Wikipedista:N.fajmonova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxRákosník plavý
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové
Kmenstrunatci
Třídaptáci
Řádpěvci
Podřádzpěvní
Čeleďrákosníkovití
Rodrákosník
Druhplavý
Trinomické jméno
Acrocephalus agricola
Jerdon, 1845

Rákosník plavý[editovat | editovat zdroj]

Rákosník plavý[1] (Acrocephalus agricola) je pták patřící do čeledi rákosníkovití.

Map

Vzhled [2][editovat | editovat zdroj]

Rákosník plavý je malý tažný pěvec dosahující hmotnosti 7 až 10 g a délky těla 12 cm. V porovnání s vrabcem domácím je dvakrát menší a mnohem štíhlejší. Zbarvení je hnědavé se světlým nadočním proužkem. Pohlavní dimorfismus není vyvinutý a samec od samice se neliší.

Vzhledem připomíná rákosníka obecného, rákosníka zpěvného nebo budníčka menšího či většího. Mezi těmito druhy může dojít k záměně.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

V Evropě se jeho výskyt omezuje na jednu lokalitu v Bulharsku, Dunajskou deltu, jižní Ukrajinu a jižní část Ruska. Centrální areál, kde rákosník hnízdí se nachází v Kazachstánu a střední Asii. Do zbylých částí Evropy se rákosník plavý dostává v pohnízdním období. V České republice byl poprvé v historii zaznamenán jeho výskyt 27. 8. 2016.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Hnízdí v rákosinách. Jejich noha je přizpůsobena určitému druhu rákosu, aby mohla při pohybu objímat stéblo. Hnízdo si staví z dlouhých listů rákosu ve výšce přibližně metr a půl. Hnízdí dvakrát za rok na přelomu jara a léta. Snáší v průměru 4 vejce. Rákosník plavý se živí převážně hmyzembobulemi a drobnými živočichy.

reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ONDREJ.ZICHA(AT)GMAIL.COM, Ondrej Zicha;. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2018-06-16]. Dostupné online. 
  2. Acrocephalus agricola - rákosník plavý | Sylviidae - pěnicovití | Natura Bohemica. www.naturabohemica.cz [online]. [cit. 2018-06-16]. Dostupné online.