Assassin's Creed Valhalla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Assassin's Creed Valhalla
Základní informace
VývojářUbisoft Montreal
VydavatelUbisoft
RežisérAshraf Ismail
ProducentJulien Laferrière
ScenáristéDarby McDevitt
Thierry Noël
SkladateléJesper Kyd
Sarah Schachnerová
Einar Selvik
Herní sérieAssassin's Creed
PlatformyMicrosoft Windows
PlayStation 4
Xbox One
PlayStation 5
Xbox Series X
Stadia
Datum vydání10. listopadu 2020
Žánrakční hra na hrdiny
Herní módhra jednoho hráče
KlasifikacePEGI 18 a více
ESRB 17 a více
Posloupnost
Assassin's Creed Odyssey Assassin's Creed Mirage
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Assassin's Creed Valhalla je historická akční hra na hrdiny v otevřeném světě ze série Assassin's Creed. Hra vyšla na platformách Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X a Google Stadia 10. listopadu 2020, 12. listopadu 2020 pak pro PlayStation 5. Na Valhalle pracovalo celkem 15 studií společnosti Ubisoft, vývoj vedla jejich pobočka v kanadském Montréalu. Hra se odehrává na konci 9. století, hráč se ujme role Eivor(a),[Pozn. 1] vikinského náčelníka podnikajícího se svým kmenem nájezdy na anglosaskou Anglii. Tak jak je v sérii Assassin's Creed zvykem, hráč se setká s řadou historických postav, jako je např. wessexský král Alfréd Veliký (vládl 871–899). V tomto díle přibyla také stavba a správa vlastní osady.[1] Děj se z menší části odehrává v Norsku, většina pak v Anglii zastoupené Northumbrií, Wessexem, Mercií a Východní Anglií s městy Londýn, York a Winchester.[2]

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Dne 29. dubna 2020 byla Ubisoftem vydána upoutávka obsahující téma a název nového dílu série Assassin's Creed. Jednalo se o osm hodin trvající live stream umělce a designéra BossLogica.[3] Dne 30. dubna 2020 zveřejnila společnost Ubisoft North America oficiální filmový trailer.[4]

DLC[editovat | editovat zdroj]

Ke hře vyšly prozatím celkem 3 DLC.

Wrath of the Druids[editovat | editovat zdroj]

13. května 2021, tedy zhruba půl roku po vydání hry, vyšlo první DLC. Eivor se vydá do nové lokality a to na západ, do mystického Irska, kde ji o pomoc požádal její bratranec Bárid. Nakonec ale nebude bojovat jen s jeho nepřáteli v nejednotném Irsku, ale i s tajemným druidským klanem. Kromě toho hra obsahuje také několik nových prvků, zásadním způsobem ale princip hry nemění.

The Siege of Paris[editovat | editovat zdroj]

12. srpna 2021, tři měsíce po prvním DLC, vyšel i druhý dodatek, ve kterém Eivor, jak název odpovídá, bude cestovat do Francie, kde bude pomáhat místním vikingům a zároveň bránit tomu, aby francouzský král ohrožoval ty v Anglii. Dodatek přinesl několik nových prvků, například nové nepřátele - rytíře na koních, ale pro potěšení hráčů starších dílů také několik původních AC mechanismů, které měly dát přičichnout k původnímu stealth zaměření celé série, které se v posledních dílech (a obzvlášť v díle zaměřeném na Vikingy známé spíše zuřivým, agresivním bojem, než rozvážným postupem) poněkud ztratilo.

Dawn of Ragnarök[editovat | editovat zdroj]

Třetí dodatek, který vyšel 10. března 2022, se od prvních dvou liší ve dvou zásadních věcech. Zaprvé není součástí Season passu, takže si ho všichni hráči museli koupit zvlášť, a zadruhé se neodehrává v "reálném" světě, ale ve světě severské mytologie, kde místo za Eivor(a) hraje hráč za jedno z vyobrazení boha Ódina. Konkrétně se děj odehrává v Svartálfaheimru, což je jeden z devíti světů a který je obýván Trpaslíky. S jejich pomocí se Ódin bude snažit zastavit plány Surtra, obra z Múspellheimu.

Navzdory původnímu tvrzení vydavatelů, kteří označovali Dawn of Ragnarök za největší dodatek v historii značky, se DLC svou délkou ani možnostmi příliš neliší od předchozích dvou DLC, za což Ubisoft schytal značnou kritiku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Hráč může své postavě zvolit pohlaví, jméno Eivor (v norštině se jedná o jméno ženské) přitom bude shodné pro obě z nich.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PRINC, Zdeněk; BIGAS, Jiří. Sledujte první trailer z Assassin’s Creed Valhalla [online]. Vortex.cz, 2020-04-30 [cit. 2020-05-01]. Dostupné online. 
  2. KONFRŠT, Honza. „God of War není konkurencí,“ říká scenárista Valhally [online]. Vortex.cz, 2020-04-30 [cit. 2020-05-01]. Dostupné online. 
  3. Ubisoft. Assassin’s Creed Valhalla: Official Tease with BossLogic [online]. YouTube, 2020-04-29 [cit. 2020-05-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Ubisoft North America. Assassin’s Creed Valhalla: Cinematic World Premiere Trailer [online]. YouTube, 2020-04-30 [cit. 2020-05-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]