Zámiš (Třebíč)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámiš
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresTřebíč
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha3,02 ha
Délka264 m
Šířka122 m
Ostatní
Typrybník
Nadm. výška471 m n. m.
Pobřeží788 m
Odtok vodyTýnský potok
SídlaTřebíč
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámiš je rybník v okrese Třebíč. Nachází se asi 3 km severozápadně od centra Třebíče. Je velký přibližně tři hektary. Jde o nejzápadnější, nejsevernější a největší rybník ze soustavy sedmi rybníků na Týnském potoce – dále k ní patří dva bezejmenné rybníky, Týnský rybník, Hladový rybník, Vodovodní rybník a Baba. V okolí rybníka se nacházejí dvě zahrádkářské kolonie – U Zámiše I a U Zámiše II.

V říjnu roku 2020 zde byl otevřen 3,5 km dlouhý sportovní okruh.[1] Rybník existoval již v 19. století (německy se nazýval Zamiesch Teich[2]) a sloužil k zásobování Třebíče vodou.[3]

U Zámiše žije mnoho druhů ptactva, jako např. čírka modrá, hohol severní, husa velká, kachna divoká, kopřivka obecná, polák chocholačka, polák velký, potápka malá, kormorán velký, čáp bílý, lyska černá, bekasina otavní, kulík říční a konipas bílý.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. XART.CZ; PLAČEK, Michal. Sportovní okruh Zámiš - Bažantnice. www.vysocina.eu [online]. [cit. 2024-03-20]. Dostupné online. 
  2. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2024-03-20]. Dostupné online. 
  3. REGIONVYSOCINA.CZ. Třebíč chystá odbahnit známý rybník Zámiš. www.regionvysocina.cz [online]. [cit. 2024-03-20]. Dostupné online. 
  4. Zámiš | prirodavysociny.cz. www.prirodavysociny.cz [online]. [cit. 2024-03-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]