Bitva u Somoše

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bitva u Somoše
Trvání5. září 1449
Místonedaleko Somoše (Drienova), Horní Uhry
Výsledekvítězství Jana Jiskry z Brandýsa
Strany
Bratříci Uherské království Uhersko
Velitelé
Jan Jiskra z Brandýsa
Jan Talafús z Ostrova
 ? Székely
Síla
? ?

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bitva u Somoše se odehrála roku 5. září 1449 u vsi Somoše (Drienov), asi dva kilometry severně od Košic, mezi vojskem vedeným Janem Jiskrou z Brandýsa a uherským vojskem loajálním Jánosi Hunyadimu. Vojsko českých a slovenských bratříků, mj. za účasti Jana Talafúse z Ostrova, porazilo mnohem početnější uherskou armádu, v bitvě pak padl vůdce uherského vojska, jistý Székely,[1] Hunyadiho švagr.

Historické pozadí[editovat | editovat zdroj]

Jan Jiskra z Brandýsa na kresbě Mikoláše Alše

V oblasti Horních Uher (pozdějšího Slovenska) operovaly po porážce husitského hnutí v bitvě u Lipan roku 1434, nazývající se tzv. bratříci, kteří zde následně získali politickou moc. Ve 40. letech 15. století zde následně začali hájit zájmy krále Ladislava zvaného Pohrobek o získání uherského trůnu.

Po smrti krále Vladislava III. (či jeho zmizení) v bitvě u Varny v roce 1444 se stal Jan Jiskra z Brandýsa, významný jedním ze sedmi kapitánů spravujících Uhersko. Za podíl na uzavření polsko-uherského příměří byl v roce 1445 zvolen vrchním kapitánem Horních Uher. Po zvolení Jánose Hunyadiho místodržitelem Uherska v roce 1446 došlo mezi oběma muži k sérii vojenských střetnutí, přerušované krátkými příměřími. Jiskra zde praktikoval vůči Hunyadimu autonomní politiku, roku 1449 se pak rozhodl vojensky obsadit jemu loajální města Zemplín a Humenné.

Průběh bitvy[editovat | editovat zdroj]

Hunyadi rozkázal proti Jiskrovi vyslat trestnou výpravu vedenou jeho švagrem Székelym. Ta se s vojskem bratříků střetla 5. září, v den svátku Nanebevzetí Panny Marie, nedaleko vsi Somoš (později nazývána Drienov), ležící dva kilometry severně od Košic. Trestná výprava byla Jiskrovým vojskem v této bitvě poražena a utrpěla těžké ztráty. Sám její velitel Székely byl pak v bitvě zabit.

Důsledky[editovat | editovat zdroj]

Nedlouho po této porážce vyrazil Hunyadi se svým vojskem ke druhé výpravě. Dobyl tvrz Moldavu a nechal pobít její posádku a zohavit přeživší. Následně byl v lednu 1450 svolán do Budína sněm, na kterém uzavřely obě strany 31. března 1450 mír.[2] Tato dohoda však dlouho nevydržela a 7. září 1451 uštědřil Hunyadymu drtivou porážku v bitvě u Lučence. S výjimkou Egeru pak bratříci ovládli prakticky celé Horní Uhry. Hunyadi však v dalších letech obnovil svá tažení a donutil Jiskru složit přísahu věrnosti uherské koruně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FRANKENBERGER, Otakar; LÍBAL, Dobroslav. Husitské válečnictví po Lipanech: vývoj husitského válečnictví po skončení husitské revoluce a jeho význam pro váleňictví vůbec. [s.l.]: Naše vojsko 222 s. Dostupné online. Google-Books-ID: ZDsFAAAAMAAJ. 
  2. GIGATOS. János Hunyadi [online]. 2022-01-25 [cit. 2023-06-12]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠEK, František. Bratrský hejtman Jan Talafús z Ostrova v historii. V Litomyšli: Augusta, 1946, s. 29.
  • PALACKÝ, František, Josef KALOUSEK a Bohuš RIEGER. Dějiny národu českého v Čechách a v Moravě. V Praze: Bursík & Kohout, [1899]. sv. 4, s. 253. Dostupné online
  • ZAP, Karel Vladislav. Česko-moravská kronika. Kniha třetí. Praha: I.L. Kober, 1872, s. 249, 250. Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]