Artur Fischer (malíř)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Artur Fischer
Narození4. října 1884
Lomnice nad Popelkou
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtípo 23. ledna 1943 (ve věku 59/60 let)
Osvětim
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
Povolánímalíř, grafik, textilní návrhář a designér
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Artur Fischer (6. října 1886[1] Lomnice nad Popelkou – po 23. lednu 1943 Osvětim) byl český malíř, grafik a textilní návrhář.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako druhorozený syn v židovské rodině obchodníka Eduarda Fischera v Lomnici nad Popelkou. Zde také navštěvoval obecnou a měšťanskou školu a poté i školu tkalcovskou. Od mládí však toužil stát se malířem a nakonec se mu toto přání splnilo. Po dokončení základních studií nastoupil na Malířskou akademii v Drážďanech k profesoru Richardu Müllerovi. V té době zde studoval také František Gellner. Stali se přáteli a na čas byli i spolubydlícími. V Drážďanech byl Fischer čtyři roky a následně odešel studovat do Vídně k malíři Albinu Eggera-Lienzovi. V roce 1915 se oženil[2] s dcerou jičínského textilního podnikatele Klárou Popperovou a v roce 1916 se jim narodil syn Josef. Po první světové válce přešel na pražskou Akademii výtvarných umění do speciálky Maxe Pirnera. Zde se potkal s celoživotním přítelem, krajinářem Karlem Holanem. Během studia odjížděl vždy na sobotu a neděli z Prahy za rodinou do Jičína, kde trvale žil.

Jeho hlavním tématem se staly krajiny z okolí Jičína, Lomnice nebo Tábora, ale také z Krkonoš, kam se rád vydával na malířské výpravy. Vedle malby se také věnoval grafice, především leptu.

V roce 1928 se Fischer musel ujmout rodinného podniku a postavil pro něj patrovou tkalcovnu na výrobu ručně vázaných koberců, záclon a dekoračních látek. Sám řídil uměleckou stránku výroby a žena Klára vedla podnik po obchodní stránce. Firma vzkvétala a umožnila, aby závod rozšířili a postavili si vlastní dům s barvírnou a dílnami. Jejich výrobky byly překvapivě moderní s téměř avantgardní vzory. Za okupace přišli Fischerovi o veškerý majetek. V roce 1942 byla rodina vystěhována z rodinného domku a internována v Sobotce, kde byl Artur Fischer zaměstnán jako zemědělský dělník. Odtud byli Fischerovi počátkem ledna 1943 deportováni do Mladé Boleslavi a 13. ledna 1943 transportem Cl odvezeni do terezínského ghetta. Po deseti dnech byl Artur Fischer se ženou a synem deportován do Osvětimi, kde všichni zahynuli.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BÍLEK, Karol. Kdo je kdo v dějinách Sobotecka. Sobotka: Městská knihovna Fráni Šrámka, 1995. 143 s. S. 30. 
  2. Matriční záznam o sňatku Artura Fischera s Klárou Popperovou Archivováno 12. 6. 2018 na Wayback Machine. židovské náboženské obce v Jičíně

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]