Zručtí z Chřenovic

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zručtí z Chřenovic
erb Zručských z Chřenovic
ZeměZemě Koruny české
Mateřská dynastieJanovicové
Titulyvladykové, rytíři, páni
ZakladatelLéva z Chřenovic
Mytický zakladatelvladyka Chřen
Rok založenípřed r. 1318
Vymření po mečiv 18. století
Větve roduKolovrat z Chřenovic
Rudští z Chřenovic
Martiničtí z Chřenovic
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zručtí z Chřenovic, též z Chřenovic je jméno starého českého vladyckého i panského rodu, který měl společný původ i erb s pány z Kolovrat, Žďárskými ze Žďáru, Čejky a Dvořeckými z Olbramovic, a ti všichni podle F. Palackého pocházeli ze starého rodu Janoviců.

Místo původu[editovat | editovat zdroj]

Původním sídlem rodu byl hrad Chřenovice u Sázavy, s místech, „kde se řeka ohýbá okolo hory“ a kde dnes stojí již jen jeho zřícenina.

Příchod na dějinnou scénu[editovat | editovat zdroj]

Kronikář Kosmas se ve své kronice zmiňuje o rádci knížete Svatopluka Budijovi, synu Chrenovu k roku 1106. František Palacký ve svých spisech uvádí vladyku Chrena žijícího v kraji Čáslavském již roku 1092. Během let se stává z Chrena Chřen a ves tedy byla založena Chřenovicem.

Koncem 13. století tady je připomínán Léva a jeho potomci Milota, Bernard a Ješek, potom byl hrad v držení jiných majitelů, ale jako jejich příbuzní jsou v druhé polovině 14. století uváděni Petr Kolovrat sídlící na Hodkově, Mikuláš Kolovrat na Myslíně spolu s dalšími a koncem století rovněž Mikuláš Kolovrat, kterému patřila polovina Zruče nad Sázavou a též Zbraslavice, nazývaný rovněž Kolovrat z Chřenovic. Milota získal před koncem 15. století Bohdaneč i Pertoltice a byl zvolen roku 1421 na sněmu v Čáslavi za jednoho ze správců země, bratr Ctibor byl spojencem táborského bratrstva. Jako majitel tvrze ve Zruči je doložen roku 1433 Milota z Chřenovic a jeho potomci tu pak sídlili a vybudovali zde hrad, jenž představoval zvláštní typ gotického opevnění. Ctibor byl stoupencem Jiřího z Poděbrad a spolu s Jarkem drželi Zruč, jejich bratr Matouš vlastnil část Chřenovic. V další generaci koupil například Jan roku 1513 hrad Kámen u Pacova, Léva získal roku 1540 Borovsko s předhradím, poplužním dvorem a městečkem, k tomu ještě držel Hlasivo a další. Bratr Zdeněk získal Trhový Štěpánov a Dalkovice u Vlašimi, ale také prodal Zruč Střelům z Rokyc. Léva měl s manželkou Veronikou Cinadrovou z Újezda tři syny, ale koncem století žije už jen Aleš, který přijal ke svému erbu i do rodu Jana Sedleckého, a ten obdržel právo psát se Rudský z Chřenovic, psal se však Jan Zručský z Chřenovic. Vlastnil pak dvůr v Hostivaři a byl roku 1621 přijat za měšťana Starého Města pražského. A. Sedláček uvádí ještě Martinické z Chřenovic jako Lévovy potomky, kteří drželi Martinice u Zruče, Dolany a žili i v Čáslavi, Chrudimi a jiných. Ti vymřeli na počátku 18. století.

Erb[editovat | editovat zdroj]

V modrém Štítu erbu nosili stříbrnočervenou orlici.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]


Související články[editovat | editovat zdroj]