Alžběta Sasso-Ruffo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alžběta Sasso-Ruffo
Princezna ze Sasso-Ruffo a Sant' Antimo
Princezna ruská
Narození26. prosince 1886
Charkov, Ruské impérium
Úmrtí29. října 1940 (ve věku 53 let)
Londýn, Spojené království
ManželAlexandr Alexandrovič Friederici
Andrej Alexandrovič Romanov
Potomciviz. Život
RodRuffo di Calabria
OtecFrabrizio Ruffo
MatkaNatálie Alexandrovna Mešcerská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alžběta Sasso-Ruffo (26. prosince 1886, Charkov29. října 1940, Londýn) byla rodem italská princezna a sňatkem ruská princezna.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 26. prosince 1886 v Charkově jako dcera vévody Frabrizia Ruffo a princezny Natalie Alexandrovny Mešcerské. Její otec byl členem rodu Ruffo, jednoho z nejstarších neapolských šlechtických rodů. Její matka pocházela z knížecího rodu Meščerských, byla potomkem rodu Stroganovovů a vzdálenou příbuznou Romanovců.

Roku 1907 se vdala za generálmajora Alexandra Alexandroviče Friederici. Spolu měli dceru Elisabeth Alexandrovnu. Roku 1916 se rozvedli.

Roku 1916 se seznámila s princem Andrejem Alexandrovičem Romanovem, který byl členem ruské carské rodiny. Krátce po jejich setkání byl ruský car sesazen a monarchie zanikla. Princ Andrej se se svou rodinou přestěhoval do sídla Aj-Todor na Krymu. V tomto období vznikl vztah mezi ním a Alžbětou. Alžběta otěhotněla a 12. června 1918 se za prince vdala. Jejich svatba byla poslední královskou svatbou na území Ruska, až do svatby velkoknížete Georgije Michajloviče Romanova s Rebeccou Virginií Bettarini v roce 2021.

Měsíc po jejich svatbě byl jeho strýc car Mikuláš II. Alexandrovič zavražděn spolu s carevnou Alexandrou Fjodorovnou a jejich dětmi.

Po říjnové revoluci byl Andrej a rodinou vězněn v paláci Ďulber na Krymu. Byli osvobozeni německými jednotkami a uprchli na britské lodi. Zamířili do Francie. Žili na území Francouzské riviéry v domě Andrejovy tety, velkokněžny Anastázie Michajlovny.

Spolu s Andrejem měli tři děti:

Alžbětě byla diagnostikována rakovina.

Rodina nežila pompézním životem a princ Andrej si nemohl sehnat stálé zaměstnání, proto byli závislí na pomoci svých bohatších příbuzných. Nakonec se usadili v Anglii. Žili nejprve ve Frogmore a později v Wilderness House na pozemku Hampton Court Palace,

Dne 29. října 1940 došlo k německému náletu. Během náletu byla poblíž jejich domu svržena bomba, která způsobila rozbití oken a pád stropních trámů. Alžběta zemřela na následky zranění z výbuchu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Elisabetta di Sasso Ruffo na anglické Wikipedii.