Florian Wanner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Florian Wanner
Narození2. února 1978 (46 let)
Wolfratshausen
Povoláníjudista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Mistrovství světa v judu
zlato MS 2003 polostřední váha
Mistrovství Evropy v judu
bronz ME 2003 polostřední váha

Florian Wanner, (* 2. února 1978 Wolfratshausen, Západní Německo) je bývalý reprezentant Německa v judu.

Sportovní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Německo mělo na konci 20. století dva velmi kvalitní, mladé zápasníky judo v kategorii polostředních vah. Vedla Wannera jím byl o rok starší Stefn Friš. Ještě v roce 1999 upřednostnili reprezentační trenéři Friše, ale Wanner je později přesvědčil svými výbornými výkony ve světovém poháru. V roce 2000 si zajistil kvalifikaci na olympijské hry v Sydney. V prvním kole se utkal se silným soupeřem, Rakušanem Rajtrem. Po vyrovnaném boji ho porazil na juko. Ve druhém kole se utkal s favoritem na zlato, Jihokorejcem Čoem. Ten prolomil jeho obranu po dvou minutách a vyhrál na ippon technikou ko-soto-gari. V opravách potom podlehl na ippon Estonci Budolinovi.

V roce 2003 zaznamenal svůj nejlepší výsledek. Na mistrovství světa v Osace, v semifinále proti Japonci Akijamovi zvrátil zápas 6s před koncem (o-soto-gari) a ve finále porazil Švýcara Ašwandna po minutě boje na ippon. Zlatou medailí si zajistil kvalifikaci na olympijské hry.

V roce 2004 na olympijských hrách v Athénách patřil k favoritům na zlatou medaili. Postoupil až do čtvrtfinále, kde narazil na mladého a po úspěchu hladového Ukrajince Honťuka. Svým typickým opatrným způsobem si ho nepouštěl k tělu a čekal na Honťukovu chybu. Tomu se však podařilo v zápase skórovat na juko. V poslední minutě zápasu Němec riskoval a Ukrajinec ho poslal zvědačkou na zem (druhé juko) a do držení (osaekomi-waza). V opravách podlehl Ázerbájdžánci Ezizovi na ippon-wazari. Obsadil 7. místo.

Po olympijském turnaji překvapivě ukončil v 27 letech reprezentační kariéru. Judo se věnoval dál na klubové úrovni. Především potom úspěšně dokončil ekonomická studia na vysoké škole.

Výsledky[editovat | editovat zdroj]

Turnaj 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004
Olympijské hry - - - úč. - - - 7.
Mistrovství světa dns - dns - úč. - 1. -
Mistrovství Evropy dns dns dns dns dns 7. 3. dns
ME juniorů 1. - - - - - - -

Reference[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]