Yagul

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prehistorické jeskyně Yagulu a Mitly v Centrálním údolí Oaxacy
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státMexikoMexiko Mexiko
Yagul
Yagul
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumiii
Odkaz1352 (anglicky)
OblastLatinská Amerika a Karibik
Zařazení do seznamu
Zařazení2010 (34. zasedání)

Yagul je současná archeologická lokalita a bývalý zapotécký prehispánský městský stát na jihu Mexika. Nachází se 36 km jihovýchodně od města Oaxaca de Júarez.[1] V zapotéčtině výraz Yagul znamená „starý klacek“ či „starý strom“.

Počátky osídlení krajiny v blízkosti Yagulu se datují až do období 3000 let před naším letopočtem. Prvotní stavby Yagulu vznikaly 6. a 7. století, největší rozmach a stavební činnost však nastaly až v tzv. postklasickém mezoamerickém období (cca 900 - 1520).[2] Po pádu dominantního homogenizujícího města celého oaxackého údolí - Monte Albánu - se mezi ostatními okolními městy v průběhu 8. století rozhořel boj o moc v oblasti. Yagul je proto umístěn na strategicky výhodném místě - uměle vytvořené vyvýšenině a je opevněn, aby odolával útokům vojsk okolních měst.

Celá lokalita sestává ze 3 částí. Centrální část Yagulu je tvořena chrámy a paláci, výše nad ní se nachází akropolis korunována pevností s rozhlednou, ze které za dobré viditelnosti bylo možné vidět všechna okolní města v oaxackém údolí. Západně, jižně a východně od centrální části se nacházely domy obyvatel města.[1] Zdejší hřiště míčových her je druhé největší v celém mezoamerickém regionu (větší je již jen hřiště v Chichén Itzá na Yucatánském poloostrově).[2]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ZonaArqueológicaYagul [online]. InstitutoNacional de Antropología e Historia [cit. 2012-06-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-10-14. (španělsky) 
  2. a b Disfruta el Fin de Semana - ZonaArqueológica de Yagul, Oaxaca [online]. InstitutoNacional de Antropología e Historia [cit. 2012-06-09]. Dostupné online. (španělsky) [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]