Akvadukt otce Tembleque

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hydraulický systém akvaduktu otce Tembleque
Světové dědictví UNESCO
Smluvní státMexikoMexiko Mexiko
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumi, ii, iv
Odkaz1463 (anglicky)
OblastLatinská Amerika a Karibik
Zařazení do seznamu
Zařazení2015 (39. zasedání)

Akvadukt otce Tembleque je jednou z nejvýznamnějších vodohospodářských staveb, které vznikly na mexickém území v koloniálním období, kdy se zde rozkládalo španělské místokrálovství Nové Španělsko. Byl vystavěn mezi roky 1553 a 1570, stavbu plánoval a vedl františkánský kněz Francisco de Tembleque.[1] Akvadukt sloužil jako přivaděč vody mezi městy Otumba a Zempoala (v 16. století Congregación de Todos los Santos) v mexickém státě Hidalgo a odbíraly z něj vodu i okolní vesnice a osady podél trasy akvaduktu. Od roku 2015 figuruje na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Akvadukt je dlouhý 48 kilometrů. Přibližně 95 % trasy je vedeno pod zemí (v proměnlivé hloubce od několika centimetrů až po 2 metry), zbývajících 5 % je vedeno nad zemí v 6 oddělených arkádových úsecích. Nejznámější z nich je překlenutí údolí řeky Papalote na pomezí států Hidalgo a México, známé pod názvem Arquería Mayor. V nejvyšším místě je výška akvaduktu 38,75 metrů. Akvadukt je unikátním spojením evropského principu akvaduktů a mezoamerických stavebních technik (např. nepálených cihel adobe).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Robert J. Mullen, Architecture and Its Sculpture in Viceregal Mexico, University of Texas Press, 2010, s. 17 ISBN 9780292788053

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]