Britolit-(Y)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Abukumalit)
Britolit-(Y)
Ukázka hnědočerveně zbarveného minerálu britolitu-(Y) ve vzorku společně s yttralitem-(Y) a formanitem-(Y) z lokality Lövböle ve Finsku
Ukázka hnědočerveně zbarveného minerálu britolitu-(Y) ve vzorku společně s yttralitem-(Y) a formanitem-(Y) z lokality Lövböle ve Finsku
Obecné
KategorieMinerál
Chemický vzorec(Y,Ca)5(SiO4,PO4)3(OH,F)
Identifikace
Barvačervenohnědý, černý
Vzhled krystalumasivní, prizmatické
SoustavaŠesterečná
Tvrdost5
Leskmastný
Štěpnostnedokonalá dle {0001} a {1010}
Index lomunω = 1,730 - 1,752
nε = 1,728 - 1,750
Vrypsvětle hnědý
Hustota4,25 g ⋅ cm−3
Rozpustnostv HCl

Britolit-(Y) (dříve též abukumalit) je minerál krystalizující v šesterečné soustavě, chemicky zásaditý fosforečnan-křemičitan vápenato-yttritý - (Y,Ca)5(SiO4,PO4)3(OH,F). Poprvé byl popsán roku 1938 z pegmatitu na lokalitě Suišojama[1] v masivu Abukuma na japonském ostrově Honšú, podle kterého byl následně i pojmenován. Později roku 1966 byl přejmenován na britolit-Y, jako součást změn nomenklatury minerálů obsahující REE[2]. Nový název tak poukazuje návaznost na minerál britolit-(Ce), kde dochází k dominantní substituci ceru za yttrium.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Můžeme jej nalézt jak v nefelínických syenitech, tak pegmatitech, či na kontaktech těchto těles s okolními horninami. Vznik je striktně vázán na yttriem bohaté mineralizace.

Morfologie[editovat | editovat zdroj]

Tento minerál vytváří krátké (do 1,5 cm délky), červeně až černě zbarvené prizmatické krystaly. Je dost křehký, úderem se rozpadá na větší množství nepravidelných úlomků.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

  • Fyzikální vlastnosti: Tvrdost 5, hustota 4,25 g/cm³, štěpnost nedokonalá podle {0001} a {1010}, v úlomcích byl zjištěn lasturnatý lom.
  • Optické vlastnosti: Barva kolísá v návaznosti na obsahu yttria mezi černou až červenohnědou, lesk mastný, průhlednost: průsvitný až opakní, vryp světle hnědý.
  • Chemické vlastnosti: Složení: Ca 12,47 %, Y 41,49 %, Si 9,83 %, P 3,61 %, H 0,12 %, O 31,74 %, F 0,74 %. Rozpouští se v HCl.

Parageneze[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se společně s dalšími minerály yttria, jako je například yttralit-(Y) a formanit-(Y).

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o poměrně vzácný minerál.
Typová lokalita se nachází na lokalitě Abukuma na japonském ostrově Honšú. Později se však našel i na jiných pegmatitech, převážně ve Finsku, v Norsku, Švédsku, Rusku (poloostrov Kola), Skotsku, USA (Colorado, Michigan a Nevada) a v JAR.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Britolit-(Y) na slovenské Wikipedii.

  1. Hata, S. (1938): Abukumalite, a new mineral from pegmatites of Isaka, Fukushima prefecture. Sci. Pap. Inst. Phys. Chem. Res. Tokyo, 34, 1018–1023.
  2. Levinson, A. A. (1966): A system of nomenclature for rare-earth minerals. American Mineralogist, 51,152-158.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]