Émile Mathis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Émile Mathis
Émile Mathis (1931)
Émile Mathis (1931)
Rodné jménoEmile Ernest Charles Mathis
Narození15. března 1880
Štrasburk
Úmrtí3. srpna 1956 (ve věku 76 let)
Ženeva
Místo pohřbeníPassy
Povolánípodnikatel, podnikatel a automobilový závodník
Oceněnírytíř Řádu čestné legie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Émile Mathis za volantem vozu Mathis při Grand Prix Francie 1921

Émile Ernest Charles Mathis (německy Emil Ernst Karl Mathis; 15. března 1880 Štrasburk3. srpna 1956 Ženeva) byl alsaský obchodník, automobilový závodník a výrobce automobilů, zakladatel firmy SA Mathis. Předtím, než následkem Versailleské smlouvy připadlo Alsasko-Lotrinsko v roce 1919 Francii, měl německé občanství a jeho firma E. E. C. Mathis[1][2][3] byla vedena jako německý podnik. Až po válce se stala francouzskou akciovou společností (Société Anonyme – SA). Vyráběla širokou paletu spolehlivých vozů a až do druhé světové války byla velmi úspěšná, v meziválečném období byla čtvrtým největším francouzským výrobcem za trojicí Citroën, Renault a Peugeot.

Život[editovat | editovat zdroj]

Émile Mathis se narodil jako syn štrasburského hoteliéra vlastnícího zdejší Hôtel à la Ville de Paris. Ve věku 12 let byl poslán na studia do Anglie. Po svém návratu založil ve Strasburku firmu pro prodej a servis automobilů. V roce 1901 navázal obchodní styky s německou automobilkou De Dietrich z Niederbronnu, kde pracoval Ettore Bugatti. Zde se s Bugattim seznámil. Mathis vlastnil v této době autosalon, nabízející značky jako Fiat, Panhard a Levassor, Rochet-Schneider či Minerva. „Auto Mathis Palace“ byl největší prodejní a servisní podnik automobilů v Evropě a třetí na světě.[4].

Svým zákazníkům chtěl nabídnout i drahé a luxusní vozy. Angažoval tedy Bugattiho jako konstruktéra. Vozy pod značkou Hermes-Simplex byly od jara 1904 vyráběny v Société Alsacienne de Construction Mécanique (SACM) v Graffenstadenu. V roce 1906 byla jejich spolupráce ukončena. V roce 1910 založil Mathis vlastní firmu E. E. C. Mathis. Spolupracovala například se štětínskou firmou Stoewer, její úspěšný model Stoewer G4 vyráběla v licenci. V roce 1911 vznikl první malý automobil s víceválcovým motorem, který byl pravděpodobně inspirován Bugattim.[5] Závodník a konstruktér Dragutin Esser v roce 1907 přešel k Bugattimu.

Během první světové války byl Mathis několikrát pověřen německou vládou k cestě do Švýcarska, kde měl nakupovat pneumatiky. Na jedné z těchto cest však odjel do Francie a zůstal zde až do skončení války. Do své továrny se tak mohl vrátit až poté, co Alsasko připadlo Francii. Francouzskou státní příslušnost získal v roce 1920. Během hospodářské krize, hledal Mathis pro svou firmu partnera a v roce 1934 založil s americkou Ford Motor Company společný podnik. Ten vyráběl vozy pod názvem „Matford“ (Mathis + Ford) až do roku 1940. Po vypuknutí druhé světové války, poté co nacistické Německo napadlo Francii, uprchl Mathis do Spojených států, kde žil a pracoval po celou válku. Založil zde společnost Matam Corporation (Mathis America), která vyráběla válečný materiál, například velká množství munice pro americké námořnictvo. Firmě bylo námořnictvem uděleno ocenění Army-Navy „E“ Award (E znamená Excellence in Production). Takto bylo oceněno jen 5 procent z celkového počtu 85 000 dodavatelů v USA. Do Evropy se Mathis vrátil v roce 1946. Chtěl pokračovat v předválečné činnosti, ale jako stárnoucí muž bez potomků továrnu v roce 1953 prodal firmě Citroën.

Émile Mathis zemřel po pádu z okna hotelu v Ženevě v roce 1956. Pohřben je na pařížském hřbitově Passy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Émile Mathis na německé Wikipedii a Émile Mathis na anglické Wikipedii.

  1. Linz, Schrader: Die Internationale Automobil-Enzyklopädie.
  2. Georgano: The Beaulieu Encyclopedia of the Automobile.
  3. Georgano: Autos. Encyclopédie complète. 1885 à nos jours.
  4. Journal L'Alsace, 30. 9. 2015
  5. Cecil Clutton; PAUL BIRD; ANTHONY HARDING. The Vintage Motor Car Pocketbook. [s.l.]: Batsford S. 160-161. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Pierre Haas: Émile Mathis – Passionnément automobile, Portraits célèbres d'Alasce, Éditions Vent d'Est (2013) ISBN 979-10-90826-19-9

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]