Vladimír Hurban

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plk. Vladimír Hurban
Vladimír Hurban v roce 1939
Vladimír Hurban v roce 1939
vyslanec Československa v Egyptě
Ve funkci:
1924 – 1930
PředchůdceCyril Dušek
NástupceKarel Halfar
vyslanec Československa ve Švédsku, v Norsku a v Litvě
Ve funkci:
1930 – 1936
PředchůdceRobert Flieder
NástupceVladimír Kučera
5. čs. velvyslanec v USA
Ve funkci:
1936 – 1946
PředchůdceFerdinand Veverka
NástupceJuraj Slávik

Rodné jménoVladimír Svetozár Hurban
Narození4. dubna 1883
Turčianský Svatý Martin
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí26. října 1949
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
ChoťOľga Hurbanová (roz. Boorová)
Alma materTechnische Universität Wien
Vysoké učení technické v Brně
Profesediplomat
CommonsVladimír Svetozár Hurban
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vladimír Svetozár Hurban (4. dubna 1883 Turčianský Svatý Martin26. října 1949 Praha) byl slovenský spisovatel, plukovník Československé armády, diplomat a velvyslanec Československa, důležitý člen Maffie, organizace tzv. Prvního československého odboje okolo Tomáše Garrigue Masaryka. V letech 19361946 působil jako pátý řádný vyslanec ČSR ve Spojených státech amerických (od roku 1943 velvyslanec) a stal se tak nejdéle působícím československým vyslancem v USA. Patřil mezi nejvýznamnější slovenské diplomaty Československa.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Turčianském Svatém Martině v rodině známého slovenského spisovatele Svetozára Hurbana-Vajanského. Studoval na Technické univerzitě ve Vídni a na Vysokém učení technickém v Brně. Jako mladý novinář se v roce 1907 účastnil soudního procesu k Černovské tragédii, slovensko-maďarské národnostní tragédii ve slovenské obci Černová. Jelikož proces byl uherskou vládou zpolitizovaný a do soudní síně nebyly připuštěni slovenští a zahraniční novináři, seděl Vladimír Hurban v obecenstvu a uveřejňoval zprávy o procesu v Národních novinách.

Československo[editovat | editovat zdroj]

Jakožto slovenský vlastenec se po vypuknutí první světové války zapojil rovněž do činnosti tajné organizace Maffie, která podporovala zahraniční aktivity exilové skupiny kolem profesora Tomáše Garrigue Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika zasazujících se o vznik samostatného Československa. Po vzniku Československa 28. října 1918 působil v Československé armádě, začátkem 20. let působil v Sovětském svazu. Posléze se stal kariérním diplomatem při rezortu ministerstva zahraničních věcí ČSR. Absolvoval vyslaneckou misi v Egyptě a ve Švédsku, s přidanou akreditací pro Norsko a Litvu.

Vyslanec ve Spojených státech[editovat | editovat zdroj]

V roce 1936 byl Vladimír Hurban jmenován vyslancem ČSR ve Spojených státech amerických, kde nahradil dosavadního vyslance Ferdinanda Veverku. Ve Washingtonu D.C. působil i v době okupace Československa během druhé světové války, kdy byl součástí exilové vlády Edvarda Beneše se sídlem v Londýně. V rámci svého působení se opakovaně setkal s americkým prezidentem Franklinem Delano Rooseveltem a jeho manželkou Eleanorou. Byl rovněž členem československé delegace v San Francisku při zakládání Organizace spojených národů v dubnu až červnu 1945. Roku 1946 funkci opustil a přesunul se do Prahy. Nahradil jej Juraj Slávik.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Vladimír Hurban zemřel 26. října 1949 v Praze ve věku 66 let.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]