Albert Ellis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Albert Ellis
Narození27. září 1913
Pittsburgh
Úmrtí24. července 2007 (ve věku 93 let)
New York
Příčina úmrtíselhání ledvin
Místo pohřbeníWoodlawn Cemetery
Alma materKolumbijská univerzita
Newyorkská městská kolej
Městská univerzita v New Yorku
Teachers College
Baruch College
Povoláníbehaviorální terapeut, psycholog, cognitive scientist, sexuální pedagog a spisovatel literatury faktu
OceněníHumanista roku (1971)
Zubin Award (1993)
Distinguished Scientific Achievement Award
APA Award for Distinguished Professional Contributions to Applied Research
Webwww.albertellis.info
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Albert Ellis (27. září 1913, Pittsburgh24. července 2007, New York) byl americký psycholog a sexuolog židovského původu. Proslul především vyvinutím tzv. racionálně-emotivní behaviorální terapie, známé pod zkratkou REBT (Rational Emotive Behavior Therapy), která tvoří pilíř širšího proudu kognitivně behaviorální terapie. Je spolu s rogersovskou terapií a psychoanalýzou považována za nejvlivnější psychoterapii 20. století.[1]

Od psychoanalýzy k REBT[editovat | editovat zdroj]

Vyšel z psychoanalytických pozic, ovlivnily ho texty Karen Horneyové a Harry Stack Sullivana, v 50. letech však začal svůj terapeutický přístup pozměňovat, mimo jiné i pod vlivem generální sémantiky Alfreda Korzybského. Hovořil nejprve o „racionální terapii", neboť chtěl pacienty přivádět k pochopení svých iracionálních postojů a pomoci je nahradit racionálními konstrukty.

Co tím myslíte, že nedokážete žít bez lásky? – To je blbost. Láska se v životě vyskytuje vzácně, a když budete kňourat nad její zcela normální absencí, způsobujete si tu depresi sám. Tím neustálým „měl bych“ se jen trápíte. Přestaňte s tím!
— Albert Ellis[2]

Později svůj přístup rozšířil, přidával koncepty kognitivní teorie i behaviorismu, a s tím měnil v postupných krocích i název pro svou terapii, finální podoba pochází z 90. let. Hlavní zásady své terapie shrnul v klíčové práci How to Live with a Neurotic z roku 1959.

Sex bez viny[editovat | editovat zdroj]

Ve chvíli, kdy dovršoval své klíčové dílo, nicméně obrátil svou pozornost novým směrem, k sexuologii. Roku 1958 vydal slavnou knihu Sex Without Guilt (Sex bez viny), která se stala symbolem liberálního a humanistického přístupu k sexualitě. Podle něj pornografie a na druhé straně neurotická forma náboženské morálky ničí sexuální prožitek a ničí emoční (vztahový) život. Náboženství je v knize přímo označováno za příčinu psychických potíží a ateismus za předpoklad duševního zdraví. Tyto teze, pod tlakem velké kritiky, později mírnil. Ellis sám byl ateistou, nicméně zdůrazňoval, že zastávání ateistických postojů není podmínkou pro provádění či úspěšné absolvování racionálně-emotivní behaviorální terapie.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

České překlady[editovat | editovat zdroj]

  • Člověče, neboj se, Praha, Nakladatelství Lidové noviny 2001.
  • Trénink emocí, Praha, Portál 2002, 2010 (angl. How to Stubbornly Refuse to Make Yourself Miserable About Anything - Yes, Anything!), ISBN 978-80-7367-719-0
  • Racionálně emoční behaviorální terapie, Praha, Portál 2005. ISBN 80-7178-947-X

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Emmett Velten. Under the Influence: Reflections of Albert Ellis in the Work of Others. See Sharp Press, 2007.
  • Emmett Velten. Albert Ellis: American Revolutionary. See Sharp Press, 2009.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]