Zograf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zograf
Základní informace
Slohbyzantská architektura
Výstavba10. století
Pojmenováno posvatý Jiří
Poloha
AdresaAthos, ŘeckoŘecko Řecko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zograf (řecky: Ζωγράφου, bulharsky: Зографски манастир) je pravoslavný klášter (monastýr) v Řecku, jeden z dvaceti klášterů na hoře Athos. V tradiční hierarchii athoských klášterů je na 10. místě.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Založen byl dle některých zdrojů roku 919, nejstarší písemná zmínka pochází z roku 980. Měl být založen Bulhary Mojžíšem, Áronem a Janem z Ochridu.[1] Dodnes je považován za bulharský klášter, obývají ho především příslušníci bulharské pravoslavné církve. Během středověku byl klášter štědře podporován bulharskými panovníky, jako byli Ivan Asen II. a Ivan Alexandr, protože pro bulharskou církev bylo věcí prestiže udržovat klášter na Athosu. Klášter obdržel pozemkové dary také od byzantských vládců (prvním dárcem byl Leon VI. Moudrý). Ale vztahy s byzancí vždy ideální nebyly. V roce 1275 byl klášter na příkaz byzantského císaře Michaela VIII. Palaiologa vypleněn a vypálen křižáky. 26 mnichů přitom zahynulo. Jejich mučednická smrt je připomínána každoročně 10. října (23. října podle gregoriánského kalendáře) v celé pravoslavné církvi.[2] Důvodem křižáckého útoku byl odpor mnichů vůči druhému lyonskému koncilu, který načas obnovil jednotu západní a východní církve. I ve 14. století klášter a celý Athos trpěl útoky různých žoldnéřů a pirátů, ze 300 klášterů na Athosu na počátku 14. století jich do jeho konce zbylo pouze 35. Zograf se však rychle zotavil díky darům Palaiologů a vládců Moldavského a Valašského knížectví. Klášter dostal také četné pozemky v Rumunsku, Bulharsku, Rusku a dnešním Turecku, ale dnes si ponechává pouze ty v Řecku. Klášter existuje v moderní podobě od 16. století, jeho dnešní budovy pocházejí z poloviny 18. století. Jižní křídlo bylo postaveno v roce 1750, východní v roce 1758, malý kostel byl postaven v roce 1764 a velký v roce 1801. Severní a západní křídlo je z druhé poloviny 19. století a rozsáhlá výstavba skončila v roce 1896 otevřením kostela sv. Cyrila a Metoděje a zvýšením zvonice. Dnes žije v klášteře 15 mnichů.

Vzácnosti[editovat | editovat zdroj]

Vzácností kláštera je ikona svatého Jiří, o níž se věří, že vznikla sama od sebe, bez dotyku lidských rukou. Podle desky (zograf), na níž se měla ikona zázračně sama namalovat je klášter také pojmenován.[3] V klášterní knihovně se nacházejí písemné památky zásadního významu pro bulharskou kulturu, například originál rukopisu Istorije Slavjanobolgarskej Paisije Chilendarského. Knihovna obsahuje 388 rukopisů v církevní slovanštině a 126 v řečtině a celkem asi 10 000 tištěných knih. Byly v ní objeveny i dvě středověké bulharské královské listiny, Zografská a Rilská listina. Klášter a jeho pečeť jsou také vyobrazeny na líci bulharské bankovky v hodnotě 2 leva.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zograf Monastery na anglické Wikipedii.

  1. Mount Athos: The Monastery of Zographou. www.macedonian-heritage.gr [online]. [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. 
  2. 26 Monastic Martyrs of Zographou Monastery on Mount Athos. www.oca.org [online]. [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. 
  3. Monastery of Zografou (Zograf). www.hellenicaworld.com [online]. [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]