Bartoš Bittner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bartoš Bittner
Bartoš Bittner (cca 1910)
Bartoš Bittner (cca 1910)
Rodné jménoBartoloměj Bittner
Narození12. července 1861
Milavče
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí2. května 1912 (ve věku 50 let)
Chicago, Illinois
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Příčina úmrtíinfarkt myokardu
Národnostčesko-americká
Povoláníredaktor, spisovatel a humorista
PříbuzníJiří Bittner (strýc), Marie Bittnerová (teta)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bartoš Bittner (vlastním jménem Bartoloměj Bittner, 12. července 1861 Milavče2. května 1912 Chicago) byl česko-americký novinář, právník, pedagog, redaktor prvních krajanských periodik v USA, spisovatel, básník a autor českoamerické literatury. Je považován za předního českoamerického literárního humoristu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako Bartoloměj Bittner v Milavčích nedaleko Domažlic v západních Čechách. Po vychození obecné školy absolvoval domažlické gymnázium, k dalšímu studiu pak na přání rodičů pokračoval v kněžském katolickém semináři.[1] Zde však studia opustil a přestoupil na Právnickou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze. Roku 1884 se na pozvání svého strýce rozhodl Čechy opustit a vycestovat do Spojených států.

V USA[editovat | editovat zdroj]

Po plavbě přes Atlantský oceán pak odjel za příbuznými do Cedar Rapids ve státě Iowa, města se silnou českou komunitou, kde začal pracovat jako učitel na matiční škole. Záhy se zde etabloval jako aktivní člen zdejšího národního života: především jako dopisovatel česky psaných periodik. Posléze nakrátko přijal místo novináře krajanského tisku v New Yorku, odkud se roku 1887 přesunul do Chicaga v Illinois, kde začal psát do listu Svornost[2] vydavatele Augusta Geringera. Posléze roku 1890 přešel do listu Duch času, kde pracoval do roku 1893.[1] Souběžně s odchodem ze Svornosti začal vydávat vlastní humoristický list Šotek,[3] který s přestávkami vycházel až do roku 1905. Posléze pak působil jako člen redakce listu Denní hlasatel.

V posledních měsících života žil v osamění v pronajatém bytě mimo českou čtvrť, rodinné povinnosti zanedbával.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Bartoš Bittner zemřel 3. května 1912 v Chicagu ve věku 50 let. Zemřel v osamění, jeho tělo bylo v jeho bytě nalezeno až tři dny po smrti.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Byl ženatý, se svou ženou počali tři děti. Jeho strýcem byl herec Národního divadla Jiří Bittner, tetou pak rovněž herečka Marie Bittnerová.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b JR, Miloslav Rechcigl. Notable Czech and Slovak Americans. [s.l.]: AuthorHouse 1598 s. Dostupné online. ISBN 978-1-6655-4372-9. (anglicky) Google-Books-ID: cYFWEAAAQBAJ. 
  2. Pamphlets on Czechoslovakia .... [s.l.]: [s.n.] 1352 s. Dostupné online. (anglicky) Google-Books-ID: zcVCAQAAMAAJ. 
  3. HABENICHT, Jan. History of Czechs in America. [s.l.]: Czechoslovak Genealogical Society International 608 s. Dostupné online. ISBN 978-0-9651932-0-7. (anglicky) Google-Books-ID: zYkMAQAAMAAJ. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČAPEK, Tomáš. Moje Amerika: vzpomínky a úvahy : (1861-1934). Praha: Fr. Borový, 1935. s. 277.
  • ČAPEK, Tomáš. Padesát let českého tisku v Americe. New York: František Brodský, 1911. s. 67.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]