Vyšná Šebastová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vyšná Šebastová
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška372 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
OkresPrešov
Vyšná Šebastová
Vyšná Šebastová
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha10,64 km²
Počet obyvatel1 335 (2021)[1]
Hustota zalidnění125,5 obyv./km²
Správa
StarostaMarián Beluško
Vznik1345 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.vysnasebastova.sk
PSČ080 06 (pošta Prešov)
Označení vozidel (do r. 2022)PO
NUTS525430
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vyšná Šebastová je obec na Slovensku v okrese Prešov. V obci žije přibližně 1 300[1] obyvatel, rozloha katastrálního území činí 10,64 km².[2]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Části obce[editovat | editovat zdroj]

Severná[editovat | editovat zdroj]

Leží jeden kilometr od Vyšné Šebastové. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1345. Původní osadníci tady pravděpodobně káceli lesy a pálili dřevěné uhlí. Od hraběte dostali pozemky pro výstavbu obydlí a k tomu pole, louky a dřevo podle potřeby. Byli to bezzemci, kteří pracovali na panství. V 14. až 15. století byl Sengetov součástí hradu Šebeš.

V současnosti osada patří do katastrálního území Vyšná Šebastová. Na jejím území je postaveno 50 domů, ve kterých žije asi 150 obyvatel. V osadě je od roku 1983 kostelík zasvěcený svatému Cyrilu a Metoději.

Vodní toky[editovat | editovat zdroj]

Obcí protéká potok Šebastovka, která je levostranným přítokem řeky Sekčov. Pramení ve Slánských vrších pod vrchem Tri chotáre. Nejvýznamnějším přítokem je levostranný přítok na začátku obce Podhradík.

Osadou Severná protéká Kapušianský potok, který je levostranným přítokem Ladianky, která je pravostranným přítokem řeky Sekčov.

Kultura a zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

V obci se nachází renesanční římskokatolický kostel zasvěcený svaté Kateřině Alexandrijské. První zmínka o kostelu se nachází v klášterní knize História dómus, kde je uvedeno datum 21. července 1775. Dostupné prameny uvádějí, že kostel nechala postavit v roce 1625 hraběnka Katarína Pálffy, vdova po maďarském palatinovi Zikmundovi Forgachovi. Kostel je jednolodní stavba s hlavním a dvěma bočními oltáři. Součásti kostela byla bašta zbořená v roce 1888. Původně byl farním kostelem pod něhož patřily filiální farnosti Nižná Šebastová, Podhradík a Okružná.

Kostel byl několikrát opravován. V letech 2003–2004 byla provedena nejrozsáhlejší rekonstrukce, při které byl upraven interiér lodi, přestavěna sakristie a kůr. V kostele byla vyměněna elektroinstalace, zavedena voda, postaveno sociální zařízení a celý chrám byl vymalován a vydlážděn. Proběhly rekonstrukce bočních oltářů a soch. Bylo doplněno vnitřní zařízení a zakoupeny nové varhany.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vyšná Šebastová na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]