07-09]. Dostupné online. 
  4. Hledani v seznamu zajmovych osob StB. www.svazky.cz [online]. [cit. 2020-10-29]. jmeno=FRANTISEK&prijm=MARTINEK&dnar=&mnar=&page=1 Dostupné online.