Kłodna (Štětín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kłodna
Ulice Kłodna směrem k Hradní cestě, 2014
Ulice Kłodna směrem k Hradní cestě, 2014
Umístění
StátPolskoPolsko Polsko
MěstoŠtětín
Městská částStaré Město
ČtvrťHradní cesta
Poloha
Začíná naMała Odrzańska
Končí naHradní cesta
Napojené ulicePanieńska
Historie
Datum vzniku14. století
Denominace2000
Pojmenováno pokláda
Starší názvyplatea carnificum, Baumstraße, Pływacka
Další údaje
Typulice
Délka47 m
Počet adres6
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kłodna je ulice o délce 47 m na Starém Městě ve čtvrti Śródmieście ve Štětíně. Vede z severozápadu na jihovýchod. V dnešní době začíná Kłodna slepě poblíž viaduktů Hradní cesty a končí na ul. Panieńské.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Původně až do konce 15. století byla dnešní ulice Kłodna známá jako „ulice řezníků“ (knakenhowerstrate). Na začátku 16. století se spodní část nazývala „ulice Klády“ (Bomstrate, 1503); název odkazoval na dřevěnou kládu, která byla instalovaná na konci ulice na řece Odře. Sloužila jako zámek, který se otevřel, když loď opouštějící Štětín splnila všechny formality. V roce 1559 byl změněn název horní části ulice a od té doby se celá část nazývala ulice Klády (baumstrate, 1559).

V té době byl postaven most spojující oba břehy řeky a umožňující přechod na ostrov Łasztownia. Nový přechod byl také použit k vedení dobytka na nová jatka.[1] Stejně jako v jiných ulicích, které vedly k nábřeží, byla na konci ulice Klády městská brána zvaná Branou klády (bomdor, 1397, Bombrugge Dor, 1554), uzavřená až v roce 1827.

Bombardování zničilo Staré Město a utrpěly také budovy na ulici Klády. Po roce 1945 byla ulice po celé své délce pojmenována Plavecká (Pływacka). Po výstavbě široké ulice (Arteria Nadodrzańska) a viaduktů Hradní cesty (Trasa Zamkowa) byla spodní část ulice zlikvidována.[1] Horní část ulice byla po roce 2000 rekonstruována a byl obnoven název ulice Kłodna. Nové činžovní domy byly umístěny na historických základech. Levá strana ulice zůstává nevyvinutá dodnes.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ulica Kłodna – Encyklopedia Pomorza Zachodniego - pomeranica.pl. pomeranica.pl [online]. [cit. 2020-12-01]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]