Wikipedie:Článek týdne/Návrhy/Plastový vojáček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pokud jste tak po založení této podstránky ještě neučinili, přidejte na konec seznamu návrhů před značku |} tento kód:
{{čt/návrh|Plastový vojáček}}
název
Plastový vojáček
obrázek
Soubor:Plastic soldiers (8).jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Vojenská patrola jištěná tankem.
anotace

Plastový vojáček je druh dětské hračky vyráběný z plastu a znázorňující postavu vojáka při různých bojových činnostech. Jedná se o poměrně rozšířenou hračku, která je vyráběna v široké škále velikostí v závislosti na věku dítěte, pro které by měla být určena. Nejčastěji jsou vyráběny postavičky ve dvou velikostech – okolo 25 mm a 70 mm. Tato hračka je oblíbená hlavně u chlapců. Plastoví vojáčci nahradili původní hračku v podobě cínového vojáčka, který je dnes chápán spíše jako sběratelská vášeň než jako hračka pro děti.

Plastoví vojáčci se vyrábí v celé škále druhů – jak od různých vojenských činností (granátník, velitel, samopalník, kulometčík, pěšák, minometčík a mnoho dalších), tak také s výstrojí a výzbrojí celé řady současných i historických armád (britská, americká, francouzská, sovětská, německá, armády napoleonských válek, americké občanské války a dalších). Kromě samotných vojáčků se vyrábí i podpůrné vojenské vybavení, jako jsou tanky, letadla, džípy, vrtulníky, děla, ale třeba také zátarasy, ploty či vlajky. Jednotlivé armády od sebe bývají rozlišeny i barevně, takže se vyskytují vojáčci modří, zelení, hnědí, šedí, atd. Vedle novodobých vojáčků se podobně vyráběly či vyrábí i postavičky indiánů a kovbojů či rytířů. Na motivy plastových vojáčků a jejich her vznikly i počítačové hry, jako například Army Men: Air Attack a další.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
ostatní
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: 17. 4. 2008 Chmee2
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +0Komentář Potenciálně rizikové téma s ohledem k názorům části komunity: násilí. --Bazi (diskuse) 10. 8. 2015, 16:24 (CEST)[odpovědět]
  2. +1Ano Zajímavá tématika, sympatické zpracování. --Valdemar (diskuse) 26. 10. 2015, 01:07 (CET)[odpovědět]
  3. -1Ne Velmi krátká anotace. --OJJ, Diskuse 8. 11. 2015, 17:40 (CET)[odpovědět]