Bohuslav Bubník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Bohuslav Bubník
Narození22. dubna 1918
Mělník
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí15. března 2012 (ve věku 93 let)
Povolánísportovní manažer
OceněníŘád Tomáše Garrigua Masaryka mzz 2. třídy (2008)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Bohuslav Bubník (22. dubna 1918 Mělník15. března 2012) byl člen sokolského druhého odboje, občanský aktivista a funkcionář Sokola. V říjnu 2008 mu prezident republiky Václav Klaus propůjčil Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy mimo jiné „za poskytnutí pomoci parašutistům ze skupiny Anthropoid.[1]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Po složení maturity na Vyšší ovocnicko-vinařské škole v rodném Mělníku pokračoval na pražské Vysoké škole zemědělského a lesního inženýrství, kde ho v březnu 1939 zastihla nacistická okupace a následné uzavření vysokých škol. Studium dokončil kvůli represivnímu komunistickému režimu až v 60. letech.

Od dětství cvičil v Sokole, jenž byl za druhé světové války rozpuštěn. Kontakty, které v organizaci získal jej v roce 1941 dovedly k odbojové činnosti, včetně podpory parašutistických skupin vyslaných z Anglie. Za heydrichiády byl v červenci 1942 jeden měsíc vězněn. Poté, do konce války, operoval v odbojové skupině MVDr. Františka Erbana především na území Kokořínského dolu a Mělnicka. V roce 1945 se aktivně podílel na Květnovém povstání.

Po znovuobnovení Sokola působil od roku 1990 jako první starosta župy Barákovy v Praze, stejně tak vykonával funkci předsedy základní organizace Československého svazu bojovníků za svobodu v Mělníku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Podívejte se: To jsou Češi, které vyznamenal prezident. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2008-10-28 [cit. 2023-05-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]