Wikipedie:Článek týdne/2017/50

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Česká astronomická společnost
obrázek
Soubor:Czech Astronomical Society annual congress 2017-04-01 - společné foto (7380).jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Sjezd společnosti v roce 2017
anotace

Česká astronomická společnost je sdružení odborných a vědeckých pracovníků v astronomii, amatérských astronomů a zájemců o astronomii z řad veřejnosti. Pokrývá především ty oblasti, kde i amatérští astronomové mohou svou činností přispět k rozvoji astronomie. V tomto roce slaví 100 let od svého vzniku.

Byla založena 8. prosince 1917. Založení iniciovali zejména baron Artur Kraus a prof. František Nušl, který se pak na více než čtvrt století stal jejím předsedou. Jedním z hlavních cílů bylo vybudování hvězdárny v Praze, což se podařilo v roce 1928. Významnou roli měla astronomická společnost po uzavření českých vysokých škol v roce 1939, kdy na hvězdárnách probíhaly stále odborné přednášky, které částečně nahrazovaly vysokoškolské studium. Po únoru 1948 začali zejména dosazení funkcionáři prosazovat ve společnosti politiku komunistické strany. Vedení společnosti však neopustilo několik předních astronomů té doby, zejména nestraník dr. Bohumil Šternberk, a proto komunistická ideologie nad astronomií ve společnosti prakticky nikdy nepřevážila.

V současnosti má Česká astronomická společnost 550 členů, kteří se organizují do místních poboček nebo do odborných sekcí, např. sekce Proměnné hvězdy a exoplanety. Mezi kolektivní členy patří i hvězdárny a vědecké ústavy. Společnost pořádá přednášky, pro mládež organizuje Astronomickou olympiádu, angažuje se v boji proti světelnému znečištění a k významným astronomickým úkazům vydává tiskové zprávy. Udělováním cen oceňuje zásluhy za rozvoj astronomie. Nejstarší z nich je Nušlova cena.

V Evropě je společnost výjimečná tím, že sdružuje nejen profesionály, ale i amatéry. Jejím současným předsedou je Petr Heinzel, čestným předsedou Jiří Grygar.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
český
rok (formát: RRRR)
2017
týden (formát: TT)
50
poznámka (k návrhu)
I když je už připraven Kostel sv. Mikuláše, doporučuji tento článek pro 49. týden, neboť v právě v něm slaví společnost 100 let od založení

návrh
+1Ano Navrhl/a: Packa (diskuse) 26. 11. 2017, 01:42 (CET)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Po diskusi sice ne přímo ve výroční týden, ale aspoň blízko. Článek zaznamenal rozvoj v dubnu, kdy se na něm podílelo více wikipedistů, a i když nemá puclík, vypadá použitelně. --Bazi (diskuse) 8. 12. 2017, 13:28 (CET)[odpovědět]