Vlámsko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Flandry)
Na tento článek je přesměrováno heslo Flandry. Další významy jsou uvedeny na stránce Flandry (rozcestník).
Vlámský region
Vlaams Gewest
Région flamande
Vlámský region – znak
znak
Vlámský region – vlajka
vlajka
Hymna: De Vlaamse Leeuw
Geografie
Hlavní městoBrusel
Souřadnice
Rozloha13 522 km²
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel6 444 127 (1. 1. 2015)
Hustota zalidnění476,6 obyv./km²
Jazykvlámština (belgická verze Nizozemštiny)
Správa regionu
StátBelgieBelgie Belgie
Nadřazený celekBelgieBelgie Belgie
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2BE-VLG
Oficiální webwww.vlaanderen.be
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vlámsko (též Flandry, nizozemsky Vlaams Gewest, resp. Vlaanderen, francouzsky Région flamande) je jeden ze tří regionů, které tvoří Belgické království. V lednu 2015 mělo Vlámsko 6 444 127 obyvatel, což představuje 57,8 % obyvatel státu. Úředním jazykem je nizozemština.

Administrativní uspořádání[editovat | editovat zdroj]

Vlámské provincie

Vlámský region zahrnuje 5 provincií:

1. Antverpy
2. Limburk
3. Východní Flandry
4. Vlámský Brabant
5. Západní Flandry

Vlámsko se dále dělí na 22 okresů (nizozemsky arrondissementen) a 308 obcí. Hlavní město je Brusel, který je sídlem Vlámské vlády a Vlámského parlamentu (územně však do Vlámského regionu nepatří). Mezi další velká města patří Antverpy, Gent, Bruggy, Lovaň a Mechelen.

Politické uspořádání[editovat | editovat zdroj]

Belgie je federativní stát, rozdělený územně na tři regiony (Vlámský region, Valonský region a Bruselský region) a jazykově na tři společenství (Vlámské, Francouzské a Německojazyčné).

Každý region a každé společenství má svoji vlastní vládu a parlament. Výjimkou je Vlámský region a Vlámské společenství, které mají společnou vládu a parlament se sídlem v Bruselu. Formálně Vlámské společenství vykonává pravomoci Vlámského regionu. Poslanci Vlámského parlamentu zvolení v Bruselském regionu nicméně nemají právo hlasovat o záležitostech Vlámského regionu.

Geografie a klima[editovat | editovat zdroj]

Rozloha Vlámska činí 13 522 km², což je přibližně 44 % rozlohy státu. Vlámsko sousedí na severu a na východě s Nizozemskem, na jihu s Valonskem, na jihozápadě s Francií a ze severozápadu je omýváno Severním mořem.

Vlámsko zahrnuje dvě geografické oblasti – pobřežní nížinu a centrální rovinu. Pobřežní nížina se skládá z oblasti písečných dun a oblasti polderů, chráněných systémem hrází proti mořské záplavě. Centrální rovina se nachází dále ve vnitrozemí. Je rovná a mírně svažitá s mnoha úrodnými údolími a četnými vodními cestami. Místy je terén členitější s výskytem jeskyní a malých roklí.

Klima je mírné přímořské, srážky jsou hojné po celý rok. Köppenova klasifikace podnebí: Cfb; průměrná teplota je 3 °C v lednu a 18 °C v červenci; průměrný úhrn srážek je 65 mm v lednu a 78 mm v červenci.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]