Vojtěch Merunka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
doc.Ing. Vojtěch Merunka, Ph.D.
Narození13. března 1967 (57 let)
Čáslav
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníprogramátor, pedagog a spisovatel
Alma materFakulta elektrotechnická ČVUT
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vojtěch Merunka (* 13. března 1967 Čáslav) je vysokoškolský učitel, odborník v oblasti objektově orientovaného programování, autor odborných publikací, autor a propagátor jazyka novoslověnština, později spoluautor mezislovanštiny (společně s nizozemským lingvistou Janem van Steenbergenem).

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Vojtěch Merunka se narodil v roce 1967 v Čáslavi a po maturitě na místním gymnáziu absolvoval inženýrský obor elektronické počítače na FEL ČVUT v Praze. Je doktorem v oboru zpracování dat a matematického modelování a docentem v oboru informační management. Přednáší softwarové inženýrství na PEF ČZU v Praze a na FJFI ČVUT v Praze.

Vojtěch Merunka je zakladatelem a duchovním otcem mezinárodní konference Objekty, která je pořádána již od roku 1995 a zabývá se problematikou objektově orientovaného programování.

Od roku 2015 je předsedou Slovanské unie.[1]

Ve volbách do Evropského parlamentu v květnu 2019 kandidoval jako nestraník na 8. místě kandidátky hnutí Alternativa pro Českou republiku 2017 (APAČI 2017), ale zvolen nebyl.[2]

Odborně spolupracoval na filmu Václava Marhoula Nabarvené ptáče, který byl roku 2019 nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Částečně je natočen v jím vytvořené mezislovanštině.[3]

Členství v organizačních výborech konferencí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Webové stránky Slovanské unie
  2. Volby do Evropského parlamentu konané na území České republiky ve dnech 24.05. – 25.05.2019, Jmenné seznamy, Strana: Alternativa pro Českou republiku 2017, Výběr: všichni platní kandidáti dle poř. čísla, Výběr kandidátní listiny (strany) [online]. Český statistický úřad, 2019 [cit. 2019-06-03]. Dostupné online. 
  3. The Painted Bird – the first film in Interslavic

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]