Rozrazil rezekvítek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Veronica chamaedrys)
Jak číst taxoboxRozrazil rezekvítek
alternativní popis obrázku chybí
Detail květu
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďjitrocelovité (Plantaginaceae)
Rodrozrazil (Veronica)
Binomické jméno
Veronica chamaedrys
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozrazil rezekvítek (Veronica chamaedrys), lidově bouřka, bezvršec či žabí očko, je vytrvalá bylina, která v létě kvete modrými květy. V Česku se jedná o hojný druh.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rozrazil rezekvítek dorůstá výšky 10 až 50 cm. Lodyha je chlupatá ve dvou řadách, poléhavá až vystoupavá. Lodyhy se mohou i větvit. Listy jsou přisedlé nebo krátce řapíkaté, vstřícně postavené, vejčitého tvaru, okraj čepele je vroubkovaně pilovitý. Květy vyrůstají na stopkatých hroznech, které vyrůstají z úžlabí horních listů. Květenství je řídké a obsahuje 10-30 květů. Samotné květy jsou tmavomodré s tmavými žilkami, čtyři kališní cípy jsou podlouhle kopinaté, korunní trubka a ústí koruny jsou bílé. V průměru mají květy 10 až 15 mm. Výjimečně mohou být květy i bílé. Rostlina kvete od dubna do srpna. Plodem je obsrdčitá tobolka, asi 4 mm dlouhá.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rozrazil rezekvítek roste v celé Evropě kromě Islandu, jižního Španělska, jižní Itálie a středomořských ostrovů. Dále areál jeho rozšíření zahrnuje Turecko, Kavkaz, západní a střední Sibiř, zavlečený byl do Severní Ameriky, na Sachalin a na Nový Zéland. V Česku se jedná o hojný druh rostoucí od nížin po horské oblasti, roste na vlhkých až vysýchavých hlinitých, písčitých nebo štěrkovitých půdách bohatých na živiny. Často roste na trávnících, pastvinách, mezích, loukách a v zahradách, též ve světlých listnatých nebo smíšených lesích.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]