Diskuse:Filozofie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 11 měsíci od uživatele Chrz v tématu „Návrh na přesun

Filosofie nebo Filozofie ?[editovat zdroj]

Navrhuji použít psanou podobu filozofie spíš než filosofie. Mnou navrhovaná psaná podoba odpovídá české výslovnosti a je v souladu s novými pravidly pravopisu. Odpovídá též moderním posunům v angličtině; srovnej starší analyse s novým analyze. Google nalezl na české pavučině 99 000 výskytů podoby filozofie a 110 000 výskytů podoby filosofie. Moje psaná podoba dává přednost užitelnosti (angl. usability) před tradicí.

Moje zásada je (byť zřejmě není většinově akceptována), že o pravopisu hesla má rozhodovat autor převážné části textu. To jsou zřejmě stoupenci progressivního pravopisu. Nemohu si však pomoci, ale zofie mi přijde skutečně brutální. Je to "výdobytek" PČP 1993, ještě PČP 1957 filozofii ani nepřipouštěla.
Nedokážu posoudit. Chtěl jsem dospět ke shodě. Nehodlám bez shody násilně přepisovat jiné podoby od někoho jiného. Údajná brutalita podoby filozofie je čistě poukaz na nezvyklost. K podobě slova fyzika by naopak velmi neobvykle působila podoba fysika (angl. physics.) Také fyziologie by v podobě fysiologie vypadala krajně neobvykle. Filosofie si pravděpodobně udržela tuto podobu proto, neboť v její komunitě převládají tzv. učenci, kteří si zakládají na odlišnosti od nižších nevzdělaných (a podle bodu níže údajně barbarských) vrstev obyvatelstva.
Nejde jen o nezvyklost. Jde o to, že se jedná o totální pravopisný nesmysl, založený na nesprávné výslovnosti. Tu výslovnost jsem ještě ochoten tolerovat, "pravopis" však ne.
Fysika vůbec nezvyklá není: af:Fisika, ca:Física, da:Fysik, es:Física, et:Füüsika, id:Fisika, it:Fisica, no:Fysikk, pt:Física a sv:Fysik. Je sporné, jak transkribovat φ. Zda ph nebo f, je v podstatě jedno. Pořád je to to samé písmeno. Nícméně mezi τ a θ je zásadní rozdíl.
Měl jsem na mysli nezvyklost v daném jazyce. Podle Googlu má fyzika 139 000 v doméně cz, zatímco fysika má 1070 výskytů.
Ano, barbaři skutečně filosofii (tedy původně lásku k Moudrosti, Sofii) vyslovují jako [filozofije]. Nicméně se nedomnívám, že toto je skutečná orthoepie. Připomínám, že např. Polákům nečiní sebemenší problém vyslovovat s tam, kde se vyslovovat má.

AB: Rád bych se vmísil do diskuSe odkazem na zesnulého profesora Machovce, který velmi zajímavě poukazoval na souvislost dívčího jména Sofie a jeho počeštěné verze Žofie - podle této logiky by tedy zastánci počešťování tohoto termínu měli trvat na termínu FILOŽOFIE, který odpovídá českému jazykovému vývoji...doufám, že většina z nás se raději podrží původního pravopisu.

Nevím, jak mám porozumět slovu barbar. Jedná se o hodnotící nálepku nebo o označení příslušníků jistého kmene? Jak v angličtině tak v češtině se filozofie vyslovuje výhradně se z.
Je to hodnotící nálepka pro lidi, kteří svévolně mění pravopis každých 20 let.
Jinak se dost ošklivě pletete: http://www.m-w.com/cgi-bin/dictionary?book=Dictionary&va=philosophy Krom toho, většina Čechů to příliš zněle nevysloví.
Musím Vám dát za pravdu.
Google test je značný argument, nikoliv však rozhodující. Cf. výjimka x výjimka.
Souhlasím. Navíc nedopadl v můj prospěch.
Ovšem, Vámi poukázaná výjimka tvoří výjimku.
Angličtina svůj pravopis prakticky nemění (s výjimkou psaní složenin). To analyse není starší a to analyze novější, nýbrž to první je britský, to druhé americký pravopis.
To záleží na definici angličtiny. Angličtina jako mezinárodní jazyk používá analyze, bez ohledu na britskou podobu. Že angličtina v její používané podobě neprochází změnami pravopisu považuji za nepravděpodobnou domněnku. To platí zvláště o americké angličtině.
Neexistuje nic jako "mezinárodní" angličtina, vždy jen britská, americká, indická apod. A v Austrálii, Indii, Novém Zealandu etc. se nepíše "to analyze", nýbrž "to analyse".
Když se podle Vás US pravopis mění, tak mi ukažte nějaký příklad. Jediné, co se od dob Webstera změnilo, je psaní to-day a to-morrow.

Přesto je třeba ujednotit psaní tohoto pojmu. Mým názorem je, že logickým je psaní "s", neboť respektuje původ slova. Jakkoli je pravidly českého pravopisu doporučeno psaní "z", tento usus (čti úzus - to je však latinské slovo, kde se s čte jako z pouze před "u") vychází z nesprávného poněmečtělého způsobu čtení hlásky "s" před samohláskou coby "z". Je to podobná hloupost, jako např. dřívější čtení schizma jako šizma (fuj). Dřívější bolševický "Ústav pro jazyk český" musel najít náplň pro svou práci, tedy destruoval co se dalo. Nicméně, ať použijeme cokoli, měl by tento způsob být sjednocen, proto bych diskusi či diskuzi rád obnovil.--JanBlanicky 08:48, 21. 8. 2006 (UTC)

-- Vít Zvánovec 08:20, 22. Čer 2004 (UTC)
--Daniel Polanský 17:31, 23. Čer 2004 (UTC)
-- Vít Zvánovec 19:00, 23. Čer 2004 (UTC)
--Daniel Polanský 18:43, 24. Čer 2004 (UTC)
Páni akademici, chodily jste do scholy? Nebo už do školy? Páni Theologové se také rozčilují, že již nejsou theologové, ale pouzí čeští teologové. Čeština je živý jazyk a jako takový podléhá jazykovým změnám. Pokud chcete použít slovo filosofie, je to pěkné, tradičně archaické, leč nesprávné, i když vám to dává pocit výjimečnosti a vznešenosti. Měli by jste si promluvit o tom s nějakým odborníkem na český jazyk, jak jsem to udělal já. Možná vám nějakou dobu to tady ještě vydrží, než to někdo přepíše, ale to už je život. Tak alespoň nemažte stránku filozofie a uvádějte jí dále do souladu s platnými pravidly pravopisu. ::::: --89.24.74.108 20:00, 6. 8. 2007 (UTC)
Už jsem Vám psal na Vaši diskusní stránku, abyste se podíval do Pravidel českého pravopisu, do tak zvaného Pilipova dodatku. Jestliže v poslední době došlo k zakázání slova "filosof", pak musíte své tvrzení podepřít věrohodným zdrojem.
A jen tak mimochodem, poptejte se Vašeho odborníka na český jazyk, jak to je s psaním "'by jste'". Můžete se podívat i na Wikipedie:Pravopisné rady#byste × by jste. --Luděk 20:10, 6. 8. 2007 (UTC)
Šťourání se v pravopisných chybách není argument. Zvlášť když věcně má úplnou pravdu! Azazel 89.103.96.184 7. 12. 2009, 20:46 (UTC)

Rozdíl mezi filosofií a filozofií[editovat zdroj]

...se zakládá na tom, že "sofia" je moudrost, kdežto "zofia" je mrákota či podsvětní temnota. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.45.81.66 (diskusebloky) 24. 9. 2008, 22:52‎ (CE(S)T)

Slovo filosofie (φιλοσοφία) pochází z řečtiny a vzniklo složením dvou jiných slov - slovesa filein (φιλειν) „milovat“ a podstatného jména sofia (σοφια), tedy „vědění“, „poznání“ či „moudrost“. Proto se také filosofie obvykle překládá jako láska k moudrosti. Současný úzus stále více používá modernější fonetickou podobu psanou se „z“. Vyskytuje se v názvu většiny filozofických ústavů, a to i přesto, že pak již neodkazuje k moudrosti, ale jinému řeckému termínu zofos (ζόφος), tedy „temnota“, „mrákota“. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 2a00:1028:8d18:b1ae:1ce5:1068:2d40:a86f (diskusebloky) 13. 11. 2019, 21:37 (CE(S)T)

Matení a mlžení není filozofie[editovat zdroj]

Protože encyklopedie nemá být zaujatá, nezbývá mi, než následující sdělení umístit do diskuze. Mezi filozofy se běžně řadí pánové jako Fichte, Schelling, Hegel, Marx, Kiergegaard, Nietsche, nebo dokonce Erich Fromm. Ani u jednoho z těchto pánů nemohu potvrdit, že by to byl filozof. Lidé, jejichž některá tvrzení nelze ani pochopit, natož prověřit, a vyvrácení jejichž jiných tvrzení je úkol pro desetileté dítě s minimální znalostí formální logiky, nemohou být dost dobře zváni filozofové. Tito pánové kazí dobré jméno filozofie. Lze připustit, že jsem navedený od Karla Poppera; dal jsem si však osobní práci přesvědčit se, že se Popper nemýlí.

Nelze absolutisovat jeden zůsob myšlení. Je Kiergegaard menší filosof než Locke? Hegel než Kuhn? Velice pochybuji. -- Vít Zvánovec 08:20, 22. Čer 2004 (UTC)
Pokud tomu mám rozumět tak, že nelze absolutizovat jediný, totiž logický, způsob myšlení, pak se domnívám, že lze. Dále Hegel není menší filozof než Kuhn, neboť striktně vzato není filozof vůbec, ale spíš se za něho vydává. Tyto osobní názory však nehodlám vnucovat článku encyklopedii, dokud se filozofická komunita nenaučí od vědecké, že ne cokoliv je přípustné. Než se tak stane, můj názor, podporovaný jedním z největších myslitelů dvacátého století, zazní alespoň v diskuzi. --Daniel Polanský 17:14, 23. Čer 2004 (UTC)
To není jediný způsob myšlení. I ti Vaši racionalisté musí v posledku vycházet z apriorních předpokladů.
Hegel se za filosofa nevydával, nýbrž byl za něj považován.
-- Vít Zvánovec 19:00, 23. Čer 2004 (UTC)
Výše uvedené na tom, co jsem uvedl, nic nemění. --Daniel Polanský 16:21, 5. Črv 2004 (UTC)

Filozofie není humanitní věda[editovat zdroj]

Před časem jsem změnil umístění filozofie tak, aby nebyla pod hlavičkou humanitních věd. To mezitím někdo vrátil zpět. Proto znovu, filozofie není humanitní věda. Předmětem zkoumání filozofie není člověk, narozdíl od psychologie, sociologie nebo antropologie. Tři právě zmíněné vědy jsou induktivní nebo též empirické vědy. Filozofie není ani přírodní věda, v čemž se nijak neliší od matematiky. Navrhuji proto buď 1) změnit hlavičku na humanitní vědy a filozofie, nebo 2) vytvořit hlavičku abstraktní myšlení, do které se zařadí i matematika. --Daniel Polanský 16:29, 14. Črv 2004 (UTC)

Byl jsem to já, kdo to změnil, protože s tím nesouhlasím. Veškeré lidské vědění zkoumají vědy. To, že filosofie, stejně jako např. mathematika, není reálná věda, s tím naprosto souhlasím. Nicméně to z nich nědělá nějaké pouhé myšlení, když mají přesnou methodologii stejně jako všechny ostatní vědy. -- Vít Zvánovec 06:45, 15. Črv 2004 (UTC)
Pokud souhlasíte s tím, že filozofie není (vašimi slovy) reálná věda (pojmu reálná nerozumím; rozumím pojmům empirická či induktivní) a zároveň souhlasíte, že humanitní vědy jsou reálné vědy (nevím, zda souhlasíte), pak jistě souhlasíte i s tím, že filozofie nepatří pod hlavičku humanitních věd; nebo též, že věta , , Filozofie je humanitní věda ' ' je nepravdivá. Neříkal jsem, že filozofie je pouhé myšlení. Filozofie, alespoň ta korektní, je logicky korektní myšlení.
Netrvám na mnou před časem vytvořené struktuře. Dal bych však přednost například hlavičce Humanitní vědy a filozofie. --Daniel Polanský 19:20, 19. Črv 2004 (UTC)
Reálná věda je pojem Arno Anzenbachera. Je synonymem pojmu induktivní věda. Nicméně pojem humanitní věda není podmnožinou reálných věd. Proto je filosofie humanitní vědou. Snad souhlasíte, že vědou je. A protože není přírodní, musí být humanitní.
Stale nerozumiem na zaklade coho ste prehlasili filozofiu za "VEDU"? Je to sice jeden z názorov ale urcite nie nazor prevladajuci:
(a) filozofii nema definicne znaky vedy (metodologiu, predmet, nástroje a pod.)
(b) akakolvek veda musi byt postavena na urcite filozofii. -> Ak by bola filozofia veda, musela by byt postavena na urcitej filozofii, co je neprijemne tvrdenie v kruhu. Jedinou cestou z toho kruhu je podla mna priznat, ze filozofia nie je veda.
Filozofia sa odlisuje od vedy pretoze nemá definovaný svoj predmet a nepouziva formalizovanu metodologiu. Napriek tomu niektoré disciplíny, ktoré sa vramci filozofie rozvíjajú (napr. axiológia, epistemológia, logika) môžu (za určitých okolností) nadobudnút vedecký charakter.
PBS 8.4.2005
Na vysvětlenou dlužno uvést, že jsem netvrdil, že filozofie je věda. Nicméně z toho neplyne, že filozofie je kupa hegeliánských nesmyslů. (S výjimkou hegeliánské pseudo-filozofie.) Matematika a logika také nejsou vědy, nicméně narozdíl od astrologie či alchymie nejsou ani pavědy. --Daniel Polanský 19:14, 11. 5. 2006 (UTC)

Rudolf Carnap (hlavně) nemluvil anglicky. Byl Rakušan. Hodně analytické filosofy pochazí z USA a Anglie a Australie, ale hodně nepochazí -- Frege, Vídeň kruh, etc.

Majklicismus[editovat zdroj]

Není příspěvek o majklicismu jen výplod nějakého vtipálka?

Rozhodně ano, jeho editaci jsem revertoval. --Mormegil 12:25, 8. 11. 2004 (UTC)

Filosofie se Z?? To snad ne?! Filosife je podle mne velice vznešená věda a to 's' tomu ještě trochu přidává.. Když někdo napíše filozofie, tak si o něm myslím svoje. Jak se u nás říká, je to vidlák. Filozofie mi opravdu nejde ni z úst ni z pera. 18:56, 19. 9. 2005 85.70.123.143 - Peti /podpis doplnil --Nolanus 19:01, 23. 9. 2006 (UTC)/

Já si třeba zase myslím svoje o přispěvatelích, kteří se nepodepisují. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 12:02, 23. 9. 2006 (UTC)

Už zase S a Z[editovat zdroj]

IMHO přesun na Filozofie by byl vhodný. V Googlu mi vyšly výsledky: Filozofie 2 080 000 česky vs. Filosofie 1 530 000 česky. Rovněž na redir Filozofie odkazuje coskoro víc stránek než na tento článek samotný. Vzhledem k povaze tohoto problému to radši nebudu dělat svévolně ale počkám si na reakci ostatních. --Aktron 08:22, 22. 9. 2006 (UTC)

Přestože existuje velké množství odborných publikací z oboru filozofie, které mají v názvu pravopisnou podobu filosofie, osobně preferuju variantu filozofie. Jsem tedy i pro přesun. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 13:51, 22. 9. 2006 (UTC)
jsem také pro používání nové formy pravopisu tedy se Z --Chmee2 10:28, 23. 9. 2006 (UTC)

Já jsem samozřejmě taky pro přesun, už proto, že je to takhle v souladu s pravidlem o pravopise. Zanatic ʡ 15:40, 23. 9. 2006 (UTC)

Ad Google: poměr 2:1,5 není zas tak strašný. Mě je to upřímě jedno, jestli tam bude s nebo z, ale nemuselo by se to furt měnit, když už tu ten tvar se "s" máme, tak myslím, že přesun na alternativní tvar stejně houby vyřeší. A vlastně, co by to mělo podle vás řešit? Petr K. 14:14, 23. 9. 2006 (UTC)

Důvod, proč bych chtěl přesun jsem přece už uvedl v prvním příspěvku. Ještě můžu doplnit například to, že dnes se jedná o (v médiích) více rozšířený tvar apod. --Aktron 16:05, 23. 9. 2006 (UTC)

Jsem pro ponechání na s. Cinik 15:44, 23. 9. 2006 (UTC)

Svého milování moudrosti se nehodlám vzdát. ponechat na "s". --Zirland 16:16, 23. 9. 2006 (UTC)

z, už jen protože http://www.ff.cuni.cz/ --Li-sung 16:32, 23. 9. 2006 (UTC)


Ještě důležitější je, že tvar se Z ve svách názvech používají všechny filozofické fakulty v Česku a skoro všechny jejich filozofické ústavy či katedry - jedinou výjimkou je právě FF UK.
Osobně bych tuto otázku sice neotevíral, se S ve filozofie sem se téměř už smířil, ale když už diskuze začala, sem pro Z. --Nolanus 19:08, 23. 9. 2006 (UTC)
FF UK je výjimkou? To bude nějaká mejlka, ne? Zanatic ʡ 19:12, 23. 9. 2006 (UTC)
Upřesňuju: FF UK má název "filozofická" se Z. Ale její katedra Filo*fie a religionistiky má název se S [1] a to bude třeba v každém případě respektovat i v případě přesunu hesla. Nolanus podpis doplnil Zanatic ʡ 19:18, 23. 9. 2006 (UTC)
Na UFARU je ale, mimochodem, studijní obor filozofie :-)--Mince 10:36, 29. 9. 2006 (UTC)
V tom případě: vyjadřuj se přesně. Zanatic ʡ 19:18, 23. 9. 2006 (UTC)

Já tento výraz píšu zásadě se s. Asi je mi bližší sofia a než zofia. --Bžunda 19:13, 23. 9. 2006 (UTC)

Jsem pro ponechání tohoto slova se s. --Zkf 11:31, 25. 9. 2006 (UTC), Vrba 11:46, 25. 9. 2006 (UTC)

Jsem taktéž pro filosofii (6:6), už proto, že sofie není pouhá přípona (na rozdíl např. od -i[sz]mu[sz]), kterou čas od času nějaká rozsáhlá reforma pravopisu obrátí naruby, ale významová část slova cizího původu. (A osobně taky proto, že kdykoliv někde vidím napsáno filozofie, vzpomenu si na přednášky základů odborného stylu u doc. Paly, lingvisty na Fakultě informatiky MU, který nebyl zásadním odpůrcem zmodernizovaného pravopisu, ale u tohoto slova říkal, že to tak píšou..... – už si nevzpomenu, jak je označil, ale vulgarismus to nebyl.) Respektujme, prosím, názor autorů odborných textů z této oblasti, podobně jako chemikům nepřesunujeme primární název stránky ethanol. --Milda 21:59, 30. 9. 2006 (UTC)

Hmm, 6:6, to je opravdu problém. :-(. Doufám že se ještě někdo ozve a poměr zvrátí (v prospěch čehokoliv). Aktron 09:43, 1. 10. 2006 (UTC)
Mě si z těch počtů odečti, tohle není věc, která by se měla rozhodovat hlasováním, ale argumentací, proto se takovýho hlasování nechci účastnit. Zanatic ʡ 10:26, 1. 10. 2006 (UTC)
Já si myslím, že obě varianty mají dostatečné opodstatnění. Jde spíš o to, která varianta má mezi zdejšími přispěvateli větší podporu a jak moc jednotný chceme mít pravopis v článcích, kategoriích atd. o tomto tématu. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 10:49, 1. 10. 2006 (UTC)

Přečetl jsem si argumenty a jsem pro ponechání na názvu "filosofie". Už jenom proto, že jsou důležitější věci, než tu neustále vyvolávat diskuse a spory kolem pravopisu. Akorát tím zbytečně odrazujeme potenciální i stávající přispěvovatele. --Petr Adámek 09:52, 1. 10. 2006 (UTC)


Argumenty pro z Argumenty pro s
Je to jedinná správná forma podle platných PČP Pravopis slova je bližší jeho etymologii
Je to očekávaný tvar vzhledem k počtu výskytů v současných textech Je to tvar tradiční, který používá všechna starší literatura
Pravopis slova je bližší výslovnosti
Velká většina institucí ve svém jméně má dnes tvar se z Tvar se s upřednostňuje i mnoho současných autorů odborné literatury

Zatím je tedy skóre 6:4 pro přesun; protože už se dále nediskutuje tak to tu nechám otevřené dalším námětům ještě tři dny a pak přesun provedu. --Aktron 16:50, 30. 9. 2006 (UTC)

Doplnil jsem do tabulky argumenty pro s, tedy proti přesunu (z neznámých důvodů tam některé podstatné argumenty nebyly uvedeny), a zároveň hlasuji proti tomuto přesunu (a to též jako odborný autor, byť ne přímo filosof, ale o filosofii nezřídka píšící). --Mmh 17:04, 30. 9. 2006 (UTC)
(PS.: Mimochodem, začínám mít dojem, že tyto pravopisné války za "nový" pravopis pocházejí většinou od lidí, kteří odborně do daného tématu přispět nemohou. Neberte to nikdo osobně, ale zkuste si představit, že ve Vašem oboru Vám bude stále někdo zvenčí chtít měnit pravopis. Když já jakožto ne-technik napíši "hardvér", "kompjůtr" nebo "fajrvól", také mne počítačoví odborníci opraví na pravopis jim obvyklý.)
Pravopis „hardvér“, „kompjůtr“ ani „fajrvól“ na rozdíl od slova „filozofie“, což je základní tvar, PČP neuvádí. Zanatic ʡ 17:07, 30. 9. 2006 (UTC)
Tady nejde o PČP, ale o odbornost. Odborník píše, jak podle svého odborného hlediska uznává za správné. A encyklopedie by měla obsahovat odborné znalosti, ne novinářské komentáře k nim. Takhle to za chvíli skončí tím, že kvůli neustálým útokům novopravopisníků z Wikipedie odborníci utečou. Pak si tu budete moci psát o dyskuzích a filozofijích, ale nebude tu nikdo, kdo se v tom vyzná. :-( --Mmh 17:13, 30. 9. 2006 (UTC)
O nic jinýho než PČP tu nejde. Zanatic ʡ 17:15, 30. 9. 2006 (UTC)
Právě že jde o daleko víc než PČP. Když nenecháte na Wikipedii působit odborníky, tak z ní za nějakou dobu bude snůška novinářských blábolů. Odborníka opravdu poněkud nakrkne, když napíše článek a s dalšími odborníky ho rozšiřuje, ale pak ho začnou lidé, kteří z daného oboru nejsou, otravovat kvůli pravopisu. Pokud vím, tento problém tu byl, pokud vím, už párkrát - že někdo, kdo se ve věci vyzná, nakonec přestane přispívat, protože mu náladu zkazí zdejší pravopisobijci. :-( --Mmh 17:21, 30. 9. 2006 (UTC)
To je hodně zjednodušený pohled na věc, ale o to tu nejde. No pokud takovýho „odborníka“ odradí, že někdo opraví jeho pravopis na nejočekávanější tvar, tak nevim nevim. Zanatic ʡ 17:25, 30. 9. 2006 (UTC)
Vážený Zanaticu, nevím, v jakých oborech jste odborník Vy, když dáváte jiné odborníky do uvozovek, a neznám sílu Vašich nervů, když proběhší pravopisné války odbýváte větičkou "někdo opraví jeho pravopis na nejočekávanější tvar". Někdo prostě nemá čas a chuť, aby se o takových věcech hádal.
Je to opravdu tristní. Člověk by očekával, že tu budeme spolupracovat na tom, aby vznikla velká všeobecně přístupná databáze vědomostí, a ne těch několik málo zde již uložených vědomostí přesouvat podle letmých kapríz pravopisců. (O "očekávanost" tvaru vůbec nejde, vždyť na "filosofii" vede přesměrování i z "filozofie", takže heslo najdou všichni.) --Mmh 23:53, 30. 9. 2006 (UTC)

^^ Podobný názor jako Mmh. O tenhle článek ani moc nejde. Horší je to u kategorií, které přesměrovat nejdou. Ačkoli se to dá řešit oklikou (vizte enwiki). A konečně v textu si může používat kdo chce co chce, jediné pravidlo je, aby článek byl jednotný. Petr K. 09:38, 1. 10. 2006 (UTC)

Odborníci jsou často odborníky pouze ve své specializaci a jazykovou stránku věci mnohdy nechávají zcela stranou. Sám ze zkušenosti překladatele technických a jiných odborných textů vím, jak málo mnozí odborníci např. v těchto oborech dbají na jazykovou kulturu. Daniel Šebesta (diskusepříspěvky) 17:17, 30. 9. 2006 (UTC)
6:5. Musíme brát v potaz to, že na Wikipedii jsou si v hlasování uživatelé rovni, bez ohledu na to, zda-li jsou to filozofové, lamy nebo lidi, co tak možná občas o filozofii slyší. Mě by osobně nevadilo, kdyby se používaly tvary jako fajrvól, nejmspejs nebo kastomizace. Koneckonců, to už taky několikrát bylo (tramway > tramvaj). --Aktron 17:13, 30. 9. 2006 (UTC)

Hm, proč jste, Zanaticu, smazal argument, že by se s mělo správně i vyslovovat? Je to argument těch, kdo se zasazují o s. Je to stejné jako u slov jako "diskuse" nebo "renesance". Já vyslovuji ve slově "filosofie" s, a znám i další lidi, kteří takto vyslovují. Když mluvím o "sofii" nebo "sacharidech", vyslovuji s - změna na z ve složeninách jako "filosofie" nebo "polysacharidy" je proti logice jazyka. --Mmh 17:10, 30. 9. 2006 (UTC)

Že to tak někdo vyslovuje, neznamená, že by se to tak mělo vyslovovat. Zanatic ʡ 17:15, 30. 9. 2006 (UTC)
Dříve se to tak vyslovovalo, a někteří to tak dosud vyslovují. Proč tedy "zakazovat" starou verzi, dokaváde je živá? --Mmh 17:23, 30. 9. 2006 (UTC)
Kdo ji zakazuje? Já tvrdim, že není pravda, že by se to tak mělo vyslovovat. To bylo v tabulce, to jsem odstranil, nic víc. Zanatic ʡ 17:27, 30. 9. 2006 (UTC)

Přikláním se k variantě „filosofie“, protože neodporuje PČP a článek byl pod tímto názvem vytvořen, tudíž není důvod ho někam přesouvat. Ačkoliv se již před 40 lety uváděla výslovnost [filozofie], byla jediným pravopisně správným tvarem filosofie. V textexh ať si to píše každý, jak chce, ale název článku by měl být ponechán se „s“. --Petr C. 17:12, 2. 10. 2006 (UTC)

Nedávno (včera?) jsem poslouchal Český Rozhlas, konkrétně rozhovor se šéfem katedry bohemistiky na fildě v Brně (nebo Olomouci, teď nevím). A ten říkal, že dává přednost variantě se "z", protože se to používá a přesto mu to nebrání vědět, že je to láska k moudrosti. Jinak je mi to osobně jedno, používá se dost často oboje. Jen bych velmi nerad, aby tu vznikaly kolem toho zase nějaké boje, to bych zasáhl, a možná ne moc citlivě. A ještě něco: mějte na paměti při prosazování Vašich oblíbených variant a názorů obecně, že Wikipedie je, ať už chceme, nebo ne, jistým vzorem pro mnoho jiných autorů. A měla by být referencí co nejlepší! --Miraceti 22:34, 2. 10. 2006 (UTC)

S a Z opět - definitivní rozhodnutí nebo hlasování[editovat zdroj]

Kdykoliv a kdekoliv nějaký profesor přednášel o filozofii tak začínal touto větou "Napsal jsem na tabuli filozofie" jiný zase "Napsal jsem na tabuli filosofie" ale přípustné je to i se S i se Z. Pokud by to bylo NEZBYTNĚ nutné tak bych nejdříve dal hlasovat o tom, zda se vůbec mají Wikipedisté zabývat tím, jestli se bude rozhodovat o používání S nebo Z (až posléze by se mohlo jenom v AKUTNÍM případě rozhodovat jestli všude v článcích bude S nebo Z), když nic nebrání používání obojí varianty, podle toho, kdo jakou preferuje. Je v tom princip demokratického smýšlení a ten by měl být na Wikipedii prezentován ze všeho nejvíce a více než kde jinde. --DeFuckTo 14:28, 4. 10. 2006 (UTC)

Demokratické principy by na Wikipedii být měly, a to i přesto že Wikipedie oficiánlě není demokracie. Vzhedem ale k tomu, jak dopadla poslední diskuze se nejspíš nic přesouvat nebude, jelikož si to většina lidí (tuším 6:8) nepřeje. --Aktron 16:53, 4. 10. 2006 (UTC)
Praktickou filozofií je etika. Jinak byl bych spíše pro filozofie. Z. Horna -- Tento komentář byl přidán 4. 10. 2006, 23:06 (UTC)
Diskusi považuji celkem za zbytečnou - osobně jsem přesvědčen o správnosti varianty s S, ovšem komolení a upravování slov, ať se nám to líbí nebo ne, je přirozený proces, a jestli jazykový vývoj velí psát Z, nevidím skutečně relevantní důvod, proč mu stát v cestě. --Madsheep 12:19, 19. 4. 2007 (UTC)

Filosofie Wikipedie?[editovat zdroj]

Opravdu sem patří oddíl Filosofie Wikipedie? Neodporuje to definici pojmu, uvedené v záhlaví? --Aum 18:09, 3. 2. 2007 (UTC)

Nepatří. Díky za upozornění. --che 18:22, 3. 2. 2007 (UTC)
Oddíl Filosofie Wikipedie jsem přesunul na samostatnou stránku Wikipedie:Filozofie. --Nártoun 08:57, 4. 2. 2007 (UTC)

Zmínka o moderních vědách[editovat zdroj]

V článku se píše, že moderní vědy: "Nemohou tedy hodnotit, ptát se na smysl své činnosti ani odpovídat na prosté otázky, jaké kladou třeba děti – například co je věda, co je to pravda nebo proč se nemá lhát.". To zjevně není pravda. Například evoluční sociologie na všechny uvedené příklady odpovídá. Dále: "Moderní vědy se omezují na to, co lze bezpečně doložit, vyzkoušet experimentem, modelovat a měřit, a co tedy platí úplně pro každého (pokud příslušné metodě rozumí)" Jednak se moderní vědy zabývají i celky, které se doložit nedají a druhak je popsaná implikace docela nepochopitelná (aspoň pro mě).


Se sociobiologií máte aspoň zčásti pravdu (po smyslu své činnosti se ovšem neptá), to je ale věda zvláštního druhu, která nesplňuje popperovské požadavky. Protože se snaží najít celkový smysl, je pokusem o jakousi filosofii v rámci vědy samé. Pokud jste četl třeba Flégrovu "Zamrzlou evoluci", jistě jste si všiml, že stačí připomenout zapomenutý předpoklad a najednou to vypadá, že evoluce nemůže fungovat. Implikaci bych měl možná lépe vysvětlit: jde o to, že v empirických vědách by mělo být jediným předpokladem pro uznání výsledku pochopení metody. Když pochopím, jak se měří, musím uznat i výsledek měření. Třeba v historii nebo v sociobiologii je těch předpokladů víc. Škoda, že jste se nepodepsal.--Sokoljan 20:47, 4. 3. 2007 (UTC)

Opět S-Z[editovat zdroj]

Chtělo by to konečně vyřešit „s-z-problém“. Nejde ani tak o to, jestli se bude psát s nebo z ale mělo by to být jednotné na celé wikipedii. Pro právě probíhající diskuzi :) viz Wikipedie:Pod lípou/Archiv_2007/03#Zmatek ve filo(s-z)ofických kategoriích a článcích. Glivi 09:17, 23. 4. 2007 (UTC)

Nechte filosofii filosofií a z filozofie, nebo třeba filozofije (tak se to přeci vyslovuje, ne?) udělejte redirekty. --Kili 24. 9. 2008, 15:40 (UTC)
Jsem pro filosofii. Opravdový filosof nikdy nenapíše filozofie... --Kacir 24. 9. 2008, 15:44 (UTC)
... jste si tím jist ... mám za to, že opravdový filosof či filozof nad takovou prkotinou vůbec nepřemýšlí ** Vždyť je to marginálie ** --MiroslavJosef 24. 9. 2008, 16:14 (UTC)
Mirku, byla to první věta filosofa na semináři z filosofie, která se mi hluboce vryla do paměti :)) Pro filosofy to prkotina ani marginálie podle mě jistě není, ba naopak. Možná by bylo zajímavé stanovisko prof. Sokola, který filosofem je, zda-li se filosof na semináři mýlil... :)) --Kacir 24. 9. 2008, 20:47 (UTC)
Dovolím si citovat filosofa Miroslava Petříčka, jde o rozhovor z fakultního plátku:
Otázka: Na závěr malá lingvistická otázka: filozofie nebo filosofie?

Mně je to jedno. Já to píšu se „s“ a vím proč. Protože to mám v prstech. Jak jsem byl za ta léta zvyklý psát na různých psacích strojích „s“, tak na počítači to píšu stejně. Kdybych se soustředil na to, že to mám psát se „z“,… To nevím. To nejde! V té ruce to mám tak. Ale nevadí mi, jestli je tam „s“ nebo „z“. Už z toho důvodu, že (nejsem zcela jistý, kdy, ale myslím že už ve 30. letech se o tuto reformu pokoušeli – proto vydávat to za nějakou novotu, která přišla až teď, je naprosto nesmyslné. Jazyk nikdy nebude dokonale logický. Samozřejmě, řečtina – sofia – má síma na začátku. Ale kam bychom došli, kdybychom se toto pravidlo snažili uplatnit naprosto důsledně a ve všem? Navíc mi to musí být jedno, protože stejně o konečné podobě textu, který je publikován, rozhoduje reaktor nebo nakladatelství. Záleží na tom, jak jsou konzervativní, jaký k tomu zaujímají postoj. Ale co s tím můžu dělat?

Můžete psát lingvistům sprosté dopisy.
To můžu, oni mi potom taky budou posílat sprosté dopisy, že jsem blbec, protože na to není žádná jednoznačná argumentace, to se nedá zdůvodnit. (smích)

Zachovejme S, nedémonizujme Z a neřešme to příliš. -- 24. 9. 2008, 21:56 (UTC)

:))...s tím se nedá než souhlasit. --Kacir 24. 9. 2008, 22:25 (UTC)
Také se nemohu než přidat. --Zkf 25. 9. 2008, 07:07 (UTC)

Já si pamatuji na slavný výrok "už nevím jakého velikána", kterého když se zeptali na nějaké skandální dění v České republice, tak jen suše usekl, že "v zemi, kde se filosofie může psát se z, je možné všechno." Zjevně to nebylo myšleno jako pochvala. Ja jsem rozhodně též pro s. --Cinik 25. 9. 2008, 03:43 (UTC)

Na tom skutečně něco je. Podívejte se po světě a se "z" to píší jen postkomunistické země (někde tu ten přehled na Wiki je). Není to prkotina, protože se to týká jazyka a pravopis vyjadřuje respekt k jazyku. V nějakém jiném z "možných světů" by to možná mohlo být jinak, ale v češtině se úzus ustálil tak, že "z" píší buď lidé, kterým je to jedno (a ty bych při tom klidně nechal) - anebo nevzdělanci. Sorry, ale je to tak. Já sám bych se psaní se "z" vehementně bránil - myslím, že jsem to tady napsal hned na začátku svého působení. Zdraví --Sokoljan 26. 9. 2008, 00:07 (UTC)

Musím také přispět a myslím , že tento spor o S x Z je na článek, bohužel v tomto se ani trochu nevyznám. Jen jsem si kvůkli tomu udělal nálepku:-)--H11 26. 9. 2008, 01:43 (UTC)

Rád bych vás upozornil na to, že tento problém zde vyřešen asi nikdy nebude. Např. tento pán bude asi vždy psát filosofie jen se "z" a nikdo mu to nevymluví. Dokonce i ostře reaguje na to, když někdo "jeho editaci", kde stojí "filozofie" přepíše na "filosofie". Snažil jsem se mu to napsat na jeho diskusní stránce, ale bezvýsledně. Že filosofové by si přáli psaní se "s" je podle něj neprokázané tvrzení a dokud nebude "vědecká studie podnikající empirický výzkum v názorech filozofů", která "by musela vydefinovat, kdo je filozof a kdo není", tak tento fakt nehodlá přijmout. Jediným řešením, které by přineslo výsledek, by bylo blokování uživatelů, co píši "z". To je však řešení samozřejmě nemyslitelné. Nicméně nyní je tady v psaní slova "filosofie" nevídaný chaos. Kategorie jinak než články apod. Hrůza hrůzoucí. --Bab dz 26. 9. 2008, 21:58 (UTC)

Mé stanovisko je jasné, jak hlásá má uživatelská stránka v nálepce: Považuji psaní filosofie se z za barbarství českého jazyka. Howgh. --Elm 27. 9. 2008, 10:09 (UTC)

Návrh na přesun[editovat zdroj]

Navrhuji přesun na modernější tvar filozofie (např. po vzoru theologie > teologie). Např. dle ÚJČ: Ve slovech zdomácnělých, kde se původní s vždy v češtině vyslovuje jako [z, se podoby se z považují za základní, tedy stylově neutrální.], dále jejich příručka nemá heslo filosofie ale pouze filozofie. Český národní korpus udává výskyt v milionu slov u filozofie 14,14 a u filosofie pouhých 2,81. Dle mého se tedy jedná v soudobé češtině o prokazatelně rozšířenější tvar, tudíž i o očekávatelný název. --Silesianus (diskuse) 20. 10. 2022, 00:31 (CEST)Odpovědět

@Silesianus, Mormegil, Pavouk, Chrz, Kacir, Elm: Teď jsem si zrovna (při odkazování z jednoho výukového projektu) všiml, že před půl rokem byl proveden tento překotný přesun, a že na jeho počátku stojí nepravdivý argument, totiž že ve slově filosofie se v češtině původní s vždy vyslovuje jako z. Znám vícero filosofů a lingvistů, kteří vyslovují jasné s. Souvisí to s tím výše kýmsi anonymně zmíněným faktem, že jde o slovo odvozené z řečtiny, a že v řečtině jsou sofia a zofia slova významu takřka protichůdného, takže kdo umí řecky, ten se té výslovnosti se z zpravidla vyhýbá.
Nepředpokládám, že komunita bude většinově ochotna to přesouvat zpátky (někteří to berou jako mocenský boj a zpětný přesun na původní s by jim pošramotil sebevědomí), ale rád bych upozornil na tuto dvojí v argumentaci o přesunu opominutou skutečnost. --Mmh (diskuse) 27. 4. 2023, 01:06 (CEST)Odpovědět
Překotný přesun byl ze Z na S. Pak se dlouze spekulovalo, jestli unáhlený přesun vracet nebo ne.
Výslovnost nebyla jediným ani nejdůležitějším hlediskem. Tím je: je to tak povoleno psát, píše se to tak, fakulty se toho nebojí (ale jednotné nejsou, to jasně). Původ slov je hezká problematika, ale proč by čeština měla za všech okolností přejímat se slovem i jeho zápis? --Chrz (diskuse) 27. 4. 2023, 08:01 (CEST)Odpovědět
Díky za připomínku. Nicméně Příručka výslovně uvádí filoz/sofii jako příklad slova, kde se forma se z považuje za výchozí. Přebít to (pseudo)arugmentem typu "znám několik lidí, kteří to mají jinak" lze opravdu jen těžko. Příručka sama taky uvádí: "Podoby se s mohou být považovány za základní v úzce odborných textech (např. chemických), v ostatních typech textů je jejich užití též náležité, ale stylově příznakové". Takže ano, klidně to někteří filozofové ve svých odborných textech mohou psát se s a bude to tak v pořádku. Wikipedie je ale obecnou encyklopedií, která má vědomosti přibližovat laickému čtenářstvu, není určena odborné veřejnosti, a proto ji ani nelze považovat za odborný text v tomto smyslu. Slovo filoz/sofie ani není úzce odborným termínem. --Bazi (diskuse) 27. 4. 2023, 11:04 (CEST)Odpovědět
@Bazi: Ale já nezastávám názor, že by se mělo všechno přesouvat na psaní se s. Všimněte si, co jsem tu psal už dříve. Jsem přesvědčen, že se mělo nechat psaní takové, jako volili jednotliví pisatelé (zejména ti, kteří jsou od fochu), a neglajchšaltovat. Psaní se z je pro některé lidi zabývající se filosofií odporné (protože rozumějí řecky a vidí v tom to slovo zofia, které navíc může znamenat nejen temnotu, ale i nějaký příslovečně temný tělní otvor), tedy tímhle zglajchšaltováním odsud vyháníte odborníky. Představte si, že by se většinově začalo psát třeba „Pyjeta“ místo „Pieta“, a to většinové psaní by zrovna odborníci z oboru prostě nepřenesli přes klávesnici.
Anebo jste snad názoru (který se v odpovědi na podobné mé vysvětlování dříve také vyskytl), že odborníky na Wikipedii nechceme, protože tomu tady jakožto osvícení encyklopedisté rozumíme ve všech oborech lépe?
A na co jsem poukazoval výše, byla lživost tvrzení, které bylo výše uvedeno jako hlavní argument. Prostě není pravda, že by se to vždy vyslovovalo se z, a nebude to asi pravda nikdy, protože na to odchoval např. Zdeněk Kratochvíl (jeden z odborníků, kteří to z odmítají dost zásadně) příliš mnoho žáků. --Mmh (diskuse) 5. 5. 2023, 12:05 (CEST)Odpovědět
No na bezohledné a necitlivé glajchšaltování tu je expert @Chrz. To asi spílejte hlavně jemu. Ostatně s tímhle přístupem taky nesouhlasím. Na druhou stranu články na Wikipedii jejich autoři*rky nevlastní a požadovat, aby něco zůstalo tak, jak jsem to kdysi sám napsal, dost dobře nelze. Jenom je zapotřebí nastavit nějaké přiměřené hranice těmto bezhlavým glajchšaltovačům. V našem případě bylo sjednocení na zápis se s spíše k horšímu, sjednocení na zápis se z je o něco lepší, byť by bylo možno ponechat i nějakou volnost. Např. když lze k článkům vytvořit přesměrování s alternativním zápisem, není nezbytně nutné mít všude protlačený za primární jenom jeden z možných tvarů. Ale to je pořád dokola, můžete jim to říkat milionkrát, stejně zase budou tlačit to svoje, hlava nehlava. --Bazi (diskuse) 5. 5. 2023, 14:35 (CEST)Odpovědět
Zopakujte si Witietiketu, prospěje to vám v osobním životě i korektní diskuzi na Wikipedii, buďte tak laskav, jo? --Chrz (diskuse) 5. 5. 2023, 16:43 (CEST)Odpovědět
Tak předně Wikipedie není určena odborníkům, ale laikům. To neznamená, že se to musí převyprávět jako pro dětičky, ale že pokud chtějí mít filozofové nějakou internetovou studnici vědění, nemají ji tvořit z wikipedie ale svépomocí jinde.
Filozofie a filosofie nejsou synonyma ale dublety, což znamená, že je nemůžete v textu náhodně střídat jak se vám zamane, vypadá to neskutečně amatérsky, možná by se daly dohledat i zdroje považující to za hrubku.
Jasně, řeknete si, že v rámci jednoho článku budete používat pouze "S" a tím se vlk nažere. Jenže pak zjistíte, že ten článek bude zařazen do kategorie se "Z", bude obsahovat infobox "Nejslavnější filoZofové" a už je to zas rozsypané. Ale dobře, může se říct, že text nemusí ladit s "grafickými prvky", protože zrovinka filoSZofie potřebuje výjimku.
Za úplně pochybený považuju princip "kdo dřív přijde, ten dřív mele", náhodné střídání zápisu (titulku i textu) článek od článku podle toho, kdo si to přišel jako první na Wikipedii "zabrat" podle své preference a možná i na sílu. Prosím, když si dokážete vyargumentovat, že celá nějaká KATEGORIE článků bude mít titulek se S, dá se o tom uvažovat, ale nechávat vše na náhodě prvního autora z wikipedie dělá bandu amatérů.
Já se však obávám, že ti, co je trápí Zofia by chtěli zas naopak všude S, žádné kompromisy a podaný prstíček.
Útěchou vám budiž, že zápis se "S" zůstane ve vlastních jménech :) Pokud někdo napsal knihu se "S" nebo pojmenoval fakultu se "S", Wikipedie to měnit nebude :P --Chrz (diskuse) 5. 5. 2023, 16:58 (CEST)Odpovědět

Odkazy na související diskuse, v nichž se řešila preference „s/z“: Filosofie – kategorie (2020) • Filozofie, nebo filosofie? (2022). --Kacir 20. 10. 2022, 01:18 (CEST)Odpovědět

Případné kritiky, že žádný filosof by nikdy nenapsal filozof, bych preventivně odkázal na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. --Mormegil 21. 10. 2022, 10:28 (CEST)Odpovědět
O názvu fakult nerozhodují filosofové, ale primárně samosprávné orgány. Filosofové si tak možná maximálně mohou prosadit název vlastního filosofického ústavu. --Kacir 21. 10. 2022, 18:45 (CEST)Odpovědět
Názvy institucí je samozřejmě zapotřebí ctít, jinak ovšem se tu s (někdy až fanatickou) zarputilostí argumentuje závazným pravidlem o pravopisu a nutností ctít pravidla podle Příručky. Ta uvádí tvar filozofie jako výchozí, tedy je nutno to ctít a řídit se podle toho na Wikipedii. Žádné závazné pravidlo o ctění názoru filosofů tu nemáme, je-li mi známo. Už onen přesun byl z tohoto hlediska závadný a měl by být napraven, stejně tak pro tento článek podporuji přejmenování. --Bazi (diskuse) 22. 10. 2022, 11:34 (CEST)Odpovědět
V podstatě nevím proč by měl být preferován názor filosofů? Ve výše odkázané diskusi 2022 jsem uvedl, že se jedná o POV (jedné skupiny) a sám nemám ambici měnit či nerespektovat pravidla, dominantí tvar, ev. dohodnutý přístup. Tedy fakticky je mně to jedno.--Kacir 22. 10. 2022, 18:26 (CEST) --Kacir 22. 10. 2022, 18:26 (CEST)Odpovědět

A hlavně opomíjená žádost na návrat uspěchaného přesunu @Unloose: Chrz (diskuse) 21. 10. 2022, 17:05 (CEST)Odpovědět

Přijde mi smutné, že tu moji žádost doposud nikdo nevyřídil. Tahle věc se projednala a konsenzu pro hromadné přejmenování bylo dosaženo. Proto mi přijde zbytečné vést tu diskusi znova a zase od začátku na jednotlivých stránkách. Už od června urguji, aby proběhlo hromadné přejmenování. Bohužel zatím neúspěšně. Nevím, komu se kvůli tomu ozvat a obecně jak to nějak urychlit. --Unloose (diskuse) 21. 10. 2022, 17:15 (CEST)Odpovědět
Nechce-li to provést žádný botovodič, pak se to má provést ručně. Dané diskuze jsem si nebyl vědom, návrh jsem podal poté, co to na WD někdo přepsal ze Z na S. Pokud je to již dohodnuto jinde, pak ESO. --Silesianus (diskuse) 21. 10. 2022, 17:28 (CEST)Odpovědět
"filosof" se vyskytuje v 11581 článcích, "filosofie" v 5754 ("filozof" 16209, "filozofie" 4480). Někde to má opodstatnění, někde nemá, ale čeho chceme dosáhnout. Přesunu článku, odvozených článků a kategorií nebo všech výskytů? Esovat půjdou kategorie, zatím co články budou nejspíš nepřesunutelné s nutnosti žádosti na NS. --Chrz (diskuse) 21. 10. 2022, 18:21 (CEST)Odpovědět
Přesuny se udělaly bez řádného projednání, ale o návratu do původního stavu se bude dlouze filosofovat. :) --Chrz (diskuse) 22. 10. 2022, 16:25 (CEST)Odpovědět
Ono je těch stránek hodně, takže provést to ručně zabere hrozně moc času. Navíc předpokládám, že ne na všechny přesuny budu mít práva. Až nebudu mít co dělat, tak se do toho možná pustím, ale asi to není úplně optimální řešení. --Unloose (diskuse) 23. 10. 2022, 23:00 (CEST)Odpovědět
Máme boty, neberme jim práci, i když se jim do ní moc nechce. --Chrz (diskuse) 23. 10. 2022, 23:13 (CEST)Odpovědět

@Jurkij, Frettie, Dvorapa, JAn, Pavouk, Jann, Vachovec1, VasekPav, Bazi, Svenkaj:@Plikous, RPekař, Draceane, Eleiodromos, Bilykralik16, Blahma: --Silesianus (diskuse) 22. 10. 2022, 09:18 (CEST)Odpovědět

Ano, pro přesun, důvod jasný, aneb závazné pravidlo wikipedie. Podobu se s Internetová jazyková příručka nezná. A pravopis se z považuje příručka za základní, tedy stylově neutrální.
Je mi jasné, že někteří filoz(s)ové se přesto nepřenesou, ale to se bohužel nedá nic dělat. Buď budou mít pochopení, že prostě wikipedie dle svých léta prověřených pravidel nemá volbu, nebo ne... Mohou se obrátit na své kolegy jazykovědce, aby změnili pravidla, my je tu měnit nemůžeme... --VasekPav (diskuse) 22. 10. 2022, 11:53 (CEST)Odpovědět
@Silesianus: Bez názoru. Sporům o názvu stránek se pokud možno vyhýbám (nejedná-li se o název věcně vadný). Obvykle se vytvoří dvě skupiny, každá má racionální důvody, které jsou navzájem neslučitelné, a diskuse je nekončící. Považuji za rozhodující, že máme nástroj přesměrování, takže z hlediska uživatele je lhostejné, který tvar pro vyhledávání informace použije. Zdraví--Svenkaj (diskuse) 22. 10. 2022, 12:04 (CEST)Odpovědět
Ano, jasně že přesunout tento článek na tvar se "z". Ač není pravda, že Internetová jaz. příručka tvar se s nezná, viz https://prirucka.ujc.cas.cz/?id=121 --Pavouk (diskuse) 23. 10. 2022, 22:12 (CEST)Odpovědět
Nezná ve slovníkové databázi, tak jsem to myslel. Ve výkladové samozřejmě zná...--VasekPav (diskuse) 23. 10. 2022, 23:17 (CEST)Odpovědět
Otázkou zůstává, jestli zdejší podporovatelé chtějí tuto "základní" pravopisnou podobu vidět jen v názvu tohoto článku, nebo jde o Wikipedii jako takovou, aby nevyužívala vůbec postarší tvary jako ty presidenty, analysy, televise, episody, iluse, organisace a university. --Chrz (diskuse) 23. 10. 2022, 23:20 (CEST)Odpovědět
Ještě se zpožděním. Pokud nejsou uvedeny v Internetové jazykové příručce, tak je možné dle Pravidel wikipedie a pravopisu takové pojmy měnit na aktuálně spisovnou podobu. V ostatních případech platí rozmanitost (u slova v příručce je uvedeno, že lze používat oboje tvary), i když by měla platit v rámci jednoho článku jednotnost. --VasekPav (diskuse) 3. 11. 2022, 18:14 (CET)Odpovědět
Takže... co s filosof* na Wikipedii? --Chrz (diskuse) 3. 11. 2022, 18:21 (CET)Odpovědět
Viz výše - možné měnit na filozofa... V nadpisech asi určitě, v textu se ale obávám se, že by to byl zatím ještě příliš velký "aktivismus" a zbytečná "provokace" vedoucí možná i ke zbytečným revertovacím válkám... A také by se v tomto případě mělo podívat i do nějakých aktuálních tištěných pravidel vydaných Akademií věd, jak je slovo Filozofie popsáno v nich. --VasekPav (diskuse) 3. 11. 2022, 18:29 (CET)Odpovědět
Za přesuny, kterých je mnoho a dá to práci, velký dík, ale nemůžu se zbavit dojmu že je to kapitulace před extrémně lenivými boty. --Chrz (diskuse) 3. 11. 2022, 17:37 (CET)Odpovědět