Dům Abrahama Wichenhagena ve Štětíně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dům Abrahama Wichenhagena
Dům v roce 1706
Dům v roce 1706
Základní informace
SlohBarok
Výstavba1698
Zánik1945
Materiálcihla
Poloha
AdresaŠtětínStaré Město, PolskoPolsko Polsko
UliceSchuhstraße 28
Souřadnice
Dům Abrahama Wichenhagena
Dům Abrahama Wichenhagena
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nájemní dům Abrahama Wichenhagena ve Štětíně je neexistující nájemní dům, který se nacházel na dnešní ulici Grodzké, na sídlišti Staré Město, ve čtvrti Śródmieście.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Nájemní dům byl postaven v roce 1698 na místě dřívější budovy, ve které byla lékárna přinejmenším od poloviny 15. století. V roce 1706 byl majitelem budovy lékárník Abraham Wichenhagen.[1] V přízemí činžovního domu byla lékárna a v prvním a druhém patře byty. Během švédského obléhání byl dům poškozen. Byl rekonstruovaný v roce 1713 pro královskou lékárnu. V roce 1770 byla budova znovu přestavěna. Během druhé světové války byl dům zničen a jeho ruiny byly po válce strženy.[1] V zadní části pozemku byla postavena základní škola č. 63 a na místě činžovního domu byl vysazen trávník.

Popis[editovat | editovat zdroj]

V 18. století byl nájemní dům čtyřpodlažní, zakončený ozdobným štítem. Do interiéru vedla brána zdobená pilastry a zakončená trojúhelníkovou římsou s nápisem „Non nobis sed aliis“ („Ne pro nás, ale pro každého“). Fasáda prvního a druhého patra byla rozdělena pilastry. Na středním pilastru byly umístěny sluneční hodiny. Na římse oddělující spodní patra a štít byl nápis „Bis hier her hatt mich Gott geholfen“ (starozákonní citát: „Až dosud nám Pán pomáhal“, Samuel 7.12). Nejvyšší patro budovy činil štít. Tento štít sestával ze spodní a vyšší části. Spodní část se dvěma okny byla uprostřed zdobena pilastry a v krajních částech figurkami. Nad pilastry byl nápis „Wir haben hir keine bleiben Stat“ (citováno z Listu Židům – „Nemáme zde trvalé město“, Žd 13:14).[1] Horní, trojúhelníková část štítu byla zdobena postavami amorů. Budova po pozdějších rekonstrukcích částečně změnila svůj vzhled. Byly odstraněny sluneční hodiny, postavy amorů a nápisy v němčině a latině, změněn tvar brány a štítu.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kamienica Abrahama Wichenhagena w Szczecinie na polské Wikipedii.

  1. a b c Ulica Grodzka – Encyklopedia Pomorza Zachodniego - pomeranica.pl. encyklopedia.szczecin.pl [online]. [cit. 2020-11-24]. Dostupné online. 
  2. Szewska 28, Szczecin - 1925 rok, stare zdjęcia. fotopolska.eu [online]. [cit. 2020-11-24]. Dostupné online.