Víťaz (okres Prešov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Víťaz
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška505 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajPrešovský
OkresPrešov
Víťaz
Víťaz
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha19,3 km²
Počet obyvatel2 017 (2021)[1]
Hustota zalidnění104,5 obyv./km²
Správa
StarostaMichal Magda
Vznik1272
Oficiální webwww.obecvitaz.sk
Telefonní předvolba051
PSČ082 38
Označení vozidel (do r. 2022)PO
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Víťaz je obec na Slovensku, v okrese Prešov v Prešovském kraji. Žije zde přibližně 2 000[1] obyvatel. Obec leží v jihozápadním okraji Šarišské vrchoviny, v horní části údolí přítoku Hornádu, v nadmořské výšce 470 m n. m.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Kostel sv. Ondřeje apoštola[editovat | editovat zdroj]

V obci se nachází kostel považovaný za barokně-klasicistní z konce 18. stol. Nejstarší zmínka o chrámu pochází z registru papežského desítku z 30. let 14. stol. Jelikož obec byla založena v období před rokem 1245, kostel mohl vzniknout pouze v rozmezí daných let. Podle typu architektury to bylo nejdříve začátkem 14. stol. Vybudován byl jako poměrně velký kostel v raně gotickém slohu. Sestával z podélné lodě (pokryté freskami) a polygonálního presbytáře, což se nepodobalo jednoduchým kostelům okolních obcí v tom období a svědčí to o bohatství a významu Víťaze. Chrám je písemně doložen ještě v 16. stol. a opět se zmiňuje v letech 1776–1778. Koncem 18. století byl kostel barokně upravený a přestavěn. Ze středověku se zachovala téměř celá stavba kromě věže a jižní předsíně, které byly přistavěny ve století osmnáctém. Existovala i sakristie a zůstal po ní zazděný vstup ze svatyně, který mohl být tvořen gotickým portálem. Zachovala se také renesanční památka, kamenný epitaf místního šlechtice Jana Berthóthyho z roku 1643.

Symboly obce[editovat | editovat zdroj]

Zástava obce Víťaz vychází z barev obecního znaku a tvoří ji čtyři svislé pruhy – modrý, bílý, červený a modrý. Ve spodní části jsou dva výstřihy v podobě rovnostranných trojúhelníků.

Pečeť obce tvoří otisk sochy sv. Josefa – dělníka, která je umístěna v místním římskokatolickém kostele s kruhopisem „OBEC Víťaz“. Pečeť schválilo obecní zastupitelstvo dne 25. června 1993.

Znak obce tvoří v modrém poli na červené půdě kráčející zpět hledící stříbrný lev, opírající se předními tlapami o zlatý lemeš pluhu.

V návrhu je použit španělský štít, v obecní a městské heraldice nejběžnější.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Víťaz (okres Prešov) na slovenské Wikipedii.

  1. a b Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]